Početna stranica » Koliko bi Judinih 30 škuda vrijedilo danas?

Koliko bi Judinih 30 škuda vrijedilo danas?

181 pregleda

U današnje vrijeme teško je razumjetni neke biblijske događaje ili odnose. Tako je i s vrijednošću novca koji se tada koristio. Stoga postavljamo pitanje – koliko bi danas vrijedilo 30 srebrnjaka, koliko je Juda dobio za izdaju Isusa?

Pogledajmo najprije odlomak iz Matejeva evanđelja koji govori o Judinoj izdaji (26,14-16): „Tada jedan od dvanaestorice, zvan Juda Iškariotski, pođe glavarima svećeničkim i reče: ‘Što ćete mi dati i ja ću vam ga predati.’ A oni mu odmjeriše trideset srebrnjaka. Otada je tražio priliku da ga preda.”

Ovaj odlomak nije prvi biblijski tekst koji spominje trideset srebrnjaka. U knjizi proroka Zaharije ovaj se iznos spominje kao bijedna plaća jednomu pastiru (11,12-14): „Rekoh im tad: ‘Ako vam je to dobro, dajte mi plaću; ako nije, nemojte.’ Oni mi odmjeriše plaću: trideset srebrnika. A Jahve mi reče: ‘Baci u riznicu tu lijepu cijenu kojom su me procijenili!’ Ja uzeh trideset srebrnika i bacih u riznicu u domu Jahvinu.”

Uz to, u Knjizi Izlaska, ovaj se iznos spominje kao naknada za ubijenoga roba (21,32):  „Ako goveče ubode roba ili ropkinju, neka vlasnik isplati njihovu gospodaru trideset srebrnih šekela, a goveče neka se kamenuje.”

S obzirom na rečeno, koliko bi onda 30 škuda vrijedilo danas?

Postoje različite interpretacije. Možemo prihvatiti pretpostavku da su srebrnjaci koji su isplaćeni Judi bili jednaki rimskim denarima. A rimski vojnik bio je plaćen oko 225 denara godišnje, ili mjesečno oko 20 denara. Prosječna neto plaća kod nas iznosi oko 950 KM mjesečno. Dakle, Judinih je 30 srebrnjaka bilo oko 1500 KM. No kako je prosječna plaća u BiH još uvijek dosta niska, možemo se poslužiti prosječnom mjesečnom plaćom neke druge, razvijenije države, pa reći da je Judinih 30 škuda (jedna i pol mjesečna plaća) bila oko 3000 EUR.

Ali ovaj pogled nije dovoljno jasan. Jer ne znamo točno koliko su srebrnjaci koji su korišteni u to doba težili i koliko su imali srebra u sebi. S druge strane, u Knjizi Izlaska, 30 srebrnjaka bila je cijena jednoga roba. Ako to pretočimo u uvjete suvremenoga robovlasništva, prema CNN-ovu projektu Freedom, prosječna je cijena jednoga roba nešto više od 150 KM.  

Možemo onda zaključno reći da je Juda za izdaju Isusa Krista dobio neki iznos u rasponu od 150 do 1500 KM.

Imajući to u vidu, treba postaviti pitanje – je li Juda izdao Isusa zbog novca? O tomu možemo samo nagađati. No svakako 30 srebrnjaka nije bilo baš mnogo novca, s obzirom na veliko zlo koje su platile. A pokazuje to i način na koji je Juda okončao svoj ovozemaljski život: „Kada Juda, njegov izdajica, vidje da je Isus osuđen, pokaja se i vrati trideset srebrnjaka glavarima svećeničkim i starješinama govoreći: ‘Sagriješih predavši krv nedužnu!’ Odgovoriše: ‘Što se to nas tiče? To je tvoja stvar!’ I bacivši srebrnjake u Hram, ode te se objesi.” (Mt 27,3-5)

Odmah potom Matej izvještava kako su se posavjetovali i potom kupili za taj novac njivu za ukop stranaca, kako ne bi novac završio u hramskoj riznici. Neobično je i vrlo znakovito što se time ispunila riječ proroka: „Uzeše trideset srebrnjaka – cijenu Neprocjenjivoga kojega procijeniše sinovi Izraelovi – i dadoše ih za njivu lončarovu kako mi naredi Gospodin.” (Mt 27,9-10). Kod proroka Zaharije prethodno je 30 srebrnjaka bila smiješno niska plaća. Matej smatra da je ta proročka riječ ispunjena kad je Isus prodan za istu uvredljivo nisku cijenu, po čemu se da naslutiti da je 30 srebrnjaka bilo bliže 150 KM nego deseterostruko većoj cijeni.

Ali je vjerojatno bila i mnogo niža.