Početna stranica » Janje s likom čovjeka

Janje s likom čovjeka

121 pregleda

Jedna od najpoznatijih oltarnih pala, odnosno pobožnih slika koje uljepšavaju neki oltar, jest velika oltarna pala nizozemskih slikara braće van Eyck (3.40 x 4.60 m), smještena u katedrali sv. Bave Gentskoga u Belgiji. Ovaj poliptih izrađen je u 15. stoljeću i sadrži čak 20 manjih slika složenih u dvije velike cjeline – s vanjske i unutarnje strane poliptiha. Tijekom restauracije ove vrlo vrijedne sakralne umjetnine, koja je započela 2012. godine i još uvijek traje, otkrivene su neke površine slike koje su kroz povijest izmijenjene te se tek sad ponovno otkrivaju elementi izvorne zamisli umjetnika van Eyck.

Jednu zanimljivost otkriva prikaz prvih ljudi. Naime, Eva u svojoj ruci drži zabranjeni plod iz Edenskoga vrta. No nasuprot raširenom mišljenju da je Eva ubrala jabuku, ona na Gentskoj oltarnoj pali drži limun. Ova činjenica pokazuje izvrsno teološko razumijevanje s obzirom da se nigdje u Knjizi Postanka ne spominje o kojem je stablu bila riječ.

Nedavno je završena restauracija jednog od središnjih dijelova oltarne pale koja prikazuje Jaganjca Božjega kojemu se u Novom Jeruzalemu klanja mnoštvo svetaca. Skidanjem dodatnoga sloja boje došlo se do spoznaje da su braća van Eyck liku janjeta htjeli dodati karakteristike ljudskoga lica kako bi izrazili svoju vjeru da je žrtveno Janje Božje postalo čovjekom u osobi Isusa Krista. Humanoidni lik janjeta, očiju usmjerenih naprijed, izravno u promatrača slike, javnosti je ponovno prezentiran u siječnju ove godine, po završetku restauratorskih radova.