Početna stranica » Stručnjak za migracije prima prijetnje smrću

Stručnjak za migracije prima prijetnje smrću

118 pregleda

Njemački publicist, politolog i stručnjak za migracije Ralph Ghadban u zadnje vrijeme sve je češće u sukobu s pojedinim kriminalnim klanovima u Njemačkoj. Trenutno se protiv njega vodi posebna kampanja mržnje, koju naročito snažno podupiru predstavnici tih klanova. Neki čak prijete smrću. Pozadinu cijele ove priče Ghadban je nedavno objasnio za njemački politički tjednik Focus.

Ralph Ghadban poznat je po svojoj otvorenoj i žestokoj kritici usmjerenoj prema strukturama arapskih obiteljskih saveza s primjesom kriminala u Njemačkoj. U listopadu prošle godine ovaj je stručnjak za islamske znanosti, koji trenutno živi i radi u Berlinu, objavio knjigu „Arapski klanovi – Podcijenjena opasnost” (njem.: Arabische Clans – Die unterschätzte Gefahr). U toj knjizi Ghadban između ostaloga pripadnicima kriminalnih klanova predbacuje da se prema Njemačkoj ophode kao prema društvu za lov. Iskorištavaju slabosti pravne države za ilegalnu djelatnost u vezi s drogama, novcem i autima, kako tvrdi autor Ghadban, rođen 1949. godine u Libanonu.

U zadnjih šest mjeseci u njemačkim je medijima bilo mnogo rasprava o ovoj knjizi, a nijedna reakcija iz libanonskih klanova, kakvih ima u Rurskoj oblasti i u Berlinu, gdje je Ghadban svojevremeno studirao. No u zadnje vrijeme zaprimio je mnogo negativnih reakcija u vidu „vala mržnje“, prije svega na društvenim mrežama. Među objavama ima i mnogo ozbiljnih prijetnji smrću, premda neizravno, kako tvrdi Ghadban: „Podnio sam krivičnu prijavu policiji. Trenutno sam pod posebnom policijskom zaštitom, koju su mi predložili policajci kad sam podnio prijavu.”

Nije htio komentirati protiv koga je bila usmjerena krivična prijava. No potvrdio je kako su brojni pokušaji zastrašivanja došli iz krugova velikih libanonskih obitelji iz Berlina i Essena. „Jedan je šef klana iz Berlina objavio čak da će me pronaći i dovesti sebi, kako bi sa mnom razgovarao.”

Posebnu ulogu u porukama mržnje i prijetnjama ima i udruga „Familien-Union“ u Essenu. Ova udruga, koja je službeno djelatna kao promicatelj integracija, zapravo je svojevrsni krovni savez za desetak libanonsko-kurdskih obitelji. „Autori takvih objava uopće se ne ustručavaju i potpisuju ih svojim stvarnim imenima. Sve objave pišu na arapskom. I nije riječ samo o osobama iz Njemačke, nego i iz Libanona, Sirije ili iz Turske. Cilj je očito da se svi oni ujedine protiv mene”, objašnjava Ghadban.

U jednoj poruci usmjerenoj arapskoj narodnoj zajednici u Turskoj i Libanonu stoji: „Gdje god da ga susretnete, budite nemilosrdni prema njemu.” Regionalni dnevni list iz Rurske oblasti Westdeutsche Allgemeine Zeitung (WAZ, hrv.: zapadnonjemačka sveopća novina) prenijela je jedan video isječak u kojemu brat jednoga poznatog kriminalca izravno prijeti znanstveniku Ghadbanu: „Pronaći ćemo te, gdje god da si. I satrat ćemo ti glavu.“

Val mržnje usmjeren protiv ovoga stručnjaka za islamske znanosti očito je došao kao reakcija na jedan intervju koji je u travnju ove godine za jednu libanonsku TV postaju Ghadban dao o svojoj najnovijoj knjizi. „Nisam rekao ništa novo, što nisam već rekao na njemačkoj televiziji. Samo sam objasnio o čemu se radi u mojoj knjizi”, objašnjava autor, koji je dobro razumio o čemu se radi: „Njemački izvornik knjige nitko od klanova nije pročitao. To njih jednostavno ne zanima. Činjenica da sam o svojoj knjizi govorio na arapskom, a intervju je ktomu objavljen u Libanonu, povrijedilo je njihovu čast. Poglavari takvih klanova ne mogu prihvatiti nikakvu kritiku. Oni u Njemačkoj žive u paralelnim društvima s vlastitim pravnim sustavom. Njemačku pravnu državu priznaju tek prividno.”

„Poruke mržnje i prijetnje potvrđuju upravo analizu opasnosti patrijarhalnih i netolerantnih paralelnih društava koje opisujem u svojoj novoj knjizi. To me zapravo doista iznenadilo, jer vidim koliko su dobro povezani islamistički krovni savezi poput udruge obitelji iz Essena sa sličnim udrugama iz njihovih matičnih država.

„Neustrašiv i svojeglav način djelovanja imenovanih klanova vidljiv je i na političkoj sceni u Essenu. Udruga obitelji pomogla je političkoj stranci CDU da dođe do pobjede na lokalnim izborima te su njezini članovi javno slavili kad je u utrci za nadgradonačelnika pobijedio Thomas Kufen. Ovaj ih je pozvao na to da se jasno odreknu poziva na nasilje, no do danas se ništa nije promijenilo”, objašnjava Ghadban. „Prijetnje smrću koje primam vrlo su neugodne. Naravno da ih smatram ozbiljnima, zato sam i podnio krivičnu prijavu. Ali neću dopustiti da me netko zastraši”, rekao je.