Početna stranica » XIII. hodočašće FSR-a kraljici Katarini u Kraljevu Sutjesku

XIII. hodočašće FSR-a kraljici Katarini u Kraljevu Sutjesku

144 pregleda

U nedjelju, 24. listopada 2021., održano je tradicionalno XIII. hodočašće članova Franjevačkog svjetovnog reda – OFS-a iz cijele BiH Kraljici Katarini u Kraljevu Sutjesku. Na hodočašću je sudjelovalo blizu 300 trećoredaca iz 18 župa.

Uz čašćenje lika i djela kraljice Katarine, koja je i sama pripadala Trećem redu sv. Franje, ovo je bila prilika da se na nacionalnoj razini obilježi 800. obljetnica prvog pravila OFS-a „MemorialePropositi” ili „Spomenice o načinu života” koja je napisana 1221. godine te se smatra da je time i uspostavljen Treći red sv. Franje, iako je Spomenica službeno potvrđena 1289. godine od strane pape Nikole IV. Na temelju „Memoriale Propositi” nastala su kasnija, revidirana Pravila života franjevačkih svjetovnjaka, pa i ovo današnje aktualno iz 1978. godine. Upravo na to podsjetila je Ivana Vidović, nacionalna ministra OFS-a u BiH, u svom uvodom pozdravu: „Važno je uvijek iznova vraćati se na izvore i tražiti na početcima inspiraciju. Stoga potičem da uvijek iznova čitamo i razmatramo ove dokumente te u njima pronalazimo nadahnuće za svakodnevno življenje franjevačkog poziva.”

Nakon uvodnih pozdrava i molitve krunice, uslijedilo je sv. Misno slavlje koje je predslavio fra Ivan Landeka, područni duhovni asistent Hercegovačkog bratstva OFS-a, uz koncelebraciju fra Željka Brkića, sutješkog gvardijana, fra Davora Petrovića, nacionalnog duhovnog asistenta OFS-a BiH te devet drugih svećenika. Fra Ivan se u prigodnoj propovijedi najprije osvrnuo na pročitani ulomak iz Evanđelja te primijetio kako slijepac Isusa prepoznaje svojim srcem, dok ga mnogi nisu prepoznali pored zdravih očiju: „Tako da se možemo upitati, tko je zapravo pravi slijepac u današnjem Evanđelju? Slijepci su oni koji ne prepoznaju Isusa kao Spasitelja. U tim slijepcima i mi nerijetko prepoznajemo sami sebe. Stoga i mi danas sa slijepim Bartimejom molimo Isuse, Sine Davidov, smiluj nam se.” U nastavku je naglasio kako je Bartimej spremno ustao i potrčao ususret Isusu, kada su mu rekli da je Isus čuo njegovu molitvu i da ga je pozvao: „I mi smo, braćo i sestre, danas čuli ove riječi – svatko u svome srcu – Ustani, zove te. Mogli smo ostati spavati, mogli smo biti negdje drugo, ali čuli smo upravo ovaj Isusov poziv preko naših bližnjih i došli smo ovdje u Kraljevu Sutjesku, gdje su se mnogi kroz tolika stoljeća okupljali, molili i tražili Isusovo milosrđe, da Ga i mi zamolimo snagu za ovaj život, za one koji su se preporučili u naše molitve, a mi članovi Prvog i Trećeg franjevačkog reda posebno i za naš Red, za cjelokupnu franjevačku obitelj da nam Gospodin da milost i snagu nasljedovati Ga po uzoru na sv. Franju.”

U drugom dijelu propovijedi fra Ivan se sjetio i života i djela kraljice Katarine: „Vjerujem da se na ovim molitvama nadahnjivala, da ih je molila i kraljica Katarina, koje se danas posebno spominjemo. I kao žena, i kao majka, kao supruga, i kao trećoredica i kao kraljica. I mi želimo nasljedovati njezin primjer. Gdje god bili, gdje god živjeli ostati vjerni onome na što nas ona svojim životom poziva. Onome što nam svjedoči današnje Evanđelje”.

Nakon sv. Mise uslijedilo je bratsko druženje.