Početna stranica » Pozitivan stav

Pozitivan stav

163 pregleda

Albert Einstein je život usporedio s vožnjom bicikla. Govorio je tako jer je vjerovao kako stalno moramo ići naprijed i ne smijemo se zaustavljati. U suprotnom ćemo izgubiti ravnotežu.

Međutim, put kojim vozimo nije uvijek ravan niti siguran i često se dogodi da naiđemo na neku prepreku koja će nas uplašiti ili učiniti nervoznima. Ali to je sastavni dio života i u redu je da se takve stvari događaju jer život nas neprestano iskušava i provjerava kako ćemo odgovoriti na prepreke koje nam se ispriječe tijekom životnog putovanja. Ne možemo očekivati da nam svaki dan bude onakav kakvim smo ga zamislili, ali nas neželjene prepreke ne smiju spriječiti da imamo pozitivan stav prema životu. Usprkos vjetrovima koji nas šibaju i koji će nas pratiti sve dok nas na ovom svijetu ima, najlakše je, ali i najmanje poželjno pognuti glavu, odmahnuti rukama i odustati na način na koji to čine pesimisti. A zašto se ne bismo ugledali na optimiste?

Neki su ljudi jednostavno rođeni s osmijehom, vedrim duhom i uvijek su spremni za borbu. S druge su strane oni koji su prirodno negativni, uplašeni i nezadovoljni. Ne smijemo zanemariti činjenicu da živimo u prostoru i vremenu u kojemu su problemi i briga za budućnost postali sastavni dio ljudskoga života. Problemi nas čine manje sposobnima za osmijehe, ali to nije razlog za predaju jer smo dužni u svemu tome pronaći svjetlo i jer, uz mnogobrojne mogućnosti koje su pred nama, imamo zadatak biti ono što jesmo.

Uz sve to, imamo i zadatak svijetu ponuditi nešto lijepo poput radosti, vedrine i optimizma. Teških će situaciji biti, ali dovoljno je i u njima zauzeti pozitivan stav s mišlju da će i to proći. Dobra vijest je što se loša vijest može pretvoriti u dobru kada promijenimo svoj stav. Za sve što radimo važan je stav. On je važniji od talenta, inteligencije, okolnosti i novca. Malu razliku među ljudima čini stav prema životu, ali je velika razlika u tome je li on pozitivan ili negativan. Oscar Wilde je rekao: „Svi smo mi u blatu, ali neki od nas gledaju u zvijezde.” Na kraju, sreća je stav koji sami biramo jer: „Kako zračiš, tako i privlačiš.”