Badem

9 min

Fra Juro Marčinković dijeli zanimljive činjenice o bademu i donosi savjete kako iskoristiti dobrobiti ovog ukusnog orašastog ploda

Tema ove kolumne je badem. Latinski, stručni naziv je Prunus amygdalus. U našem narodu ima više naziva za badem: bajam, mindul, mjendul, mendula, mendul i omiendul. Pradomovina badema je Bliski istok. Uzgajao se već u starom vijeku, 3000. – 2000. godine prije Krista. S Bliskoga istoka proširio se na čitavo Sredozemlje s velikim brojem raznih sorti, različite dobi dozrijevanja i tvrdoće ljuske. Poznat je i badem s mekom korom ploda i naziva se badem mekoč. Badem se uzgaja u primorskoj Hrvatskoj, a sorte badema koje kasno cvjetaju uzgajaju se i u nekim kontinentalnim dijelovima Hrvatske. Postoje dvije osnovne vrste badema: gorki i slatki badem.

Gorki badem izgleda kao i slatki badem, ali razlikuje se upravo po tome što se u njegovu sjemenu nalazi cijanogeni glikozid amigdalin, a u slatkom bademu ga nema. I upravo se ovaj gorki badem upotrebljava u kineskoj i alternativnoj medicini, a slatki badem se koristi u prehrani, osobito kod izrade kolača. Sjeme gorkoga badema je veoma gorko i otrovno. Isto tako žvakanjem gorkoga badema osjeća se miris po cijanovodičnoj kiselini i benzaldehidu. Sjeme gorkoga badema sadrži 55 % masnoga ulja, malo šećera, oko 25 % bjelančevina, sluzi, gume amygdalina i cijanogenetskoga heterozida koji bademu daje gorčinu, ali i najveća ljekovitost je upravo u njemu. Voda gorkoga badema je sedativ i najveća dozvoljena doza za odrasle je 6 grama. Bademovo ulje sadrži oko 80 % trioleina. Mlijeko gorkoga badema koristi se protiv groznice, bolesti želudca i crijeva, umiruje srčane bolove. Nisam ga nigdje vidio u prodaji i njega koriste samo u alternativnoj medicini za pripremu raznih lijekova.

Slatki badem se mnogo upotrebljava u prehrani jer nije otrovan. Veoma je stara kultivirana biljka koja je najbolje rasla i raste u mediteranskoj klimi. Pripada porodici ružičnjača (Rosaceae), isto kao i marelica, breskva, šljiva i višnja. Drvo naraste i do 10 m u visinu. Listovi su lijepo nazubljeni, zašiljeni i jajoliki. Cvjetovi su ružičasti ili bijeli, i rastu po 2 – 3 zajedno. Zanimljivo je da se cvjetovi pojave prije nego drvo prolista. Plod je duguljasta jajolika koštunica koja je obavijena svijetlozelenim omotom koji puca kada plod sazrije. U koštunici se nalazi sjemenka (jezgra) koja je boje cimeta. Ona se koristi u prehrani ali isto tako u kozmetičkoj i farmaceutskoj industriji. Slatki badem sadrži vitamine E, B1 i B2, bjelančevine, fruktozu, nezasićene masnoće Omega9 i Omega6, kalij, kalcij, željezo, cink i fosfor.

Čaj od ljuski slatkoga badema pomaže kod bolesti mokraćnih putova i pospješuje rad jetre. Ljekoviti sastojci cvijeta i kore slatkoga badema pomažu protiv crijevnih nametnika, osobito glista. List pomaže kod kašlja i potiče rad jetre. Ljuska produžuje rok trajanja badema jer ih štiti od vanjskih utjecaja kao što su svjetlo, vlaga, toplina itd. Očišćeni bademi mogu se čuvati u hladnjaku nekoliko mjeseci, a smrznuti do godinu dana. Naglašavam ovdje da se slatki bademi zbog velikoga postotka masnoće moraju čuvati u hladnjaku, u protivnom će se užeći i time izgubiti svoju karakterističnu slatkoću i postati neupotrebljivi. Za bolju aromu koriste se poprženi slatki bademi. Prže se ili peku 15 – 20 minuta na temperaturi do 150 ℃ uz povremeno miješanje.

Bademe možemo koristiti kao ukusan međuobrok, samljeti ih i dodati u jogurt sa sušenim voćem, dodati zobenim pahuljicama, koristiti u raznim namazima, salatama, dodavati varivima i kolačima, umacima, tijestu, raznim nadjevima, pudingu, kremama i kuhanom povrću. Zanimljivo je znati da su stari Grci i Rimljani donosili kao poklon prijateljima ušećerene bademe. Isto tako su poslije vjenčanja bacali bademe na mladence, kao simbol ljubavi, sreće, dobroga zdravlja i plodnosti. Najveći proizvođači slatkoga badema su SAD (Kalifornija), Grčka, Maroko, Iran i Italija. U nastavku ove kolumne, donosim savjete, kako ćete iskoristiti dobrobiti badema.

Čišćenje badema od ljuske

Oljuštiti bademe možete na sljedeći način: u lončić ulijte vodu, stavite na peć i pustite da voda provri pa dodajte u vodu bademe i ostavite ih 1 – 2 minute u proključaloj vodi, a zatim procijedite. Nakon toga uzimajte jedan po jedan badem i s njega skidajte ljusku. Kada ste sa svih badema skinuli ljuske, možete ih rasporediti na pladanj kako bi se posušili.

Ušećereni bademi

Za 100 g badema, koristite 100 g šećera, vanilin šećer i 100 ml vode. U lonac stavite vodu, šećer i vanilin šećer pa na vatri sve zajedno otopite. Kada smjesa provri, u nju dodajte bademe i kuhajte sve dok voda ne ispari. Uzmite tepsiju, na nju stavite masni papir i na njega rasporedite bademe. Kad se ohlade, spremni su za jelo.

Voćna salata

Potrebno: 1 jabuka, 1 kruška, 1 naranča, šaka usitnjenih badema, sok jednoga limuna i pola žličice cimeta. Jabuka, kruška i naranča bogate su vlaknima, vitaminima, posebno vitaminom C, antioksidansima i prirodnim šećerima. Bademi pak daju zdrave masti, bjelančevine i vitamin E. Time se povećava nutritivna vrijednost, a cimet može pomoći u reguliranju šećera u krvi i daje ugodan okus bez potrebe za dodavanjem šećera. Limunov sok je bogat vitaminom C i sprječava oksidaciju voća i time se produžuje svježina salate. Narežite voće na manje kockice, pomiješajte u zdjeli i prelijte ga svježe iscijeđenim sokom od limuna. Preko toga pospite usitnjene bademe i cimet pa dobro izmiješajte. Možete ovoj salati dodati i malo naribane, nešpricane kore limuna. Ovako pripremljenu salatu možete koristiti svaki dan, a preporučujem da ju pripremite i pojedete kad god poželite. Ova voćna salata je veoma zdrava za čitav naš organizam jer je prava mirisna, vitaminska bomba. Ukusna je, hranjiva, lagana te pridonosi uravnoteženoj prehrani.

Smoothie od badema i datulja

Potrebno: 1 šalica badema, 4 šalice vode, 1/2 šalice kardamoma, mala žlica cejlonskoga cimeta u prahu i 5 – 6 datulja. U zasebnim zdjelicama stavite bademe i datulje u vruću vodu i ostavite preko noći. Ujutro operite u vrućoj vodi i bademe i datulje. Bademe ogulite. U blender stavite 4 šalice vode, bademe i datulje te ih dobro izmiksajte i onda procijedite. Dobiveni smoothie začinite cimetom i kardamomom. Dobro promiješajte i ujutro natašte popijte jednu šalicu, jednu prije spavanja, a ostatak tijekom dana.

Bademovo mlijeko

Ovo se mlijeko može kupiti u trgovinama, ali ga možete i sami pripremiti. Za to vam je potrebno: 1 šalica badema, 4 šalice vode i žlica cejlonskoga cimeta u prahu ili žlica kardamoma. Bademe stavite u vrelu vodu i ostavite ih poklopljene preko noći. Ujutro ih, kada ih izvadite iz vode, ogulite i stavite u blender. Dodajte vodu i dobro izmiksajte. Procijedite kroz čistu gazu i začinite cimetom i kardamomom. Mlijeko možete koristiti za zdrave doručke, uz kavu ili bilo koje jelo u kojem se koristi i obično mlijeko. Čuvajte ga u hladnjaku i potrošite u roku od 3 do 4 dana.

Namaz od badema

Ovaj namaz jevrlo dobar protiv čira na želudcu. Za njega su vam potrebne: 3 velike žlice samljevenih badema, 1 žlica sjemenki sezama, žlica cejlonskoga cimeta u prahu i mala žlica dobroga domaćeg meda, najbolji je od kadulje, ako ga nemate onda šumski, ili livadin ili cvjetni med. Sve sastojke stavite u mikser i dobro izmiksajte, dodajte i malo vode. Smjesa mora ispasti gusta kao namaz. Ujutro ovaj namaz stavite na kruh i pojedite natašte. Namaz možete jesti svako jutro. Ako imate čir na želudcu, onda uzmite nepržene bademe i sve navedene sastojke i dodajte im 300 mg vitamina E. Koristite ovakav namaz tijekom 3 tjedna.

Maslac od badema

Maslac od badema možete kupiti u velikim trgovinama, ali ga možete i sami pripremiti. Za pripremu maslaca treba koristiti zapečene bademe radi postizanja dodatne arome. Pripremite staklenku od 300 ml i stavite u nju nekoliko minuta vrelu vodu, potom izlijte vodu i stavite staklenku zajedno s poklopcem na nekoliko minuta u zagrijanu pećnicu na 200 ℃ da biste staklenku sterilizirali. Što se tiče pripreme maslaca, ugrijte pećnicu na 150 ℃ i pecite u njoj 20 minuta 1 šalicu oguljenih badema. Kad se bademi malo ohlade, stavite ih u blender, dodajte pola male žlice morske soli, 2 velike žlice maslinova ulja i dobro izmiksajte. Možete dodati malu žlicu meda ili četvrt male žlice praha od ljekovite biljke stevije i dobro izmiješajte. Stavite u prethodno steriliziranu staklenku. Čuvajte ovaj pripremljeni maslac od badema u hladnjaku. Ako kod miksanja dodate još i žlicu kurkume, malo mljevenoga crnog papra, malu žlicu cejlonskoga cimeta i još 2 žlice meda, dobit ćete prekrasni maslac s bademom, kurkumom i cimetom. On je još ljekovitiji i korisniji za čitav naš organizam.

Maslac od badema i kave

Maslac od badema u kombinaciji s kavom ima prekrasan okus i miris. Za to vam je potrebno: 2 šalice badema, 2 žlice mljevene kave, 1 žlica meda i 3 žlice maslinova ulja ili maslaca od kikirikija. U pećnici sterilizirajte staklenku kao što sam vam opisao u prethodnom savjetu. Zagrijte pećnicu na 150 ℃ pa 20-ak minuta pecite oguljene bademe. Nakon toga bademe stavite u blender i dobro izmiksajte. Dodajte kavu, med i maslinovo ulje ili ulje od kikirikija i ponovno dobro izmiksajte da bi se dobila gusta smjesa, mast od badema i kave. Stavite ovaj maslac u staklenku, dobro ju zatvorite i ostavite u hladnjaku. Preporučujem da na krišku kruha namažete 2 velike žlice ove masti i pojedete ujutro natašte, ali možete i dobro bi bilo pojesti još jednu krišku navečer prije spavanja.

Zaključak

Dragi moji vjerni čitatelji, donio sam vam savjete na koji način ćete iskoristiti veliku ljekovitost badema. Kao i u svakoj kolumni naglašavam da kod svih zdravstvenih problema i za njihovu prevenciju morate šetati na čistom zraku u prirodi, najbolje je u borovoj i jelovoj šumi, baviti se laganim sportom i puno se moliti i meditirati kako biste smanjili stres na minimum. Preporučite ovu kolumnu i svojim prijateljima i poznanicima kako bi i oni mogli pomoći sebi na prirodan način u prevenciji i liječenju bolesti, koristeći veliku ljekovitost badema.