Početna stranica » Zadar: Otkrivena ranokršćanska freska Dobroga Pastira

Zadar: Otkrivena ranokršćanska freska Dobroga Pastira

147 pregleda

Tijekom arheoloških istraživanja na gradilištu budućeg hostela – u podrumu zgrade na gradskom poluotoku – pronađena je ranokršćanska freska kakve nema na cijeloj istočnoj obali Jadrana. Jedina slična nalazi se u Rimu. Na neki je način tim otkrićem potvrđena legenda prema kojoj se uvijek nađe nešto vrijedno za arheologiju svaki put, i gdje god se na Zadarskom poluotoku zagrebe ispod površine zemlje. O ovom iznenađujućem otkriću izvijestio je i internetski portal hrt.hr.

Novi hostel trebao je biti uređen između Ulice fra Šimuna Klimantovića i Ulice Rafaela Levakovića, gdje je investitor u Zadru vidio su potencijal za izgradnju hostela te je u podrumu htio urediti prostoriju za druženje. Traženo je mišljenje konzervatora odmah nakon dobivanja dozvole za arheološka istraživanja i arheološki nadzor. Investitor Deni Mišlov potvrdio je kako su prvoga dana radnici udarili u zid: „S tim su počele naše slatke muke.“ Pronađen je niz tragova iz prošlosti. Svaki daljnji sloj zemlje doveo ih je do novoga otkrića. Konačno, pronađena je i ranokršćanska freska.

Arheolog Domagoj Maurin objasnio je kako je nalaz vrlo značajan, jer takva slična freska nije pronađena nigdje na istočnoj obali Jadranskoga mora, pogotovo ne u nasobinskom kontekstu: „Ovakvi su prizori uglavnom vezani za groblja.“

Kako je freska uvelike oštećena, potrebno je podrobnije znanstveno analizirati nalaz. „Pretpostavljamo da se radi o Dobrom Pastiru. To je jedinstveno za naše područje. Ili o Danijelu s lavovima. Međutim, to su sve motivi koji su vezani uz rano kršćanstvo koje nalazimo i u katakombama u Rimu“, opisuje pročelnik Konzervatorskoga odjela u Zadru Igor Miletić.

Pretpostavlja se da je freska ostatak kućnoga svetišta, vjerojatno u obitelji koja je prešla na kršćanstvo. Radovi na spomenutom hostelu u Zadru zbog nalaza su odgođeni za cijelu jednu godinu. Prema novom konceptu, vlasnici će fresku adekvatno predstaviti. A zasigurno će novootkrivena freska biti predmet budućih istraživanja.