Početna stranica » Crkva i samostan sv. Nikole u Milama kod Visokog

Crkva i samostan sv. Nikole u Milama kod Visokog

1,K pregleda

U Milama je 1377. okrunjen prvi bosanski kralj Tvrtko I. Kotromanić. Nakon Tvrtka, svi sljedeći kraljevi ondje su krunjeni. U crkvi su se vršili i obredi pokapanja bosanskih banova i kraljeva

Mile (današnji Arnautovići) kod Visokog za vrijeme srednjovjekovne Bosne bile su krunidbeno i grobno mjesto bosanskih kraljeva. Prvi put se spominju 1244. godine kao mjesto na kojem se nalazila crkva sv. Kuzme i Damjana, a bila je u posjedu bosanske biskupije. Te je godine, ban Stjepan II. Kotromanić izgradio prvi franjevački samostan sv. Nikole da bi 1340. godine Mile postale sjedište franjevačke vikarije. Uz samostan je bila i krunidbena crkva bosanskih kraljeva posvećena sv. Nikoli. Godine 1450. samostan je razoren i tom je prilikom stradalo nekoliko franjevaca.

U Milama je okrunjen prvi bosanski kralj Tvrtko I. Kotromanić, 1377. godine. Nakon Tvrtka, svi sljedeći kraljevi ondje su krunjeni. U crkvi su se vršili i obredi pokapanja bosanskih banova i kraljeva. Kraljevska grobnica je na početku bila smještena u crkvi. Vremenom je postala mala za održavanje vjerskih obreda pa je bilo potrebno izgraditi novu crkvu, a stara je u potpunosti pretvorena u grobnicu. Tragovi naseljavanja su zabilježeni još u neolitu, zatim rimskom dobu i, na kraju, u srednjem vijeku što navodi na zaključak da je postojao kontinuitet življenja na ovom prostoru.

Mili danas predstavljaju otvoreni muzej srednjovjekovne bosanske državnosti. Ovo je bilo središnje mjesto iz kojeg se dalje širila bosanska država. Ovdje su bile najvažnije političke organizacije tog vremena, nekropola stećaka, a, prema nekim istraživanjima, i najstariji univerzitet u Europi. Godine 2003. arheološki lokalitet u Milima proglašen je nacionalnim spomenikom BiH. Godine 2018. pokrenuto je najnovije arheološko istraživanje u Milima. Pritom je iskopano nekoliko arheoloških artefakata vezanih uz ovaj kompleks.