Početna stranica » HKM Lausanne – Wallis – Dah zavičaja

HKM Lausanne – Wallis – Dah zavičaja

117 pregleda

Mnogi Hrvati su našli svoje mjesto pod švicarskim suncem i u njezinim gradovima pa tako danas prema podacima u Švicarskoj živi i radi oko sto tisuća Hrvata, a organizirani pastoral vode hercegovački franjevci u hrvatskim katoličkim misijama. U Švicarskoj ih ima 12, a mi donosimo zapis iz jedne od njih – misije Lausanne – Wallis koja se smjestila na jugozapadu Švicarske, između granica Italije i Francuske

Odlukom Biskupske konferencije Švicarske i domaćega biskupa Norberta Brunnera Hrvatske katoličke misije Lausanne i Wallis spajaju se 1. svibnja 2008. godine u jednu pod nazivom Hrvatska katolička misija Lausanne – Wallis. Upravljanje ovom misijom povjereno je franjevcu Hercegovačke franjevačke provincije fra Vladimiru Vladi Erešu. Ovaj franjevac nas je dočekao u Lausanni odakle je krenulo naše putovanje širom ove velike misije. Misija se prostire na terenu koji pokriva pet kantona – Vadt, Wallis, Neuchatel, Fribourg i Ženeva – i preko šest tisuća kvadratnih kilometara, što znači da fra Vlado godišnje prelazi preko stotinu tisuća kilometara skrbeći se pastoralno za misiju. Naime, radi financijske uštede na svećeniku švicarske su vlasti odlučile da im je previše ako dvojica svećenika budu na plaći.

Krov Europe

Naše prvo odredište smješteno je u srcu švicarskih Alpi – u mjestu Zermatt, a u svijetu opisano kao „krov Europe”. Kraj putovanja autom je u mjestu Täsch u kojemu se nalaze brojna javna parkirališta u kojima treba ostaviti automobil jer je dalji promet dozvoljen samo onima s posebnom dozvolom. „Svako parkiralište ima taksi-kombije koji vas mogu prevesti do Zermatta, a možete koristiti i vlak. No i takav prijevoz može samo do ulaza u Zermatt gdje se moraju zaustaviti vozila na motorni pogon jer već tu započinje „car-free” zona po kojoj se prometuje vozilima na električni pogon”, objašnjava nam Milan Ivančičević, vlasnik jedne od mnogobrojnih taksi službi, a inače podrijetlom iz Slavonije. Zermatt – skriveni raj duboko u srcu švicarskih Alpi – kao malo koje mjesto može ostaviti ovakav dojam na prvi pogled i ukoliko ste zaljubljenik u prirodu i skijanje, ovdje ćete definitivno doći na svoje. Ovo je mjesto okruženo s 38 vrhova viših od četiri tisuće metara nadmorske visine na čijim se skijaškim stazama može uživati tijekom cijele godine budući da je i ljeti ovo mjesto carstvo snijega i leda zbog čega brojne skijaške reprezentacije svoje ljetne baze imaju upravo ovdje.

Za sporazumijevanje također nema nikakvih problema. Iako spada u njemačko govorno područje zbog blizine s Italijom, većina priča talijanski, a jednako dobro znaju i engleski baš kao i francuski. Međutim, ovdje možete govoriti i hrvatski jer neslužbeni podaci govore kako je skoro trećina stanovništva podrijetlom s područja bivše Jugoslavije. Jedna od njih je Ružica Vidić iz Odžaka u Posavini, a koja u Švicarskoj živi skoro 30 godina. „Došla sam ovdje s roditeljima koji su se prije 10 godina vratili u rodnu Posavinu, a ja sam ostala jer su ovdje ipak bolji uvjeti za život. Ovdje je bolje, a kod nas je ljepše”, govori nam Ružica koja u rodnu Posavinu odlazi i po nekoliko puta godišnje.

„Teško svećeniku misionaru koji dođe na novi teren misije, a nije vičan kuhanju, pranju, sviranju, pjevanju, organiziranju… Onda su ti potrebne prijateljske ruke pomoćnice. Ali kako do njih doći? Kako ih pronaći? E, ovdje dolazi do izražaja Božja providnost koja se pokazala vrlo jakom u mome slučaju”, pripovijeda nam voditelj misije fra Vlado ne krijući oduševljenje svojim vjernicima zbog činjenice da su velikodušno uključeni u različite misijske aktivnosti. Požrtvovna, nadarena i ustrajna – kako je opisuje fra Vlado – Kata Čančar iz Vispa jedan je od mnogobrojnih primjera takvih suradnika. „Cijeloj mojoj obitelji je iznimna radost što možemo biti ugrađeni u svakodnevni život ove misije, djelovati, komunicirati i surađivati s našim svećenikom i našim ljudima. Jer svi smo mi iz naše Bosne i Hercegovine ili Hrvatske došli ovdje graditi svoje živote, ali smo i dalje jedni na druge upućeni i organiziranjem događaja i sudjelovanjem u životu misije mi zapravo ovdje njegujemo identitet našega naroda. To je onda zaista jedno veliko blago, a raditi na njegovu očuvanju predstavlja radost”, govori nam Kata čija je obitelj rodom iz Novoga Sela u blizini Odžaka u Bosanskoj Posavini. Osim nje, u životu zajednice je sveprisutna i cijela njezina obitelj – suprug Jakov, kćerka Ana i sin Jozo. Ovo je jedna prava sportska obitelj ako uzmemo u obzir činjenicu da se majka Kata amaterski bavi odbojkom, a otac Jakov nogometom dok se kćerka Ana profesionalno bavi odbojkom, a sin Jozo nogometom s vrlo zapaženim rezultatima. Tako je Ana već nekoliko puta birana za najbolju švicarsku odbojkašicu, a Jozo je već primio poziv za igranje u nogometnoj reprezentaciji Švicarske. Sve u svemu, ovu obitelj čiju smo vedrinu i otvorenost i sami zapazili fra Vlado je sažeo u nekoliko rečenica: (…)


Cijeli tekst pročitajte u tiskanom izdanju Svjetla riječi.
Ako još uvijek niste naš pretplatnik, pretplatiti se možete ovdje ili nas za više informacija kontaktirajte na 033 726 200 i [email protected]