Početna stranica » Bundeva – Cucurbita pepo

Bundeva – Cucurbita pepo

335 pregleda

Bundeva je jednogodišnja biljka koja puže po tlu ili se viticama penje po ogradama. Cvjetovi su joj veliki, jarkožuti. Veliki žuti plod bundeva naraste i do 20 kg, a sadrži mnogo sjemenki – koštica. Bundeva je podrijetlom iz Meksika, a u Europu su je dopremili Španjolci. Uzgajamo je najčešće kao stočnu prehrambenu biljku.

Narodni nazivi: tikva, buća, cuka, duganja, ludara, pečenka, ruska dinja

Uzgajaju se i druge srodne vrste bundeve, a među njima je, zbog posebno ukusnoga i mirisnoga ploda, vrlo zanimljiva tikva misirača – Curcubita moschata. Nekoć su u našim selima polja bila puna tikava koje su se sijale uglavnom između kukuruza. Svi su ih sijali jer su ujesen njima tovili svinje. Od mladih misirača pekla se pita koja je bila omiljena ljetna hrana, a jele su se i ljekovite koštice.

Ljekovitost i uporaba: Za prehranu ljudi i stoke služe plodovi, zreli ili još nezreli. U ljekovite svrhe upotrebljavaju se koštice, ali i sočni plodovi. Sadrže vrlo mnogo ljekovitih tvari, a posebno masnoga ulja, fitosterina, globulina edestina, biljnih bjelančevina, lecistina, fitina, smola, šećera, encima, ureaza, diastaza, emulzina, salicilne kiseline, mnogo mineralnih tvari, osobito natrija i kremenične kiseline. Koštice se suše i vrlo su ukusne, a od njih se hladnom preradom dobiva ljekovito bućino ulje.

Bundevom se liječe različite bolesti, kao što su staračke pjege, lišajevi, rane i upaljeni čirevi, gorući tabani, proširene vene, šećerna bolest, krvavi proljev, upala bubrega; bundeva čisti krv, liječi giht, reumatizam, jača srce, izbacuje crijevne nametnike, povoljno djeluje kod najrazličitijih tegoba s mjehurom i kod bolesti prostate, utječe na povećano lučenje mokraće.

Čaj od koštica: Suhe sjemenke samelju se grubo te se 1 velika žlica stavi u šalicu vode, kuha 2 – 3 minute i ostavi 10 minuta poklopljeno. Pije se 3 tjedna po jedna šalica ujutro i navečer. Čaj je osobito koristan kod nadražaja mokraćnoga mjehura u žena.

Čajna mješavina: Za liječenje šećerne bolesti preporučuje se mješavina čaja od jednakih dijelova oljuštenoga suhog bućinog sjemena, korijena odoljena i listova borovnice. U šalicu vode stavi se 2 male žlice mješavine, kuha 2 – 3 minute, ostavi 15 minuta poklopljeno, procijedi i pije toplo i na gutljaje. Dnevno se pije ujutro i navečer po jedna šalica čaja. 

Bućino ulje: Iz koštica se hladnim prešanjem dobiva bučino ulje koje je vrlo ljekovito. Osobe koje imaju problema s mokraćnim mjehurom ili prostatom trebaju svaki dan popiti po 1 veliku žlicu ovoga ulja ili ga svaki dan konzumirati kao dodatak salatama. Ako je koža na rukama ili nogama ispucala uslijed hladnoće, treba bolna mjesta mazati bućinim uljem.

Sok od ploda: Koža se maže nekoliko puta dnevno svježe iscijeđenim sokom tikve, tijekom više tjedana. To je lijek protiv navedenih kožnih bolesti.

Sočni plod: Mladi ili zreo plod buće vrlo je ljekovit ako se jede oguljen sirov. Od njega se mogu pripraviti razna jela ili se upotrebljava kao dodatak. Najljekovitije je jesti svježu buću ili piti njezin svježi sok jer se kuhanjem i pečenjem unište mnoge ljekovite tvari tikve.

Sjemenke: Suhe bućine koštice jedu se protiv crijevnih nametnika, glista i trakavice. Djeci se preporučuju po 2 velike žlice koštica ujutro i navečer. Djelotvorne su i kod tegoba s mjehurom i prostatom, a kura traje 3 mjeseca.

Kod mnogih osoba, pogotovo kod djece, često se javljaju gliste, štetni crijevni nametnici u obliku oko 1 cm kratkoga končića (Oxuris vermicularis). U tom slučaju treba uzimati triput dnevno po 10 oguljenih bućinih sjemenki, a jedan sat poslije toga treba popiti 1 malu žlicu ricinusovog ulja.

Sjemenke s nekuhanim mlijekom: Postoji nametnik, takozvana riblja trakavica (Botriocephalus latus) koja se vrlo teško uklanja iz tijela. Upravo su ljekoviti bućini sastojci najbolji lijek protiv riblje trakavice. Dobro osušeno sjeme samelje se ili dobro zdrobi, doda se jednaka količina nekuhanoga mlijeka i pojede. Triput dnevno se jede po 3 velike žlice ove mješavine, a 2 sata poslije toga treba popiti po 1 malu žlicu ricinusovog ulja.

Oblozi: Ako se kod starijih osoba javi osjećaj gorenja tabana ili umor nogu, sitno se nariba oguljena tikva i stavi kao oblog na bolna mjesta, ali i na nožne listove. Oblozi se poslije 5 sati promijene i stave novi. Uspjeh je nevjerojatno brz.