Početna stranica » Đakonsko ređenje

Đakonsko ređenje

235 pregleda

Za đakone Vrhbosanske nadbiskupije su zaređeni Josip Marković i Josip Papak. Za Franjevačku provinciju Bosnu Srebrenu red đakonata primili su: fra Marko Cvitković, fra Ivan Stanić i fra Mijo Ljubos.

Ovim ređenjem prihvatili su, kako im je to povjerila mjerodavna vlast, zadaće đakona: svečano podjeljivati krštenje, čuvati i dijeliti euharistiju, u ime Crkve prisustvovati ženidbi i blagoslivljati, nositi popudbinu umirućima, čitati vjernicima Sveto pismo, poučavati i poticati narod, predsjedati vjerničkom bogoslužju i molitvi, dijeliti sakramentale, predsjedati obredu sprovoda i pokopa.

Na Svjetski dan misija, 24. listopada, za vrijeme mise u katedrali Srca Isusova nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić za đakone je zaredio dvojicu kandidata Vrhbosanske nadbiskupije i trojicu Franjevačke provincije Bosne Srebrene.

U koncelebraciji su bili vrhbosanski nadbiskup koadjutor i apostolski administrator Vojnog ordinarijata u BiH mons. Tomo Vukšić, provincijal Bosne Srebrene fra Jozo Marinčić, generalni vikar Vrhbosanske nadbiskupije mons. Slađan Ćosić te 40-ak svećenika. Na početku misnog slavlja nadbiskup Puljić pozdravio je suslavitelje, rodbinu ređenika, župnike i vjernike iz župa iz kojih su iznikli novi đakoni te okupljene vjernike. Potaknuo je nazočne da se posebice mole za petoricu novih đakona.

Nakon što su kandidati predstavljeni za red đakonata, a kršćanski puk izrazio zahvalnost Bogu za taj čin, kard. Vinko uputio je prigodnu homiliju u kojoj je podsjetio kako je poruka Misijske nedjelje moliti za misije i misonare što je i oporuka Isusova kada je uzlazeći na nebo ostavio zapovijed svojim učenicima da idu po svijetu i propovijedaju. „Crkva u svojim temeljima ima misijsko poslanje, poći i naviještati Isusa, posebno onima koji ga ne poznaju, ali nažalost i onima koji su ga upoznali, a zaboravili jer su se ponijeli za svjetskim vrjednotama”, rekao je kardinal te potom podsjetio na misna čitanja u kojima je slijepac molio Sina Davidova da progleda.

„Mi u svom misijskom poslanju trebamo donijeti evanđelje onima koji su duhovno slijepi, koji ne vide smisao života i milosti koje su dobili Isusovom smrću na križu i uskrsnućem. Važno je da postanemo svjesni kako taj slijepčev vapaj vrijedi za svakoga od nas”, naglasio je kard. Vinko podsjećajući koliko puta ljudi u svome životu padnu u duhovni mrak te bi trebali izgovoriti taj vapaj kako bi na život ponovno gledali očima vjere i vidjeli smisao života i križa.

„To je divna poruka vama dragi kandidati za đakonat. Izrekli ste pred nama svoj ‘evo me’. Koliko god je to mala riječ, ona mnogo obvezuje. ‘Evo me’ tebi Isuse, ‘evo me’ tebi Crkvo i zajednici kojoj pripadam, inkardinacijom ili zavjetima. Taj ‘evo me’ ostvarivat ćete kroz posebne zadatke i poslanje”, rekao je nadbiskup Puljić ističući neke od zavjeta kao što je beženstvo, molitva te služenje kod oltara. „Isus je rekao tko hoće za mnom neka me slijedi. On je sam kazao da nije došao gospodariti već služiti. Ta riječ je postala danas strana. Vi preuzimate zadaću služiti svetinjama. Prevažno je vratiti dostojanstvo služenja. Neće to biti jednostavno. Karerijezam je nametnut tako da ‘služiti’ postaje strana riječ. Agresivni relativizam je otupio čovjekov osjećaj prema svetome i automatski je otupio savjest prema grijehu”, rekao je nadbiskup Puljić te potaknuo kandidate da nikada ne zaborave svoj identitet. Zaželio je da ih ne ponese duh vremena te da ne zaborave kako su Kristovi graditelji zajedništva i služitelji zajednice.

Nakon propovijedi, kandidati za ređenje izrazili su spremnost prihvatiti posvećeno beženstvo, obdržavati bogoslužje časova te poštovanje i poslušnost dijecezanskom biskupu i zakonitom redovničkom poglavaru. Kardinal Puljić polaganjem ruku i posvetnom molitvom kandidatima je podijelio sakrament svetoga reda đakonata. Potom su novozaređeni đakoni, uz pomoć svojih župnika, obukli službenu liturgijsku odjeću te na kraju obreda primili evanđelistar iz kardinalovih ruku, i s njim izmijenili cjelov mira, a zatim pristupili služenju kod oltara.

 

Za đakone Vrhbosanske nadbiskupije su zaređeni Josip Marković i Josip Papak. Za Franjevačku provinciju Bosnu Srebrenu red đakonata primili su: fra Marko Cvitković, fra Ivan Stanić i fra Mijo Ljubos.

Ovim ređenjem prihvatili su, kako im je to povjerila mjerodavna vlast, zadaće đakona: svečano podjeljivati krštenje, čuvati i dijeliti euharistiju, u ime Crkve prisustvovati ženidbi i blagoslivljati, nositi popudbinu umirućima, čitati vjernicima Sveto pismo, poučavati i poticati narod, predsjedati vjerničkom bogoslužju i molitvi, dijeliti sakramentale, predsjedati obredu sprovoda i pokopa.

Liturgijsko slavlje animirao je udruženi zbor dviju bogoslovija pod ravnanjem vlč. Marka Stanušića. Misu je izravno prenosila Radio Marija BiH. Nakon euharistije upriličeno je zajedničko fotografiranje s nadbiskupima i provincijalom.

 

Za Vrhbosansku nadbiskupiju zaređeni su:

Josip Marković rođen je 21. studenoga 1996. u Žepču od oca Stipe i majke Dragice rođ. Mijatović. Dolazi iz župe Lug-Brankovići. Nakon završene osnovne škole u rodnom kraju sjemenište i gimnaziju pohađao je u Katoličkom školskom centru Petar Barbarić u Travniku. Filozofsko-teološki studij započeo je na KBF-u u Sarajevu, a diplomirao je na Filozofsko-teološkom institutu Družbe Isusove u Zagrebu.

Josip Papak rođen je 3. listopada 1997. u Mostaru od oca Ivana i majke Ružice rođ. Galić. Dolazi iz župe Presvetog Srca Isusova Prozor. Nakon završene osnovne škole u rodnom kraju sjemenište i gimnaziju pohađao je u Katoličkom školskom centru Petar Barbarić u Travniku. Nakon toga upisao je filozofsko-teološki studij na KBF-u u Sarajevu gdje je uspješno diplomirao u rujnu 2021.

 

Za Franjevačku provinciju Bosnu Srebrenu red đakonata primili su:

Fra Marko Cvitković rođen je 27. kolovoza 1994. u Mostaru od oca Mate i Slavke rođ. Jozipović. Dolazi iz župe Doljani. Nakon završene osnove i srednje građevinske škole odlučio se za redovnički poziv.

Fra Ivan Stanić rođen je 4. siječnja 1996. u Kiseljaku od oca Marka i majke Nevenke rođ. Stanić. Dolazi iz župe Kreševo. Osnovnu školu završio je u rodnom gradu, a srednju strukovnu u Kiseljaku gdje je i maturirao. Nakon toga odlučio se za franjevački poziv.

Fra Mijo Ljubos rođen je 5. srpnja 1996. u Novoj Biloj od oca Žarka i majke Gordane rođ. Vujica. Dolazi iz župe Busovača. Osnovnu školu završio je u rodnom gradu, a Franjevačku klasičnu gimnaziju završio je u Visokom gdje je i maturirao. Poslije toga odlučio se za redovnički poziv.

Fra Marko, fra Ivan i fra Mijo godinu postulature završili su u Visokom 2014./2015. Habit su obukli 12. srpnja 2015. u Busovači. Novicijat 2015./2016. proveli su u samostanu Sv. Petra i Pavla na Gorici u Livnu. Prve zavjete položili su 3. srpnja 2016. Iste godine upisali su se na Franjevačku teologiju u Sarajevu gdje su diplomirali 28. lipnja 2021. Primili su službe lektorata i akolitata, a svečane zavjete položili 11. listopada 2020. u Kreševu.