Početna stranica » Sve boje papiga

Sve boje papiga

1,4K pregleda

Kad započne govor o papigama, odmah se sjetimo onih šarenih vrsta kakvih uglavnom ima samo u divljini prašuma. Mnoge od tih vrsta ubrajaju se u skupinu velikih papiga i teško ih je održavati, pa ih samo rijetki drže kao kućne ljubimce. To su vrlo inteligentne, društvene, aktivne i glasne životinje o kojima može brinuti samo pažljiv vlasnik. Ovdje donosimo popis osam najšarenijih vrsta papiga.

Edel papiga

Edel papiga (Eclectus roratus) jedna je od rijetkih vrsta papiga koje su spolno dimorfne ili dvolične, što znači da je mužjak različita izgleda od ženke. Mužjaci su jarko zeleni s plavim ili crvenim mrljama na perju, dok su ženke crvene s plavičasto-ljubičastim detaljima. Ova je vrsta papige uglavnom druželjubiva, no kao i sve ptice, najviše cijene vlasnika koji im može posvetiti svakodnevnu pažnju.

Sunčana papiga

Sunčana papiga (Aratinga solstitialis) na svom perju nose gotovo sve dugine boje. Ove očaravajuće ptice na glavi, prsima i krilima odražavaju crvenu, žutu i narančastu boju, dok je perje na krilima često zeleno i plavo. Sunčana papiga često je glasna koliko je šarena. Njihov zov može se čuti na udaljenosti od više kilometara, a glasanjem izražavaju i svoje trenutno raspoloženje. Pripada papigama srednje veličine. Gledajući na svjetskoj razini, sunčanoj papigi prijeti izumiranje. 

Crveno-modra ara

Crveno-modra ara (Ara macao) ima izrazito jarke boje na perju, od crvene, preko žute do plave. Ova vrsta vrlo je popularna i ljudi pomisle kako bi ih bilo lijepo imati u vlastitomu domu, ali je potrebno pripaziti na više stavki osim njihove prirodne ljepote. Pripadaju skupini velikih papiga i potreban im je velik prostor kako bi mogle letjeti. Glasne su, neuredne i prevrtljiva raspoloženja i zahtijevaju mnogo pažnje svoga vlasnika.

Modro-žuta ara

Slična vrsta papige jest i modro-žuta ara (Ara ararauna), no u drugoj boji. Žuto i plavo perje prekriva im gotovo cijelu površinu tijela, dok mjestimično pokazuju i zeleno perje. Ove su papige vrlo inteligentne i druželjubive, a uživaju kad su u središtu pozornosti. Potreban im je velik prostor za vježbanje i vrlo su glasne.

Amazona finschi

Papiga Amazona finschi također se ubraja u vrste papige kojima prijeti nestanak, a u prirodi nastanjuju prostor meksičke obale Tihoga oceana. Njihovo je perje uglavnom zeleno, s nijansama ljubičaste boje na vrh glave. Stoga se na engleskom nazivaju još i papige okrunjene bojom jorgovana (lilac-crowned parrot). Vrlo su aktivne i potrebno im je mnogo misaone i tjelesne vježbe. Kad su u zatočeništvu, ostvaruju snažnu vezu sa svojim vlasnikom i zahtijevaju višesatno druženje svakoga dana.

Hijacintna ara

Hijacintna ara (Anodorhynchus hyacinthinus) papiga je koja ima izrazito plavu boju perja i jedna je od najvećih – mogu narasti i do 1 metar visine. Smatraju se i jednom od najljubaznijih vrsta, ali ni njih ne može svatko posjedovati kao kućnoga ljubimca. Vrlo su osjetljive ptice i zahtijevaju mirno životno okruženje. S njima je potrebno raditi više sati dnevno kako bi mogle normalno funkcionirati.

Ružičasti kakadu

Ružičasti kakadu sive je boje s velikom ružičastom mrljom na prsnom dijelu tijela. Možda boje ovih papiga nisu tako jarke kao u drugih vrsta s ovoga popisa, ali su jedinstvene u svojoj osobnosti. Kao i većina kakadua, ružičasti je kakadu vrlo osjećajan, a za život u zatočeništvu treba im vlasnik koji će s njima provoditi mnogo vremena. U prirodi žive u velikim jatima, a u dijelovima svoje domovine Australije smatraju se čak i štetočinama.

Zelenokrila ara

Zelenokrila ara (Ara chloropterus) vjerojatno je najpoznatija papiga šarenoga perja u svijetu. Ima perje u nijansama zelene i plave boje, dok je uglavnom prekrivena crvenim perjem. Za razliku od crveno-modre are, ova vrsta samo rijetko ima perje u žutoj boji. Pripada velikoj skupini papiga ara i smatraju se nježnim divovima. U zatočeništvu često zavole svoga vlasnika do te mjere da postanu agresivni prema gostima i prijateljima vlasnika.