Početna stranica » Fra Jurina biljna ljekarna: Hrast

Fra Jurina biljna ljekarna: Hrast

645 pregleda

Hrast lužnjak Quercus robur (cer, dub, đer, lužnik, lužnjak, rošnjak, beljik)

Hrast kitnjak Quercus sessiliflora (crnik, črepinjak, brdnjak, srč, taljig, gorun)

Stručnim nazivima navedene su dvije vrste listopadnih hrastova koje su međusobno dosta slične, a obje su ljekovite i jednako se primjenjuju. To su i do 40 m visoka listopadna stabla koja mogu postići i preko tisuću godina starosti. Te dvije vrste hrastova razlikuju se u peteljkama listova, plodova, vremenu cvatnje i vremenu opadanja listova. Kora je s mladih grana glatka, a na starima i deblu karakteristično je raspucala. Listovi su dugi do 15 cm i nesimetrično su krpasto izvijugani. Cvatu sitnim i neuglednim cvjetovima od travnja do svibnja, a ubrzo nakon cvatnje listaju. Plod je žir koji dozrijeva početkom jeseni: u kitnjaka je na kratkoj stapci, a u lužnjaka na dugoj.

Pradomovina hrasta su sjeverni dijelovi zemaljske kugle. Navedeni hrastovi rasprostranjeni su diljem Europe. Lužnjak uspijeva ponajprije na vlažnim tlima u nizinskom području, dok kitnjak raste na sušim staništima, najčešće na padinama nižih obronaka.

Ljekovita svojstva i primjena: Široku primjenu u prvom redu ima hrastova kora, ali se također upotrebljavaju i listovi koje beremo ljeti te sušimo u hladu i na propuhu, a plodove skupljamo u listopadu. Kora s mladih grana skida se u proljeće. Suši se vrlo brzo, ali je najučinkovitija svježa. Sadrži mnogo tanina, kvercin, kvercit, šećer, pektinske tvari i škrob. U žiru se nalaze slične tvari. Stajanjem se one gube pa je potrebno zalihe obnavljati po mogućnosti svake godine. Hrast, a naročito njegova kora, pomaže kod proširenja vena, krvarenja, hemoroida, ispucane kože, ekcema, gnojnih rana, katara crijeva, čireva i potkožnih čireva, lupusa (tuberkuloza kože), angine, upale ždrijela, čira na želucu i crijevima, upale sluznice želuca i crijeva, proljeva, povraćanja krvi, ispadanja čmara i fistule u tom dijelu crijeva, pomaže u zadržavanju mokraće, veže otrove i pomaže njihovo izbacivanje iz tijela pa se primjenjuje kod ujeda zmija i otrovnih kukaca.

Čaj: Jednu veliku žlicu hrastove kore kuhamo 10 minuta u pola litre vode. Taj čaj posebno koristi protiv krvarenja čira na želucu i dvanaestercu, akutne upale želuca i crijeva, kroničnih upalnih pojava bubrega, žutice i oštećene jetre, šećerne bolesti, pojačane radi teške upale želuca i crijeva, krvavoga kašlja, krvavoga povraćanja i svih unutrašnjih krvarenja kad su svi lijekovi zakazali. Čaj veže uza se otrove i tako pročišćava tijelo pa ga je zato osobito dobro popiti kod zatrovanja gljivama i niklom.

Čajna mješavina: Uzmu se jednaki dijelovi hrastove kore i kore divljega kestena. U šalicu hladne vode stave se dvije male žlice mješavine, kuha 2 do 3 minute, ostavi 15 minuta poklopljeno, procijedi i pije nezaslađeno, toplo i na gutljaje. Ovo je vrlo djelotvorno kod jakih proljeva.

Kupka: Šest velikih žlica kore kuhamo oko jedan sat u tri litre vode i napravimo kupelj, djelomičnu ili potpunu, kao lijek protiv rana, gnojenja, potkožnjaka, čireva i drugih kožnih bolesti. Tim se uvarkom mažu oboljela mjesta. Sjedeće kupke liječe hemoroide i vaginalne infekcije, a kupke prstiju jačaju nokte. Za fistule na čmaru, bijelo pranje ili hemoroide koristi klistir od čajne mješavine kore hrasta, kamilice i kadulje.

Hrastovi listovi u vinu: Jednu veliku žlicu samljevenih hrastovih listova prelijemo litrom vina i pustimo odstajati 48 sati pa grgljanjem liječimo anginu te druge bolesti u grlu i vratu.

„Kava” od žira: Zreli žir ogulimo i sameljemo u stroju za mljevenje mesa, dobro osušimo i pohranimo u tamnu staklenu kutiju na suhom i tamnom mjestu. Po potrebi, ali svaki dan ponovno, pržimo na laganoj vatri dok ne poprimi tamnosmeđu boju. U šalicu vrele vode stavi se jedna vrškom puna mala žlica i kuha 10 minuta. Procijedi se i doda šećer i mlijeko. Dijabetičari ne smiju uzimati ovaj pripravak sa šećerom. Dnevno se popije 1 do 2 šalice, kao lijek koji regulira rad štitnjače, pomaže kod rahitisa u djece, kod skrofuloze, griže i bolesti mokraćnoga mjehura. Osobe koje su sklone prekomjernoj mršavosti, otjecanju žlijezda, ekcemima i očnom kataru trebaju redovito dvaput tjedno piti kavu od žira.