Početna stranica » FMC „Svjetlo riječi” dobitnik priznanja za Najbolji izdavački poduhvat godine

FMC „Svjetlo riječi” dobitnik priznanja za Najbolji izdavački poduhvat godine

420 pregleda

Svečanom dodjelom nagrada zatvoren je 35. Sarajevski sajmu knjiga i učila na kojem je sudjelovalo 113 izdavačkih kuća iz Bosne i Hercegovine i regije te su uručene sajamske nagrade žirija u 19 kategorija

Među dobitnicima, koje je odabrao stručni žiri  u sastavu Asmir Kujović, Marija Fekete – Sullivan, Lejla Alimanović, Biljana Zarić i Aida Gavrić, ove godine je i Franjevački medijski centar „Svjetlo riječi” koji je dobio priznanje u kategoriji za Najbolji izdavački poduhvat godine za četveroknjižje Priroda Bosne i Hercegovine autora prof. Dalibora Balliana.

Četveroknjižje Priroda Bosne i Hercegovine obuhvaća knjige Zemlja planina Bosna i HercegovinaPolja i Visoravni Bosne i HercegovineRijeke Bosne i HercegovineJezera Bosne i Hercegovine koje su objavljivane u razdoblju od 2017. do 2023. godine.

Ovim četveroknjižjem su po prvi put na jednom mjestu obuhvaćeni osnovni podaci o pojedinim bosanskohercegovačkim planinama, poljima, visoravnima, rijekama, jezerima i barama, njihovoj morfologiji, poziciji i ekologiji, te praktične i osnovne znanstvene spoznaje o njihovoj flori i fauni. Pored naučno utvrđenih podataka koji su rezultat dugogodišnjeg istraživanja, tekstovi su obogaćeni i povijesnim podacima i predanjima vezanim za određene lokalitete što čitatelje informira o njihovom manje poznatom kulturno-povijesnom značaju.

Članovi žirija su, dodijelivši ovo priznanje, prepoznali četveroknjižje kao značajan izdavački poduhvat otvoren širokom spektru čitateljske publike koji je impresivne monografske priče o jedinstvenom i raznolikom prirodnom naslijeđu Bosne i Hercegovine okupilo na jedno mjesto da bi se o njemu moglo naučiti, u njemu uživati i sudjelovati u njegovu očuvanju.

Nagrađeno četveroknjižje Priroda Bosne i Hercegovine, kao i pojedinačne knjige koje su u njega uvrštene, mogu se naručiti putem web knjižare „Svjetlo riječi”.