Početna stranica » Plućnjak

Plućnjak

3,5K pregleda

Stručni, latinski naziv za ovu biljku je Pulmonaria officinalis, a u Hrvatskoj se najčešće naziva plućnjak jer dolazi od latinske riječi „pulmo” što znači pluća.

U našem narodu ima mnogo naziva za ovu biljku, a ja ću ovdje navesti samo neka imena: džigeričnjak, kudravac, lisac, lišac, ljekoviti pljućnjak, medunika, plućnik, pljućnica, trava od guje, turski svati, velik danak, zaječki, žigeričnjak. Plućnjak je zeljasta trajnica s čvrstim podankom iz kojega vrlo rano u proljeće, već u ožujku i travnju, izraste stabljika s listovima i cvjetovima. Listovi su mu srcoliki, tamnozeleni, s gornje strane posuti bijelim pjegama, hrapavo dlakavi, dugi 4 – 12 cm, široki 2 – 5 cm. Prizemni listovi su široki, jajasti i nalaze se na 5 – 10 cm dugim peteljkama dok su gornji izduženi, manji i sjedeći te obuhvaćaju stabljiku. Cvjetovi su u mladosti izrazito ružičasti, a kasnije postaju ljubičasti i plavi te su vrlo često u zajedničkom cvatu istodobno raznobojni cvjetovi. Oni su dvospolni, skupljeni u kratke, ali guste cvatove na vrhu stabljike. Čaška je cjevasto zvonasta. Vjenčić je promjera oko 1 – 1,5 cm. Režnjevi su okruglasti, u početku crvenkasti, a kasnije poprimaju ljubičastu ili plavu boju. Na jednoj stabljici nailazimo često na različito obojene cvjetove. Cvatu od ožujka do svibnja mjeseca. Biljka je medenasta i pčele ju rado posjećuju.

Plod je jajasti, tamnosmeđi ili crni, sjajni orašćić dužine 3 – 4 mm. Pradomovina biljke je Europa i područje Kavkaza. Plućnjak je široko rasprostranjena biljka u Hrvatskoj i Europi, nalazimo ju često i u većoj množini po sjenovitim listopadnim šumama, po živicama i krčevinama, uz šumske putove i po šumskim čistinama.

U ljekovite svrhe koriste se nadzemni dijelovi biljke, a beremo ih u vrijeme cvatnje i sušimo na zraku, sjeni i na propuhu. Može se sušiti i u peći na otprilike 45 stupnjeva topline. Kada se osuši, onda sve to dobro usitnimo i stavimo u papirnate vrećice ili staklenke te čuvamo od vlage. Mladi listovi plućnjaka jestivi su sirovi ili kuhani. Sadrže 10 – 30 % mg vitamina C i oko 10 % mg karotina. 

Ljekovita svojstva plućnjaka poznata su još od davnina, a nekoć se vjerovalo da biljka i svojim izgledom upućuje na ljekovita svojstva – tako bijele pjege po listovima plućnjaka ukazuju na to da je on ljekovit za plućne bolesti. Naravno, to je slučajnost, iako je plućnjak zaista ponajprije poznat kao vrlo učinkovit lijek za razne bolesti dišnih organa. Sadrži mnoge ljekovite tvari, a naročito slobodne i vezane kremenične kiseline, soli kalcija, kalij, aluminij, smolu, smolne kiseline, malo masnoga ulja i tanina. Listovi sadrže najviše kremenične kiseline, a korijen je ima neznatno i zato se on slabo primjenjuje u ljekovite svrhe.

Plućnjak pomaže kod niza oboljenja: akutnoga i kroničnoga bronhitisa, promuklosti, grlobolje, dobar je kod jakih prehlada popraćenih izrazitim sekretom iz nosa, pomaže kod proljeva i problema s mjehurom. U nastavku vam donosim desetak savjeta na koji način ćete iskoristiti veliku ljekovitost upravo opisane biljke, plućnjaka.

Čaj od listova plućnjaka. Uzmite 2 čajne žličice listova plućnjaka, stavite u 1/4 l kipuće vode, dobro promiješajte i poklopite. Ostavite 10 minuta poklopljeno pa procijedite i zasladite medom. Ovako pripremljen čaj od plućnjaka pije se tri puta dnevno po l šalica, kod problema dišnih organa kao što su bronhijalni katar, kašalj, promuklost, upale grla i grkljana te krvi u mokraći. Kura traje svakodnevno i tako tijekom 3 tjedna. Za probleme s mjehurom čaj se pije nezaslađen, a nezaslađen uzimamo i za grgljanje kod upale grla. Zbog velike količine sluzi, saponina i kremene kiseline zaslađen medom čaj je koristan u proljeće za čitavu obitelj. 

Čaj od plućnjaka s medom i limunom. Uzmite 2 male žlice listova plućnjaka i stavite ih u 1/4 l vrele vode, dobro promiješajte i poklopite. Ostavite 10 minuta poklopljeno pa procijedite. Dodajte čaju svježi sok od pola limuna i 2 male žlice meda i dobro promiješajte. Ovako pripremljen čaj popije se vrlo topao, a promuklost ubrzo nestaje. Pije se sve dotle dok promuklost ne nestane.

Plućnjak s mlijekom. Uzmite suhe listove plućnjaka i sameljite ih u prah. Zatim uzmite jednu veliku žlicu ovoga praha od plućnjaka i 1 veliku žlicu pravoga meda i dodajte u šalicu toploga mlijeka te sve dobro izmiješajte. Ujutro natašte i navečer prije spavanja pije se po jedna šalica ovoga pripravka. Ovo je jako dobro i vrlo djelotvorno za mlade osobe koje imaju problema s disanjem jer im pluća nisu dobro razvijena, ili su slaba i bolesna. Koristite ovaj prah maksimalno 8 dana i onda se mora napraviti pauza od mjesec dana. 

Čajna mješavina plućnjaka, preslice i trputca. Uzmite jednake dijelove plućnjaka, preslice i ženskoga trpuca te ih izmiješajte u jednoj zdjeli. Zatim 2 čajne žličice ove mješavine stavite u 2 dl vrele vode i promiješajte. Poklopite i ostavite 5 minuta poklopljeno pa procijedite. Dnevno se piju 3 šalice ovoga čaja. Posebno je djelotvoran kod teške tuberkuloze. Kura traje svakodnevno tijekom 3 tjedna, slijedi tjedan dana pauze i po potrebi se kura ponavlja.

Čajna mješavina više biljaka. U jednoj većoj zdjeli pomiješajte 60 g plućnjaka, 60 g ženskoga trputca, 30 g koprive i 30 g preslice. Zatim uzmite 2 čajne žličice ove mješavine i stavite ih u 1/4 l vrele vode, dobro promiješajte i poklopite. Ostavite 10 minuta poklopljeno pa procijedite i zasladite šumskim medom ili medom od kadulje. Triput dnevno pije se po jedna šalica ovoga čaja toplo i na gutljaje. Ovo je izvanredan pripravak za pluća i bronhije. 

Varivo od mladih listova plućnjaka. Jednu šaku mladih proljetnih listova plućnjaka stavite na paru i kuhajte 10 minuta i onda to pojedite kao prilog nekom jelu i kao pripravak za proljetno čišćenje krvi. To se može raditi maksimalno 2 puta tjedno i nakon 3 tjedna mora se napraviti pauza od mjesec dana. 

Pita od mladih listova plućnjaka. U proljeće naberite mlade listove raznih biljaka. Ja preporučujem da naberete 100 g mladih listova plućnjaka, 100 g listova koprive i 100 g listova maslačka. Dobro ih operete i kuhate 10 minuta na pari iznad ključale vode. Kuhanjem na pari, u listovima ostaju svi ljekoviti sastojci i ne odlaze u vodu. Kad ste listove skuhali, stavite ih u mikser, dodajte 1/3 mladoga sira i sve dobro izmiksajte. Od ovoga punjenja sada napravite i ispecite pitu. Kada ste pitu ispekli, u zdjelu gdje smo pripremali ovu mješavinu dodajte vruće vode i tom vodom prelijte pitu i vratite ju još pet minuta u pećnicu. Pita će biti mekana, ukusna i veoma ljekovita za čitav organizam, a osobito za pluća i bronhije. Preporučujem da se ova pita priprema i jede maksimalno 2 puta tjedno. 

Burek od listova plućnjaka i mesa. Mlade listove plućnjaka kuhajte na pari 10 minuta. Potom 2/3 ovih kuhanih listova plućnjaka stavite u mikser i dodajte tome 1/3 mljevene junetine, posolite po želji, dodajte malu žlicu kurkume, malu žlicu cimeta i pola male žlice papra i sve izmiksajte u jednu kompaktnu smjesu. Ovo punjenje umotajte u kore za pitu i stavite da se ispeče u pećnici. Za to vrijeme u zdjelu gdje smo ovu mješavinu pripremali stavite 1 – 2 šalice vrele vode. Tom vodom dobro operite unutrašnjost posude i prelijte pečenu pitu i onda ju još vratite u pećnicu da se peče 5 minuta. Pita je ukusna, mekana i veoma ljekovita za sve bolesti, a osobito za pluća i bronhije. Ovako pripremljenu pitu (burek) jedite maksimalno 2 puta tjedno.

Zaključak. Danas sam vam pisao o velikoj ljekovitosti biljke plućnjak. Posebno su korisni i ljekoviti mladi listovi ove biljke od kojih možete raditi čaj, čajne mješavine, kombinirati ih s mlijekom kao i s drugim biljkama, a od njih možete raditi ukusne pite i bureke te ih jesti kao prilog nekom jelu. Upozoravam vas da kura plućnjakom može trajati samo 8 dana, a poslije toga mora se napraviti pauza od najmanje 1 mjesec. Zato se u nekim zemljama plućnjak može dobiti samo na recept u ljekarnama. Međutim, ja preporučujem da se plućnjak koristi 2 puta tjedno i to tijekom 4 tjedna, napravi se pauza od 4 tjedna i može se ponoviti samo u iznimnim okolnostima, ako bolest nije prestala ili se stanje nije popravilo.


Ovaj članak je već objavljen u reviji Svjetlo riječi. Pretplatite se na digitalno i/ili tiskano izdanje revije.
Čitajte prvi i čitajte odmah!