Početna stranica » Novi predsjednik BK Austrije

Novi predsjednik BK Austrije

159 pregleda

Nadbiskup Salzburga mons. Franz Lackner (63) novi je predsjednik Austrijske biskupske konferencije. Na toj poziciji naslijedio je nadbiskupa Beča Christopha kard. Schönborna koji je od te službe odstupio zbog navršene životne dobi, nakon 22 godine predsjedanja Biskupskom konferencijom.

Mons. Lackner posljednjih je pet godina vršio dužnost Schönbornova zamjenika u Biskupskoj konferenciji. Prilikom plenarnoga zasjedanja austrijskih biskupa u marijanskom svetištu Mariazell izabran je za novoga predsjednika Biskupske konferencije. Njegov zamjenik bit će biskup Linza mons. Manfred Scheuer (64).

Lackner je rođen 1956. godine u mjestu Feldbach u pokrajini Steiermark u Austriji. Godine 1984. stupio je u Franjevački red, a za svećenika je zaređen 1991. godine. Osam godina poslije izabran je za provincijala Franjevačke provincije sa sjedištem u Beču. Bio je profesor filozofije na Visokoj školi Svetoga Križa nedaleko od Beča. Godine 2002. imenovan je pomoćnim biskupom u biskupiji Graz-Seckau, a 2013. uslijedio je izbor za nadbiskupa Salzburga.

Kao nadbiskup Salzburga također nosi titulu primasa Germanije i kao metropolit postavljen je na čelo biskupija zapadne Austrije. Godine 2019. Sveti Otac Franjo poslao ga je kao vizitatora u Kärnten, da bi razriješio zamršenu situaciju u biskupiji Gurk-Klagenfurt. Ova je biskupija Hrvatima poznata po tomu što je u njezinoj nadležnosti i Bleiburško polje, na kojem se svake godine obilježava komemoracija za poginule u Drugom svjetskom ratu i poraću.

U ožujku 2018. godine posjetio je Bosnu i Hercegovinu i Sarajevo prilikom svečanoga zasjedanja Austrijske biskupske konferencije. Tom je prilikom predvodio misno slavlje u oratoriju sv. Pavla na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu. U okviru Austrijske biskupske konferencije mons. Lackner zadužen je za službe visokih obrazovnih ustanova te za brak, obitelj i zaštitu života.

Ovim osobnim promjenama u okviru Austrijske biskupske konferencije završava dugo razdoblje tijekom kojega je kardinal Schönborn igrao glavnu ulogu. Bilo je predviđeno da izbor novoga predsjednika Austrijske biskupske konferencije bude održan u ožujku, ali je proljetno zasjedanje bilo odgođeno zbog pandemije koronavirusa.

Zaključno, predsjednik neke biskupske konferencije u crkvenopravnom smislu nije nikakva vrsta „glavnoga biskupa“. U tom svjetlu ne može ulaziti u pitanja pojedinih biskupija. Formalno je predsjednik jednoga zbora koji nema posebnih kompetencija. No u slučaju stvarnosti koje zahvaćaju čitavu državu, tada predsjednik konferencije ima pravo odlučivanja u suglasnosti s ostalim članovima konferencije. Tako se dogodilo i u nedavnom slučaju korona-krize.

Predsjednik neke biskupske konferencije na neki način ima ulogu moderatora među biskupima. On je istovremeno lice i glas nekoga episkopata, posebno prilikom istupa u javnosti ili na konferencijama za novinare. Podsjećamo, predsjednik Biskupske konferencije BiH trenutno je nadbiskup metropolit vrhbosanski Vinko kard. Puljić.