Početna stranica » Ljekovita svojstva cikle

Ljekovita svojstva cikle

383 pregleda

Narodni nazivi: cvekla, crljena blitva, crvena cvijekla, crvena repa, pejsa, runa

Cikla (beta vulgaris) je dvogodišnja biljka koja prve godine u zemlji razvija zadebljan korijen tamnocrvene boje i nadzemnu rozetu velikih listova s dugim peteljkama, također prožetih crvenilom. Iduće godine razvije se stabljika s brojnim, neuglednim cvjetovima, a cvate od lipnja do rujna, donese sjeme i ugine. Cikla je poznata prehrambena biljka koju uzgajamo u vrtovima i plantažno. Kod nas se, kao i u svim krajevima svijeta, uzgaja u velikim količinama. Jedna vrsta divlje cikle raste u primorskim krajevima Europe, sjeverne Afrike i Azije, a osobito u Turskoj i Indoneziji.

Ljekovita svojstva i primjena: Osim prehrambenih, od davnina su poznata i njezina ljekovita svojstva. Još su je stari Grci i Rimljani cijenili kao lijek za stvaranje krvi. Dioskurid i Galen su imali vrlo visoko mišljenje o ljekovitosti cikle iako nisu poznavali prave razloge te ljekovitosti. Ona sadrži mnogo ljekovitih tvari, a osobito kalija, kalcija, fosfora, sumpora, joda, željeza i bakra. Osim toga, sadrži vrlo rijetke, ali i važne metale rubidija i celzija koji su jako potrebni organizmu. Najnovije znanstvene studije su otkrile i postojanje ljekovite tvari antocijana koji sprečava obolijevanje od raka. Cikla još sadrži ugljikohidrate, biljnu bjelančevinu, biljnu mast i vitamine B1, B2, C i P. Poznato je da uslijed manjka vitamina P nastaju određene bolesti krvi. Za borbu protiv skorbutnih pojava taj je vitamin jednako važan kao i vitamin C, dok je vitamin B2 od velikoga značaja za stvaranje krvi, a naročito ga ima u soku cikle. U prehrani se upotrebljavaju korijen i mladi lis­tovi, a ta hrana ima i ljekovito djelovanje protiv niza bolesti. Cikla liječi i pomaže kod brojnih bolesti: slabokrvnosti, izrazite slabunjavosti djece (skrofuloza), bolesti dišnih organa, osobito gripe i upale pluća s povišenom temperaturom, bolesti jetre, žuči i mokraćnih organa, djeluje protiv štetnoga zračenja X-zrakama, pospješuje rad nadbubrežne žlijezde, povoljno djeluje na središnji i cjelokupni živčani sustav, obnavlja i čisti krv, regulira niski tlak, uklanja smetnje krvotoka i dr.

Svježi korijenov sok: Oboljeli od raka i tumora trebaju piti 1/2 litre toga soka dnevno jer on blokira rast bolesti. U slučaju vidljivoga poboljšanja dnevnu dozu treba smanjiti na 1/4 litre. Slabunjava djeca neka piju sok zaslađen medom od kadulje. Kura se može lako provesti jer se cikla može nabaviti u svim prodavaonicama živežnih namirnica. Sok ne uzrokuje nikakve negativne posljedice i ne oštećuje želučanu sluznicu. Od 1 kg svježe cikle dobije se oko 0,7 l soka. U vrijeme pojave infektivnih bolesti, gripe ili dizenterije, treba svaki dan u gutljajima popiti po 1/4 l soka sirove cikle. Jednako tako, pijenjem ovoga soka obnavljaju se crvena krvna zrnca, pročišćava krv, otklanjaju smetnje krvotoka, pogotovo kad je nizak krvni tlak, djeluje protiv povišene tjelesne temperature, u slučaju gripe i upale pluća, bolesti svih dišnih organa i leukemije. Sok mrkve dragocjeno je sredstvo protiv zračenja, radioaktivnosti i X-zraka. Kod fraza, odnosno grčeva kod djece treba piti svaki dan nekoliko puta po jednu žlicu svježega sirovog soka cikle.

Kura ciklom: Za smanjivanje kolesterola, osobito kad se ne piju nikakvi lijekovi ili ako se lijekovi iz bilo kojega razloga ne mogu uzimati, savjetujem sljedeću kuru: svaki dan prije ručka popiti jednu času 0,20 l sirovoga soka cikle, bez obzira na mjesečnu fazu. Uz to tijekom dana treba piti 0,50 l kiseloga mlijeka. U isto vrijeme, ali samo kad raste mjesec, treba piti ujutro i navečer po jednu šalicu čaja od sjemena ljekovite biljke sikavice. Dvije male žlice sjemena sikavice se samelje, stavi u 1/4 l vrele vode, ostavi 20 minuta poklopljeno, procijedi te popije toplo i na gutljaje. Kad mjesec počne opadati, pije se ujutro i navečer po jedna šalica čaja od nevenovih cvjetova. U šalicu vrele vode staviti 2 male žlice cvjetova nevena, ostaviti 10 minuta poklopljeno, procijediti te piti toplo i na gutljaje.

Svježa cikla: Ljekovita svojstva cikle dolaze do punoga izražaja samo ako je jedemo svježu. Za zimu se može pohraniti u trapu ili u podrumu, a mogu se napraviti i razne salate koje traju duže vrijeme.

Varivo: Mladi listovi kuhaju se i pripremaju kao i drugo lisnato povrće.