Aronija

1,K pregleda

Aronija je listopadni grm koji naraste najčešće 2 – 4 metra, a ponekad i do 6 metara. Bujnoga je rasta, a ljudi ju rezidbom oblikuju kao manje drvo

Postoje dvije vrste aronija, crno plodna i ljubičasto plodna. Pradomovina joj je istok Sjeverne Amerike. Njezine plodove su koristili tamošnji domorodci Indijanci kao hranu i lijek protiv želučanih i crijevnih bolesti. U našim krajevima se zadnjih desetak godina uzgaja sve više. Aronija voli vlažna zemljišta, ali ju ljudi, osim plantažno, uzgajaju i kao ukrasnu biljku. Također, može se uzgajati u vrtovima ili u velikim zdjelama. Podnosi niske temperature i do –47 stupnjeva i zato ju mnogi nazivaju i sibirska borovnica. Također je otporna na visoke temperature i suše, na kukce, zagađenja i razne bolesti koje napadaju voće i povrće. Plodovi su joj bobice koje nisu jestive svježe jer su vrlo gorkoga okusa. Ipak, crveno plodne aronije se mogu jesti i svježe. 

Plodovi se koriste u pripremi sokova, vina, sirupa, džemova, kompota, likera te kao začin i boja u pićima i jogurtima. Prema znanstvenim studijama, aronija je moćno prirodno sredstvo u prevenciji raznih bolesti. Neki ju nazivaju i hrana budućnosti jer je veoma ljekovita za ljudski organizam. Dokazano je i da njezini ljekoviti sastojci imaju veliko antikancerogeno djelovanje i ubijaju maligne stanice tumora mozga, dojke, jetre, debeloga crijeva i pluća. Isto tako pročišćava organizam od štetnih tvari i teških metala a tim prevenira od malignih oboljenja. Njezini sastojci poboljšavaju cirkulaciju krvi u krvnim žilama. Svakodnevnim korištenjem aronije smanjuju se kolesterol i trigliceridi te se tako štiti kardiovaskularni sustav. Ona ublažava migrenu i glavobolju, snižava krvni tlak. Djeluje na crijevnu sluznicu i želudac. Osim toga smanjuje upale, sprječava razvoj virusnih i bakterijskih infekcija mokraćnoga sustava, a omogućava bolji rad žuči i jetre. Može se reći da njezini ljekoviti sastojci jačaju cjelokupni imunitet našega organizma. Osim toga sadrži mnogo beta karotena i zeaksantina koji štite stanice organizma od oštećenja, kožu od opasnih sunčevih zraka i melanoma, a oči od nastanka sive mrene. Regulira razinu šećera u krvi i rad gušterače. Djelotvorna je i kod nepravilnoga rada štitne žlijezde. Potiče zarastanje rana, zaustavlja krvarenja, pomaže kod proširenih vena. Usporava starenje, usporava nastanak bora i strija. Osobito je velika zaštita od pojave demencije i nastanka Alzheimerove bolesti. Nije ni čudo da ima ovako veliku ljekovitost jer ima preko 300 aktivnih bioloških spojeva. Od vitamina sadrži sve esencijalne nutrijente, prvenstveno vitamine A, B1, B2, B3, B5, B6, B9 i C, a od minerala je veoma bogata cinkom, kalijem kalcijem, željezom, manganom, fosforom i jodom. U nastavku vam donosim savjete kako ćete iskoristiti veliku ljekovitost aronije. 

Čaj od bobica aronije. Uzmite 1 – 2 velike žlice suhih plodova aronije i stavite u 250 ml vrele vode, promiješajte, poklopite i ostavite 10 – 15 minuta poklopljeno pa procijedite i popijte toplo i na gutljaje. Dnevno se popije ova količina, jedan dio ujutro natašte, jedan dio tijekom dana i jedan dio navečer prije spavanja. Pije se 3 tjedna, tjedan dana pauze i kura se ponovi. Poslije toga se 1 velika žlica može staviti u šalicu vrele vode, ostaviti 10 – 15 minuta da odstoji i popiti ujutro natašte, toplo i na gutljaje. Ovom čaju se može dodati malo meda kako bi bio ukusniji.

Kod pripreme ovoga čaja nemojte bacati bobice nego ih pojedite. Pomaže kod mnogih bolesti, a posebno regulira rad jetre i gušterače. 

Čaj od listova aronije. Uzmite 1 veliku žlicu suhoga, usitnjeloga lišća aronije i stavite u 200 ml vrele vode, promiješajte, poklopite i ostavite 10 minuta poklopljeno pa procijedite i ostavite da se ohladi na 40 stupnjeva. Potom dodajte malo meda i sok od pola limuna i to popijte tijekom dana toplo i na gutljaje. Možete ga piti svaki dan i to 2 puta po 200 ml. Pomaže kod reguliranja šećera i kolesterola u krvi i kod mršavljenja. 

Domaći sok bez šećera. Za to nam je potrebno 300 g bobica aronije i 750 ml prokuhane i ohlađene vode. Bobice dobro oprati, ukloniti peteljke i eventualna oštećenja. 300 g tako pripremljenih bobica stavite u blender i dodajte vodu. Sve to dobro izmiksati i napraviti sok. Ukoliko nemate svježih bobica, onda možete uzeti smrznute iz hladnjaka i pustiti da se odmrznu. Dobiveni sok i onaj ostatak što je sokovnik odvojio, stavite u lonac i na peć da provri. Kuhajte još 5 – 10 minuta na laganoj vatri pa procijedite kroz gazu i ostatak isprešajte. Pripremite čistu staklenu bocu, sok ponovno zagrijte do vrenja i onda izlijte u bocu. Ispod boce, dok lijevate, stavite mokru krpu da ne pukne. Bocu dobro zatvorite. Od ove količine se dobije oko 1 l soka. Sok može trajati oko 1 godinu, ali čim sok otvorite, morate ga popiti u roku od 5 dana. Preporučujem da napravite kuru 3 tjedna tako da svako jutro pijete po jednu čašu natašte, jednu navečer prije spavanja a ostatak tijekom dana. Napravite pauzu tjedan dana, ponovite kuru od 3 tjedna, a poslije toga svako jutro natašte popijte po 2 dl ovoga soka. Sok posebno pojačava naš imunitet, prevenira od raka, čuva od zaraza, snižava kolesterol, trigliceride, visoki tlak i šećer u krvi. 

Liker od aronije. Za njega vam je potrebno: 1 kg svježih bobica aronije, 2 l jake rakije lozovače, 1 srednji korijen đumbira, 1 limun, 1 kg šećera, 4 vanilina šećera i 1 mala žlica cimeta. U stakleni galon od 5 l stavite oprane bobice aronije s kojih ste prije toga uklonili peteljke, narežite sitno nešpricani limun, naribajte đumbir, dodajte šećer, 4 vanilina šećera i cimet. Sve to prelijte domaćom rakijom lozom. Zatvorite dobro, promućkajte i ostavite na toplom 6 – 8 tjedana. Svaki dan promućkajte nekoliko puta. Nakon što je odstajalo, procijedite kroz gazu i ulijte u staklene sterilizirane boce. Vrlo je ukusan i može ga se svaki dan popiti po 1 mala čašica.

Vino od aronije. Za pripravu vina od aronije potrebno nam je 5 kg svježih bobica aronije, 1 l vode i 1 kg šećera. Bobice aronije propasirajte, dobro izgnječite ili u mikseru dobro sameljite. Stavite to u emajlirani veliki lonac od 6 ili više kg, ostavite na sobnoj temperaturi 3 – 4 dana. U tom vremenu će aronija na prirodan način fermentirati. Nakon toga procijedite, izlijte u stakleni veći galon ili staklene boce, zatvorite i stavite u hladnjak. U smjesu koja je ostala nakon cijeđenja nalijte prokuhanu i ohlađenu vodu koje treba biti 2 puta više nego što smo dobili soka. Ostavite to da odstoji 24 sata pa procijedite i stavite u veliki emajlirani lonac i pomiješajte sa sokom koji je odstajao u hladnjaku. Dodajte šećer i miješajte dok se ne istopi pa poklopite i ostavite 2 – 3 tjedna na temperaturi oko 25 stupnjeva. Za to vrijeme će ova smjesa fermentirati i posvijetliti. Izlijte u tamne boce, zatvorite i ostavite na hladnom i tamnom mjestu. Vino je spremno za pijenje.

Pekmez od aronije bez šećera. Za to vam je potrebno 1 kg bobica aronije, velika žlica cimeta, svježi sok jednoga limuna i vode po potrebi. Bobice aronije dobro usitnite ručnim mikserom, dodavši 2 – 3 velike žlice prokuhane i ohlađene vode da bi se bolje izmiksalo. Izlijte to u emajlirani lonac, dodajte cimet, sok od limuna i još 2 – 3 velike žlice prokuhane i ohlađene vode. Stavite na peć da zavri i nakon toga kuhajte na laganoj vatri 30 minuta. Za vrijeme kuhanja povremeno promiješajte. Pripremite čiste staklenke, stavite ih na mokru krpu i ulijte pekmez. Zatvorite ih metalnim poklopcem, umotajte u jednu deku i ostavite 10 sati na sobnoj temperaturi da se ohladi. Nakon toga ih ostavite na tamnom i suhom mjestu. Pekmez je spreman za upotrebu. Izvanredan je za doručak, a po želji mu možete dodati malo vanilije jer će time dobiti poseban okus.

Zaključak. Danas sam vam pisao o velikoj ljekovitosti biljke aronije. Smatram da je aronija među najljekovitijim bobičastim voćem, ali i najljekovitijim biljem. Ona ima nevjerojatno mnogo ljekovitih sastojaka koji su nužni za naš dugotrajan i zdrav život. Zato preporučujem svima, sadite u svojim vrtovima ili u velikim loncima aroniju i koristite njezinu ljekovitost.


Ovaj članak je već objavljen u reviji Svjetlo riječi. Pretplatite se na digitalno i/ili tiskano izdanje revije.
Čitajte prvi i čitajte odmah!