Početna stranica » Bog iznenađenja

Bog iznenađenja

122 pregleda

Na uskrsno jutro žene prilaze grobu spremne za pomazanje. Njihova najveća briga je veliki kamen kojega treba otkotrljati. „Pogledaju, a ono kamen otkotrljan. Bijaše doista veoma velik.” (Mk16,4). Naš Bog je Bog iznenađenja.

Možete li zamisliti nešto što je više zbunjujuće od toga da ponovno vidite živu osobu nakon što ste svjedočili njenoj smrti? I ne samo živu kao što je Lazar bio živ, već proslavljeno tijelo, koje više nikada neće umrijeti? Možda bismo mogli doći u napast pomisliti kako se učenici nisu trebali iznenaditi. Rekao je učenicima što će se dogoditi. Trebali su slušati i znati da se Uskrsnuće događa tri dana kasnije.

Koliko smo često i sami iznenađeni Bogom i njegovim zahvatom u naš život. Ponekad je potrebno samo osvrnuti se i vidjeti kako nas je pripremao za neke stvari, možemo povezati događaje, a ponekad djeluje bez najave. Čini čudo u trenutku, pred našim očima poput onoga u Nainu kada vraća dječaka u život šokirajući udovicu i sve prisutne (Lk 7, 11-17).

I Uskrs i nedjelja Božanskog milosrđa podsjećaju nas da je Bog uvijek sposoban iznenaditi. Smrt nema moć nad Njim. Grijeh nema zadnju riječ. Najveći grešnik može postati najveći svetac.

Bog je uvijek s nama. Može se pojaviti pored nas na putu prema Emausu kada smo izvan sebe u tuzi. Može proći kroz zidove i zaključana vrata, spreman da nam pruži milost kroz same rane koje smo stvorili.

Čak i kada stvari nisu onakve kakvima smo ih očekivali – Mesija kojemu smo se nadali umire pred očima; s tugom odlazimo do njegove grobnice i mislimo kako je naš najveći problem otkotrljati kamen – i tada možemo imati utjehu da će nas Bog iznenaditi. Možda ne onako kako bismo željeli ili se nadali da hoće. Ali On je ovdje. I On čini čuda. 

Možda se On neće spustiti s križa. Ili možda neće podići našega sina jedinca iz smrti. Možda je iznenađenje upravo to da naša vlastita očekivanja, naše nade i naše ideje nisu Njegove.

To je u redu. Budite otvoreni. Tješite se da je On ovdje. Imamo li vjeru da On može iznenaditi? Vjerujemo li da su Njegova iznenađenja dobra? Ovo su lekcije Uskrsa. On je ovdje, voli nas i spreman je. Naš Bog je Bog iznenađenja. Čak i kada se stvari čine neočekivane i zbunjujuće – On je ovdje.