Početna stranica » Obrazovanje srca

Obrazovanje srca

143 pregleda

Eton College, britanska škola u kojoj su svoje obrazovanje stekle generacije kraljevskih obitelji i 19 britanskih premijera, dodaje novi predmet u svoj nastavni plan i program u okviru kojega će se podučavati dobrim starim manirima.

To je potez za koji vjeruju kako će potaknuti mnoge obrazovne ustanove da ovom polju posvete više pozornosti. U internatu, koji košta 50 tisuća dolara godišnje, posebna pozornost se želi obratiti na studente koji su, na neki način, etiketirani u društvu. Ovakav obrazovni program je uveden nakon što je nastavno osoblje shvatilo kako jedna od najvažnijih ljudskih osobina – zahvalnost – koja sa sobom povlači i kulturu lijepoga ponašanja, nije posebno naglašena u školama.

„Dokazana je čvrsta veza između različitih kultura, te između zahvalnosti i sreće. Uglavnom, radi se o svijesti”, objašnjava Jonnie Noakes, profesor engleskog jezika i jedan od idejnih začetnika novoga predmeta, te dodaje: „Učenici će dobiti priliku da svaki dan napišu malu poruku zahvale osobi od koje su tog dana primili neku ljubaznu riječ ili gestu. Priznavanjem ljubaznosti pokazat će da cijene ono što druga osoba radi i učinit će da se ona osjeća cijenjenom.”

Škola također uvodi i ključne lekcije iz empatije kako bi pomogla učenicima razumjeti i cijeniti druge i njihova mišljenja. Noakes ističe: „Većina ljudi ima empatije u izobilju, ali je samo treba poticati. To je obrazovanje ljudskog srca i važno je.”