Početna stranica » Iznenada pronađene relikvije sv. Jadvige

Iznenada pronađene relikvije sv. Jadvige

159 pregleda

Sv. Jadviga Šleska jedna je od najpoznatijih svetica u Poljskoj i u Njemačoj. Više stoljeća nakon njezine smrti, nedavno su u jednoj samostanskoj crkvi u poljskoj Trebnici prilikom restauratorskih radova pronađene relikvije, dio ostataka njezina tijela.

Velika radost u Poljskoj! Prilikom restauratorskih radova samostanske crkve u Trebnici konzervatori su iznenada pronašli posmrtne ostatke sv. Jadvige Šleske, ili po mjestu rođenja poznate i kao sv. Jadviga od Andechsa (Bavarska). Više je poljskih medija objavilo kako je njezin lijes slučajno pronađen dok su trajali radovi na spomeniku ovoj svetici. Osobitost je što je do danas doduše bilo poznato da je svetica nakon svoje smrti 1243. bila pokopana u ovoj baroknoj crkvi samostana Družbe sestara milosrđa sv. Karla Boromejskoga, ali nije se znalo gdje se točno nalazi relikvijar s dijelom njezinih posmrtnih ostataka.

Relivije su pronađene dok se radilo glavnom oltaru crkve. Kako prenose mediji, bilo je potrebno učvrstiti ovaj oltar iz 1680. godine nakon što je napuknuo na jednomu dijelu. Pritom je utvrđeno da jedna od kamenih ploča nije poput ostalih. „Kad smo je podignuli, vidjeli smo kako je ondje u šupljinu izljeven gips pomiješan s drvenim ugljen. To nam je bilo malo čudno, pa smo htjeli istražiti o čemu se radi”, ispričala je konzervatorica Dorota Wandrychovska. Kad je ovaj materijal uklonjen, pronađena je srebrna kutijica s relikvijima.

To da se doista radi o relikvijama sv. Jadvige potvrdio je natpis na jednoj olovnoj pločici koja je pronađena uz srebrnu posudu. Vlč. Piotr Filas koji opslužuje ovu samostansku crkvu potvrdio je kako je na pločici ispisana godina 1764. „Stoga vjerujemo da od toga vremena nitko nije mogao vidjeti kosti svetice”, smatra vlč. Filas.

Sv. Jadviga rođena je 1174. godine u bavarskom mjestu Andechs. Nakon što je odgojena u samostanu benediktinki u Kitzingenu, kao 12-godišnjakinja udana je za šleskoga vojvodu Henrika I., kasnijega poljskog kneza. Od toga trenutka živjela je u Šleziji, gdjej e zajedno sa svojim suprugom radila na širenju kršćanske vjere i kulturnom razvoju ove pokrajine. Godine 1202. osnovala je benediktinsku opatiju u Trebnici, gdje je konačno i pokopana. Kao uzor kršćanske ljubavi prema bližnjima, sv. Jadviga je prema predaji podržavala Crkvu, pomagala siromasima, a čak i zimi hodala je bosa.

Kad joj je 1238. godine preminuo suprug, sv. Jadviga stupila je i sama u samostan u Trebnici, gdje je i preminula 1243. Već 1267. papa Klement IV. proglasio ju je sveticom Katoličke Crkve. Jedan dio relikvija čuva se danas i u jednom drugom samostanu u njezinu rodnom gradu te u katedrali koja je posvećena upravo sv. Jadvigi u Berlinu. Sv. Jadviga (njemački Hedwig) zaštitnica je pokrajine Šlezije (danas u Poljskoj) i gradića Andechsa kod Minhena. Zbog čašćenja i u Poljskoj i u Njemačkoj, zaštitnica je pomirenja između Nijemaca i Poljaka. Često se u likovnoj umjetnosti prikazuje kako kao vojvotkinja dijeli novac siromasima, ali i kao redovnica u habitu. Spomendan joj je 16. listopada.