Početna stranica » Osnovano društvo Hrvat S.A.M.

Osnovano društvo Hrvat S.A.M.

147 pregleda

Jedan od projekata koji je pokrenula i realizira Željezanska biskupija jest osnivanje Gradišćanskoga društva Hrvat S. A. M. (Slovačka, Austrija, Mađarska) koje je prožeto franjevačkim mirom i dobrom.  Najlakše je realizirati mir i dobro kroz  pjesmu pa je tako Željezanski biskup dr. Egidije Živković prije četiri godine odobrio osnivanje međudržavnoga zbora Pax et Bonum u župama gdje djeluju franjevci Bosne Srebrene u austrijskom Gradišću.

Zbor ima 150 članova iz tri zemlje gdje žive Hrvati – iz Austrije, Mađarske i Slovačke. U zboru pjevaju i Hrvati iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine među kojima su i časne sestre franjevke iz Bosne.

Kako bi se sačuvao identitet Hrvata u dijaspori biskup je napravio korak dalje pa je 6. listopada ove godine u Eisenstadtu osnovao Gradišćansko društvo Hrvat S.A.M  koje će imati čvrste veze s Hrvatskom i Bosnom i Hercegovinom odakle su Gradišćanski Hrvati i doselili prije 500 godina.

Na osnutku društva i velebnom koncertu u Željeznom u dvorcu Esterhazy, na kojem je bilo 180 izvođača i 650 gostiju bili su nazočni i bogoslovi Franjevačke teologije iz Sarajeva sa svojim zborom. Bogoslove je predvodio provincijal Franjevačke provincije Bosne Srebrene fra Jozo Marinčić. Upravo zbog povijesne povezanosti bosanskih franjevaca s Gradišćanskim Hrvatima koje su fratri pastorizirali 300 godina, biskup je pozvao franjevce prigodom utemeljenja nove udruge. U predsjedništvo udruge biskup je imenovao franjevca fra Božidara Blaževića koji je postavljen kao delegat društva i biskupije za Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu u svim društvenim i crkvenim kontaktima.

Osnivatelji društva su četiri biskupije u kojima žive Hrvati: Gradišćanska iz Austrije, Požonska iz Slovačke, Jurska i Sombotelska iz Mađarske. Uz biskupe ovih biskupija nazočio je i predstavnik Hrvatske biskupske konferencije, biskup hvarski mons. Petar Palić.

Zbog velikoga značenja ove međudržavne udruge došli su i gosti iz Hrvatske: ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek kao izaslanica predsjednika Hrvatske vlade, Zvonko Milas, državni tajnik središnjega državnoga ureda za Hrvate izvan Hrvatske, Olivera Majić, zamjenica gradonačelnika grada Zagreba, Marijana Petir europarlamentarka iz Brisela te mnogi drugi ugledni gosti iz deset država.

Oduševljenje nije samo bilo zbog osnutka udruge nego i zbog prekrasnoga zbora koji je iznjedrio kvalitetne solo pjevače koji su s radošću pjevali hrvatske pjesme, a koje je prethodno obradio pastoralni asistent Željezanske biskupije Ivo Šeparović. On je prisutne oduševio i kao dirigent i kao pjevač. Neumorno je zbor pratio Jasenko Horvat koji već četiri godine radi nove aranžmane kako za stare tako i za nove skladbe.

Bogoslovi iz Sarajeva su vrlo brzo prerasli u klapu koja je u čast Oliveru Dragojeviću otpjevala njegovu Velu Luku, a koju je za ovu prigodu također obradio Ivo Šeparović.

Priznanje franjevcima Bosne Srebrene uslijedilo je na kraju kada je biskup Egidije prema odluci djelatnika biskupije dodijelio „Zlatnu medalju“ ne samo dirigentu Ivi koji je osnovao ovaj zbor, nego i fra Božidaru Blaževiću, koji je ovaj projekt kao menadžer i franjevac nosio četiri godine sa željom da među svim ljudima zaživi Pax et Bonum i tako prezentirao franjevačku prisutnost u ovim zemljama.

Da radost ne bi trajala kratko, franjevci su ostali s provincijalom fra Jozom i sutradan kako bi prisustvovali liturgijskom slavlju kojim je završeno godišnje hodočašće gradišćanskih Hrvata. Biskup Egidije je zahvalio provincijalu na dodijeljenim franjevcima rekavši da se ništa od ovoga ne bi dogodilo bez fratara koji rade u samim župama. Biskup je tom prilikom najavio humanitarni koncert za Vukovar u Lisinskome uz pokroviteljstvo grada Zagreba i Hrvatske vlade. Koncert je zbor održao u listopadu ove godine. Postoji želja da se isti organizira i u Bosni i Hercegovini kako bi Hrvati u osamnaestom koljenu posjetili svoje korijene i zahvalili franjevcima na očuvanju katoličke vjere i hrvatske kulture.

  fra Zoran Tadić, franjevac u Gradišću