Početna stranica » Darovane dvije Sederove slike Bosni Srebrenoj

Darovane dvije Sederove slike Bosni Srebrenoj

375 pregleda

Suradnja slikara Đure Sedera i svećenika franjevaca Bosne Srebrene započela je u vremenu njegovih najvećih slikarskih i umjetničkih ostvarenja i traje više od sedam desetljeća

Nakon završetka uskrsne izložbe velikana hrvatske moderne i suvremene umjetnosti sada pok. Đure Sedera u prostorima samostana sv. Ilije proroka u Zagrebu, u utorak 9. svibnja 2023. godine, provincijal Franjevačke provincije Bosne Srebrene fra Zdravko Dadić susreo se s Tajanom Seder Zalusky, kćerkom i nasljednicom slikarskog opusa pokojnog oca, i tom prigodom primio dar dvije slike Franjevačkom provincijalatu Bosne Srebrene u Sarajevu.

Slike dimenzije 130 x 105 cm i 100 x 80 cm naslikane tehnikom ulja na platnu su „Sveti Franjo i sestrica voda“ i „Gospa Olovska“.

Suradnja slikara Đure Sedera i svećenika franjevaca Bosne Srebrene započela je u vremenu njegovih najvećih slikarskih i umjetničkih ostvarenja i traje više od sedam desetljeća, posebno se to odnosi na sakralne motive koji oslikavaju mnoge franjevačke samostane, župne crkve i kapele, pa se s pravom može reći da njihova suradnja traje i danas.

„S obzirom na lijep običaj da slikar ili autor organizatoru izložbe daruje neko svoje djelo, upravo ove dvije slike, koje su bile prvi put izložene na uskrsnoj izložbi, sa zadovoljstvom darujem franjevcima ove važne starodrevne franjevačke institucije kao osobnu zahvalu za uspješnu suradnju i spomen na moga pokojnog oca kojemu su franjevci među prvima uvelike pomogli da svojim sakralnim motivima postane istinski slikar Božje riječi, kako u Bosni i Hercegovini, tako i u Hrvatskoj“, rekla je Tajana Seder Zalusky, prigodom primopredaje dviju slika.

Provincijal fra Zdravko je u nazočnosti definitora i ekonoma Provincije fra Vinka Sičaje, gvardijana samostana sv. Ilije u Zagrebu fra Stipe Karajice i župnika u Sesvetskoj Sopnici fra Marinka Baotića zahvalio gospođi Seder Zalusky na prekrasnim darovanim slikama i s ponosom istaknuo višegodišnju plodnu suradnju svoje subraće te potaknuo gvardijane i braću u Provinciji koji nemaju nijedne slike ovog velikog hrvatskog slikara na pribavljanje barem jedne, ako ne i više za njihove samostanske i župne galerije i sakralne prostore.

Provincijal Dadić je ovom prigodom također podržao plan i razgovore prethodne i sadašnje samostanske i župne braće svećenika o potrebi i utemeljenju umjetničke galerije u kripti samostanske i župne crkve u Sesvetskoj Sopnici/Zagrebu sa stalnim postavom slika iz sadržajnog opusa pokojnog hrvatskog akademskog slikara Đure Sedera, što će biti potrebno definirati međusobna prava i obveze te potpisati sporazum o tome.