Početna stranica » Život vrijedan življenja

Život vrijedan življenja

157 pregleda

Danijelina aktivnost je zapažena i u njezinoj župi sv. Mihovila u Ovčarevu gdje je članica Pastoralnoga vijeća, vodi dječje zabavno-kreativne radionice te rado promovira običaje travničkoga kraja što je osobito naglašeno za vrijeme blagdana kada je neizostavna i tradicijska narodna nošnja ovoga kraja

Božji dar čovjeku je život, a taj život je neprocjenjivo umjetničko djelo na kojemu čovjeku valja stalno i neumorno raditi, dodavati mu nove poteze, nove linije i nove boje. Ali ne zato da bi impresionirao druge, nego jer su te stvari odraz samoga čovjeka i njegove duše. Onoliko koliko čovjek životu dadne života i koliko sebe uloži u nešto, toliko toga će i imati. Ništa manje i ništa više. Nije li pak čovjek zadovoljan svojim trenutnim životom i stanjem na društvenoj razini, jedini način da se dogodi promjena jest da je on sam napravi, uloži svoju energiju i vrijeme, bude spreman žrtvovati nešto svoga komfora i beskompromisno se dati čak i onda kada je to teško. Osjetit će tada ispunjenost, životnu radost i ljubav prema životu. Osjetila je to i Danijela Lovrić iz mjesta Lovrići, župa Ovčarevo koja uistinu neumorno radi na dobro svoje zajednice i na dobro čovjeka.

Danijela je rođena 4. siječnja 1990. godine u Travniku gdje je završila osnovno i srednjoškolsko obrazovanje u Katoličkom školskom centru „Petar Barbarićˮ. Na Fakultetu zdravstvenih nauka u Banjoj Luci stekla je zvanje diplomiranoga menadžera zdravstvene zaštite, a potom završava i trogodišnji studij Sestrinstva kao srodnu djelatnost u Vitezu. U vremenu kada mladi sve više odlaze iz zemlje, Danijela razmišlja upravo suprotno odbijajući sve ponude i mogućnosti koje su joj se pružale. Izabrala je ostati i živjeti u svome Travniku dodajući životu poteze i boje kakvi se danas rijetko primjećuju. Uvjerena je kako smo sami odgovorni za bolje sutra, a to je pretočila u konkretno djelovanje. Sada je na tom polju dobila priliku djelovati i kao izabrana vijećnica u Općinskom vijeću Travnik. „Ljudi ne vjeruju da dobro i politika idu zajedno, a zapravo politika je prvotno i nastala da služi čovjeku, a ne obrnuto. A to je ono što ja želim postići – promijeniti svijest da je sve moguće ako želimo! Jer u nama treba gorjeti ono što želimo zapaliti u drugima”, govori nam Danijela. Kao osnovnoškolka postaje članica Hrvatskoga kazališta Travnik gdje već 15 godina glumi, radi i aktivno djeluje te organizira i vodi malu scenu koja broji oko 25 djece uzrasta između 5 i 15 godina. Volonterski je uključena u rad HKD Napredak u Travniku, a volontirala je i u Domu za hrvatske hodočasnike „Bl. Ivan Merzˮ u Rimu. K tomu, voditeljica je Erasmus plus i UNDP projekata za mlade. Neumorno surađuje i s Udruženjem za osobe s poteškoćama u razvoju „Sreća za sveˮ u Travniku. Još kao studentica redovito je organizirala dobrotvorne akcije prikupljanja sredstava za oboljele i potrebite, a po završetku studija nastavila je i dalje djelovati u tome smjeru. Jedan joj je od glavnih ciljeva i misija prikupljanje sredstava za djecu u Africi. Otkrila nam je kako joj je želja jednoga dana otići u Afriku i služiti najugroženijima u ovome dijelu svijeta.

Danijelina aktivnost je zapažena i u njezinoj župi sv. Mihovila u Ovčarevu gdje je članica Pastoralnoga vijeća, vodi dječje zabavno-kreativne radionice te rado promovira običaje travničkoga kraja što je osobito naglašeno za vrijeme blagdana kada je neizostavna i tradicijska narodna nošnja ovoga kraja. Spomenimo kako je pohađala i brojne seminare, a nakon kojih još više i zdušnije radi za dobro svoje zajednice, trči humanitarne i rekreativne utrke, a budući da je veliki zaljubljenik u prirodu i planine, onda je u slobodno vrijeme najčešće negdje na planinarenju.

Život nam nije dužan ništa dati, ali nam pruža nebrojene blagoslove kroz koje je očigledno kako se svaki trud isplati, da nije potrebno mjeriti na vagi uloženo i dobiveno niti prosuđivati i uspoređivati se s drugima. Jedino što je važno je biti blagoslovljen! „Danas ste živi i zdravi, u svome ste domu, imate hranu, odjeću i ljude koje volite. Život vam nije dužan sve to dati, ali ipak vas je blagoslovio”, poruka je Danijele koja je svoju odgovornost prema životu shvatila ozbiljno i svim svojim djelima se zauzela za čovjeka dopuštajući da je Bog vodi i usmjerava na putu beskompromisnoga davanja za najpotrebnije. Nije li to zadatak i svih nas – učiniti život vrijednim življenja?