Početna stranica » Skriveni simbolizam slike Gospe Guadalupske

Skriveni simbolizam slike Gospe Guadalupske

420 pregleda

Poznata slika Gospe Guadalupske koja se časti u istoimenom svetištu u glavnomu gradu Meksika prožeta je mnoštvom duhovnih simbola. Danas, na blagdan Gospe Guadalupske, donosimo priču o njezinoj slici koja se čuva u Mexico Cityju.

Blažena Djevica Marija ukazala se 1531. godine meksičkom mladiću Juanu Diegu, kojega je Crkva proglasila svetim, i ostavila mu svoj lik na njegovoj tilmi – tradicionalnom prekrivaču kojeg su tadašnji domoroci običavali nositi. Osim što je do danas nemoguće objasniti fenomen slike Gospe Guadalupske, osobito su značajni i detalji na samoj slici.

Lice i kosa – Umjesto uobičajene Gospe svijetle puti, Gospa Guadalupska zapravo je boje kože domorodaca u Meksiku. Prikazana je kao mestik, odnosno potomkinja Indijanca i bijelca. To je znakovito, jer je ona na taj način prisutna za sve ljude. Njezine su oči usmjerene prema dolje, što simbolizira njezinu poniznost i priznanje da ona nije božanstvo. Pogled joj je također pun suosjećanja i majčinske nježnosti. Kosa joj je raspuštena, što označava njezino djevičanstvo.

Ogrtač i tunika – Gospa je odjevena u ružičastu tuniku s uzorkom cvijeća s četiri latice, koje označuju četiri godišnja doba. Ružičasta boja ukazuje na zoru i označuje novo vrijeme, novo doba. Ogrnuta je plavičastim ogrtačem s uzorkom zvijezda. Plava je boja kraljeva i boja neba. Premda nije božanstvo, ona je ipak došla s neba.

Povez oko trbuha – Mašna crne boje, obavijena oko Gospina trbuha, pokazuje da je ona trudna. Neki vjeruju kako Gospin lik pokazuje da ima roditi.

Ruke – Gospa je na slici prikazana u stavu molitve. Ponovno pokazuje da ona nije božanstvo, nego zapravo moli Boga. Njezino je koljeno blago naklonjeno, što bi moglo označavati da je u stavu nekoga molitvenog plesa.

Medalja – Oko vrata Gospa nosi medalju u kojoj je urezan križ. To označava njezinu posvećenost Isusu Kristu.

Sunce – Iza Gospe vidljive su zrake sunca. To znači kako je Gospa veća od aztečkoga božanstva sunca.

Mjesec – Slično, pod nogama joj je mjesec. To opet znači da je Gospa veća od božanstva mjeseca i veća je od noći.

Anđeo – Ranije se vjerovalo kako su anđeli aztečke žrtve prinosili njihovim bogovima. U tom kontekstu, Gospa je žrtva koja se prinosi i označava savršenu žrtvu. Također, samo se kraljeve nosilo na ramenima, pa je Gospa time stavljena u rang nebeskoga dvora. S druge strane, anđeo ima krila, slično krilima orla u ikonografiji stare aztečke religije.

Sva ova simbolika pridaje čudotvornoj slici Gospe Guadalupske posebnu dimenziju ako se čita u kontekstu Ivanove Knjige otkrivenja.

„I znamenje veliko pokaza se na nebu: Žena odjevena suncem, mjesec joj pod nogama, a na glavi vijenac od dvanaest zvijezda. Trudna viče u porođajnim bolima i mukama rađanja. No Ženi bijahu dana dva velika krila orlujska da odleti u pustinju, u svoje sklonište gdje se, sklonjena od Zmije, hrani jedno vrijeme i dva vremena i polovicu vremena.“ (Otk 12,1-2.14)

Za tadašnji narod Meksika ova je slika bila slika neusporedive simbolike i govorila je jezikom domorodačke kulture o vjerskim istinama za njih nove kršćanske vjere.