Početna stranica » Zanimljivosti o svjetskim jezicima

Zanimljivosti o svjetskim jezicima

631 pregleda

Koliko različitih jezika se govori u svijetu? Koji jezik ima najdužu, a koji najkraću abecedu? Koja je najprevođenija knjiga na svijetu? Odgovore pronađite u zanimljivostima o svjetskim jezicima

Svjetski jezici i fascinantnost njihovih različitosti neiscrpne su teme kojima se može pristupiti na različite načine. Mi smo odabrali o njima pisati otkivajući za vas neke više i manje poznate zanimljivosti:

  • Danas se u svijetu govori oko 7000 jezika, a država koja trenutno ima najveći broj različitih jezika u upotrebi je Papua Nova Gvineja u kojoj se  govori njih 840. Na drugom mjestu je Indonezija s preko 700 jezika, a treća Nigerija s preko 530 jezika u upotrebi.
  • Od svih svjetskih jezika, najdužu abecedu ima Kmerski jezik – nacionalni jezik Kambodže, koja se sastoji od 74 slova. S druge strane, jezik Rotokas kojim govori dio ljudi u Papui Novoj Gvineji ima najkraću abecedu sa svojih 12 slova.
  • Jeste li se ikada zapitali koji je najbrži jezik na svijetu? Brzina jezika mjeri se izgovorenim slogovima u sekundi ili minuti. Po ovim mjerenjima, najbrži svjetski jezik je Japanski dok suprotnu stranu ljestvice kao dva najsporija govorna jezika zauzimaju mandarinski i njemački.
  • Književnik Shakespeare je izmislio čak 1700 novih riječi koje su uvedene u engleski rječnik. Pišući svoja djela nove riječi je stvarao različitim kombinacijama riječi, stvaranjem glagola od imenica i drugim tehnikama, a neke od riječi za čiji nastanak na engleskom jeziku je on zaslužan su riječi trač (gossip), bandit (bandit) i usamljenost (loneliness)
  • Najprevođenija knjiga na svijetu je Biblija. Kompletna Biblija je prevedena na 683 različita jezika, a neki njeni dijelovi su prevedeni na čak više od 3000 jezika. Druga knjiga u svijetu po broju prevođenja je Pinokio, a autorica koja zauzima prvo mjesto u svijetu po broju prevedenih djela na strane jezike je britanska spisateljica kriminalističkih romana Agatha Christie.