Početna stranica » Izvješće radne skupine britanskog parlamenta o nasilju u Nigeriji

Izvješće radne skupine britanskog parlamenta o nasilju u Nigeriji

124 pregleda

Radna skupina Parlamenta Ujedinjene Kraljevine za religijske slobode i slobodu vjeroispovijesti objavila je 15. lipnja izvješće „Nigeria: Unfolding Genocide?” (Nigerija: razotkrivanje genocida?).

U izvješću se izražava zabrinutost zbog oružanog nasilja nad zemljoradničkim kršćanskim zajednicama u središnjoj Nigeriji, koje provode dobro naoružani Fulani, često nazivani i stočarima, militantima ili milicijom.

Prema izvješću „nasilje je odnijelo tisuće života i raselilo još više od 100 tisuća civila. Uzrokovalo je neizrecivo ljudsko i ekonomsko uništenje te povećalo postojeće etničko-religijske napetosti.” Izvješće nabraja niz činitelja koji uzrokuju nasilje uključujući nadmetanje za resurse, širenje ekstremističke ideologije i kriminala, neodgovarajući odgovor vlade, pritjecanje oružja u Nigeriju i dezinformiranje.

U izvješću se također navodi kako se ne može zanijekati da nasilje nije utemeljeno samo na etničkoj nego i na vjerskoj osnovi „ jer su pastiri većinom etnički fulanski muslimani, a zemljoradnici većinom kršćani.”