Početna stranica » Spašena 13-godišnja Pakistanka koja je oteta i prisilno udana

Spašena 13-godišnja Pakistanka koja je oteta i prisilno udana

118 pregleda

Arzoo Raja, katolkinja, oteta je i udajom prisiljena prijeći na islam 13. listopada.

Pakistanski sud presudio je da Arzoo Raja, 13-godišnja kršćanska djevojčica koja je oteta i prisiljena na brak i prelazak na islam, treba biti odvedena u sigurno utočište, pod zaštitu suda. Njezin otmičar, 44-godišnji Ali Azhar, uhićen je pod optužbom za otmicu, krivokletstvo i brak s maloljetnicom, navodi se u izvještaju AsiaNews .

Presuda Suda u Sindhu preokret je presude od 27. listopada u kojoj je sud utvrdio da je Arzoo imala 18 godina i prešla na islam svojom voljom. Njezina obitelj osporila je tu presudu, rekavši da su dokumenti predočeni sudu krivotvoreni.

Nova presuda uslijedila je nakon kampanje aktivista za ljudska prava, kršćanskih skupina i ženskih udruga za traženje provedbe Zakona o ograničenju dječjih brakova iz Sindha iz 2013. godine, koji je donesen radi zaštite maloljetnika od prisilnih brakova.

Papinska agencija Aid to the Church in Need pružala je pravnu i parapravnu pomoć kako bi osigurala spas katoličke djevojke.

Prema izvješću AsiaNews, intervencija Bilawala Bhutto-Zardarija, predsjednika Pakistanske narodne stranke (PPP), bila je “posebno važna”.

Zardari je na Twitteru objavio poruku 30. listopada rekavši: „GOS (vlada Sindha) obratit će se sudovima kako bi razmotrili slučaj braka maloljetnice Arzoo Raja, otklonili svaki nesporazum časnog suda i učinili sve što je u njihovoj moći da osiguraju pravdu, a provincijska vlada pod vodstvom PPP-a donijela je Zakon o ograničenju dječjih brakova u Sindhu 2013. godine i ona će se „nastaviti boriti za njegovu provedbu.”

Arzoo je sada sigurna na zaštićenom mjestu, potvrdio je Diego Saleh, generalni vikar i direktor Povjerenstva za pravdu i mir u Karachiju.

Saleh se zahvalio odgovornima za Arzooino spašavanje, ali dodao je kako još treba puno raditi na osiguranju prava maloljetnika u Pakistanu.

„Naša borba nije gotova, tek je na početku jer još uvijek stotine djevojčica poput Arzoo čekaju pravdu i slobodu”, rekao je Saleh.

Prema izvještaju Pokreta za solidarnost i mir (MSP) iz 2014., oko 1.000 žena u Pakistanu svake godine prisilno prijeđe na islam, što uključuje gotovo 700 kršćanki i 300 hinduista. Oko 21% djevojaka u Pakistanu udalo se prije 18. godine, a 3% prije 15. godine, prenosi Aleteia.