Početna stranica » Treba li nam ljetno računanje vremena?

Treba li nam ljetno računanje vremena?

132 pregleda

Treba li nam ljetno računanje vremena – pitanje je koje je posljednjih godina sve aktualnije. Neke zemlje već su ga ukinule. O svemu se još nekoliko dana mogu izjasniti i građani Europske unije putem online upitnika Europske komisije. Pitanje je i za koje se računanje odlučiti.

Smeta li vam što dvaput godišnje morate pomicati sat? Ima li to smisla? Svoja razmišljanja možete podijeliti ispunjavajući upitnik Europske komisije. Jedno ispitivanje provele su novinarke Hrvatske radiotelevizije i doznale kako bi građani i na jugu i na sjeveru Hrvatske, čini se, ukinuli pomicanje kazaljki i živjeli u ljetnom vremenu.

Europski parlament u veljači je predložio EK ukidanje pomicanje sata pa je Komisija početkom srpnja pokrenula javno savjetovanje s građanima. Anketa ostaje otvorena još nekoliko dana, pa ćemo uskoro moći doznati rezultate o tomu što građani misle o ljetnom računanju vremena. Komisija bi nakon toga trebala odlučiti hoće li poduzeti i konkretne korake, ali sigurno je da ćemo i ove jeseni kazaljke pomicati sat unatrag.

Praksu pomicanja sata, uvedenu početkom prošlog stoljeća radi uštede energije, danas mnogi smatraju zastarjelom i ekonomski neopravdanom. A ističu i zdravstvene probleme zbog promjena dnevnog ritma.

I dok sve zemlje članice EU-a primjenjuju ljetno i zimsko računanje vremena, Rusija, Bjelorusija, Ukrajina i Turska su ga ukinule, a Island ga nikad nije ni primjenjivao.