Početna stranica » Predbožićni koncert zbora gradišćanskih Hrvata

Predbožićni koncert zbora gradišćanskih Hrvata

122 pregleda

U mjestu Filež u austrijskom Gradišću 9. prosinca održan je predbožićni koncert zbora Pax et bonum u organizaciji biskupije Željezno (Eisenstadt) i pod pokroviteljstvom biskupa mons. Egidija Živkovića. Koncert zbora koji vodi pastoralni asistent biskupije Ivo Šeparović već četiri godine upriličuje u vremenu došašća. Ove godine okupilo se oko 650 gostiju.

Program je započeo pjesmom Dona nobis pacem. Na početku su nazočnima, koji su uglavnom gradišćanski Hrvati iz Austrije, Mađarske i Slovačke, upućene riječi dobrodošlice na četiri jezika. Potom je u gradiščanskom dijalektu hrvatskoga jezika dobrodošlicu izrekao i župnik Fileža fra Božo Blažević, član provincije Bosne Srebrene. Nakon pojedinačnih pozdrava uzvanicima iz političkog i društvenog života, posebice veleposlanicima Republike Hrvatske u Austriji, Mađarskoj i Slovačkoj, pozdravio je cjelokupnu publiku: „Sada kanim osebujno pozdraviti sve oni čija imena nisam dospio izreći. Za vas sve iz svih krajev  Gradišća, iz Beča , Mađarske, Slovače, Hrvatske, BiH najveći pozdrav i veliko hvala da ste u ovako lipom broju došli.”

Programom su bile predviđene božićne i adventske pjesme Tiha noć, Narodi nam se, Zdravo budi, Marijo, Radujte se narodi, Sretan ti Božić, narode moj i druge te zabavne pjesme ljubavnoga i domoljubnoga karaktera Zemlja dide mog, Croatio iz duše te ljubim, Da te mogu pismom zvati, Željo moja i druge. Pred kraj koncerta voditelj zbora Pax et bonum Ivo Šeparović pozvao mjesnoga biskupa mons. Živkovića da se pridruži izvođačima, na što je ovaj prihvatio mikrofon i otpjevao pjesmu Pismo moja hrli tamo u pratnji pjevača. Za kraj su svi okupljeni otpjevali pjesmu Gloria. Nakon koncerta upriličen je domjenak i druženje za okupljene goste i izvođače.

Zbor Pax et bonum ima trogodišnju tradiciju. Okuplja oko 150 gradiščanskih Hrvata iz Austrije, Mađarske i Slovačke. Osim zborskoga pjevanja, članovi su se okupili i oko muške i ženske klape, a neki su se afirmirali kao solo pjevači. Ove je godine predbožićni koncert organiziran u fileškoj dvorani za priredbe, dok je prethodnih godina ovaj koncert bio održavan u župnoj crkvi u Filežu.