Početna stranica » Čuvarkuća – Sempervivum tectorum

Čuvarkuća – Sempervivum tectorum

216 pregleda

Narodni nazivi: čuvarkuća, čuvarka, pazikuća, pod silu živ, uhovnik, vazdaživ, žednjak

Čuvarkuća je trajnica s karakterističnim sočnim listovima zbijenim u gustu prizemnu rozetu. Cvate u srpnju i kolovozu, a ružičasti se cvjetovi razvijaju na uspravnoj, bezlisnoj stabljici, visokoj do 30 cm, koja poslije cvatnje i donošenja ploda ugiba. Čuvarkuća se uzgaja u vrtovima kao ukrasna biljka, a često raste po seoskim krovovima. Raširila se po čitavom svijetu kao ukrasna biljka i nije joj poznata pradomovina. Latinsko ime joj je sempervivum – uvijek živuća. A to znači da je otporna i na najteže uvjete. Zanimljivo je da čuvarkuća djeluje i nakon zamrzavanja. To je logična posljedica njezine visoke tolerancije na hladnoću i sposobnosti preživljavanja u zimskim uvjetima.

Ljekovita svojstva i primjena: Ljekoviti su listovi koji se upotrebljavaju cijeli ili samo njihov sok. Mogu se brati tijekom cijele godine, samo ne u vrijeme cvatnje. Sadrži mnoge ljekovite tvari, a najviše tanin, biljnu sluz, masno ulje, smolu kalcijev malat, mravlju i jabučnu kiselinu. Čuvarkuća sadrži tanin, biljnu sluz, masno ulje, smolu, kalcijev malat, mravlju i jabučnu kiselinu.

Moderna su istraživanja potvrdila da posjeduje vrlo vrijedne kiseline, flavonoide i ugljikohidrate. U narodnoj medicini koristi se zbog svojih antiupalnih, adstringentnih i diuretičkih svojstava. Primjenjuje se u obliku soka, obloga, masti, tinkture ili čaja. Liječi i pomaže kod niza bolesti upala uha i hemoroida, rana i ozljeda koje teško zarastaju, prejake menstruacije i krvave dizenterije, bolova i grčeva u nogama, a njome se liječe i bradavice.

Umirujući čaj: Od čuvarkuće se može pripremiti i čaj koji se preporučuje protiv menstrualnih tegoba, proljeva i čira na želucu. Pogodan je i za ispiranje afta ili ranica u ustima te za ispiranje grla u slučaju gnojne angine. U 2,5 dl vode stavite 5 listova očišćenih listova čuvarkuće te kuhajte 15 minuta na laganoj vatri, a potom procijedite i pustite da se malo ohladi.

Oblozi: Istucani listovi stavljaju se na rane, udarena mjesta, mjesta uganuća, na bolne dijelove zbog grčeva u nogama, na svrbljivu i bubuljičavu kožu, na opekline i ubode pčela. Ponavljamo li to nekoliko puta, bolovi i grčevi će nestati, a rane zarasti.

Sok: Nekoliko kapi iscijeđenoga soka stavlja se u bolno i upaljeno uho, a istodobno se na uho stavlja i oblog od istucanih listova ili soka čuvarkuće. Treba odležati nekoliko minuta sa sokom od čuvarkuće i okrenuti se poslije toga na stranu uha da taj se taj sok iscijedi iz uha. Ponovimo li to nekoliko puta bolovi će nestati. Ovim sokom se mogu liječiti rane, opekline, kožne bolesti i ubodi insekata. Svježi sok se doda u vodu i pije se protiv bronhitisa, gnojne upale grla i zubnoga mesa, za pročišćenje crijeva, a uzima se i kao umirujuće sredstvo kod živčane rastrojenosti.

Čuvarkuća s uljem: Samljeti listove čuvarkuće, isprešati sok, dodati soku 1/3 maslinova ulja i dobro izmiješati. Mješavinom soka i ulja mažu se opekline pa će se bolovi uskoro smanjiti, a ubrzat će se i zacjeljenje.

Mješavina soka i meda: Iz listova čuvarkuće iscijedi se svježi sok pa se 2 velike žlice toga soka pomiješa s 1 malom žlicom kvalitetnoga pčelinjeg meda te sve još pomiješa s 1/8 l tople vode. Time se grglja u slučaju upala usta i grla. Ova smjesa meda i čuvarkuće uspješno liječi miome i ciste na maternici te probleme sa štitnjačom. Pomiješana s vrućom vodom, smjesa čuvarkuće i meda snižava temperaturu.

Čuvarkuća u mlijeku: U litru svježega mlijeka stavi se pregršt svježih nasjeckanih listova čuvarkuće i kuha 15 minuta na laganoj vatri, a zatim doda 1 čajna žličica vinskoga kamena te pije triput dnevno po 2 dl. To je izvanredan lijek protiv mokrenja u krevetu.

Mast: U 1 kg tople i tekuće svinjske masti umiješamo svježe iscijeđeni sok od 5 pregršti listova čuvarkuće, dobro se nekoliko puta promiješa i ostavi da se ohladi. Mast je dobar lijek za liječenje nagnječenoga tkiva (kontuzija), rana, ozljeda uslijed nezgoda, opeklina, upala, uboda insekata i dr. Ljekovitost ovako napravljene masti traje 1 godinu ako se čuva u hladnjaku.

Pozor! Čuvarkuća se mora upotrebljavati samo ovako kako je ovdje navedeno. Trudnice i dojilje ne smiju koristiti čuvarkuću.