Početna stranica » Pulsirajući bol koji traje satima

Pulsirajući bol koji traje satima

210 pregleda

Bolesnik se često već ujutro probudi sa glavoboljom ili osjeća tipično razdražljivo neraspoloženje po kojemu prepoznaje predstojeći migrenski napadaj. Pojačanju bolova pridružuje se mučnina do povraćanja, samo ponekad znojenje, ali često psihička razdražljivost, afektivna labilnost i vrlo tipična preosjetljivost već na slab zvuk.

Migrena je osobiti oblik periodičnih glavobolja. Bolovi su iznenadni, pulsirajući i većinom vrlo jaki. Migrenu obično prate mučnina, povraćanje te osjetljivost na buku i svjetlost. Prema različitim istraživanjima, javlja se u prosjeku u 5 – 10 % pučanstva. Postoji čak 16 podskupina migrene. Učestalost je različita u različitim klimatskim područjima, a ovisi i o dobi, spolu te načinu života. U Europi od migrene boluje najmanje 65 milijuna ljudi, što uzrokuje milijune izgubljenih radnih dana, te osim zdravstvene, migrena ima i jasne društveno-ekonomske implikacije. Puno je slavnih ljudi iz javnog života, umjetnosti, znanosti patilo od migrene – Julije Cezar, Edgar Allan Poe, Lav Nikolajevič Tolstoj, Frederic Chopin, Čajkovski, Madame de Pompadour, Karl Marx, Alfred Nobel, Friedrich Nietzsche, Thomas Jefferson, Sigmund Freud itd. Prvi opis migrene nalazimo 3000 godina prije Krista u jednoj poemi u Mezopotamiji.

Između puberteta i trećeg desetljeća

Migrena je otprilike dva puta češ­ća u žena nego u muškaraca. Obiteljsko pojavljivanje migrene utvrđuje se u otprilike polovice bolesnika, no nije poznat način nasljeđivanja. Napadaji migrene mogu početi već u ranom djetinjstvu. Najčeš­ća životna dob je između puberteta i trećeg desetljeća života. Čini se da napadaju migrene najčeš­će pogoduje promjena atmosferskih prilika. U nekih bolesnika s migrenom kao uzročnik se navodi uzimanje određene vrste hrane, npr. alkohola, čokolade, sira, mliječnih proizvoda, voća. Neki navode gladovanje ili nedostatak sna, a neki opet psihičko opterećenje, južni vjetar te zadržavanje u neprozračenoj prostoriji. U žena može postojati izražena povezanost napadaja s početkom menstrualnog ciklusa.

Glavobolja, mučnina, razdražljivost

Kod obične migrene u napadaju se pojavljuje glavobolja čija je značajka mukla bol, pritisak ili pulsirajuća bol koja je jednostrana, najčeš­će iza očiju i u čelu, ili se širi obostrano prednjom polovicom glave. Bolovi većinom ne nastupaju sasvim naglo već se razviju unutar nekog vremena, od 30 minuta do više sati. Bolesnik se često već ujutro probudi sa glavoboljom ili osjeća tipično razdražljivo neraspoloženje po kojemu prepoznaje predstojeći migrenski napadaj. Pojačanju bolova pridružuje se mučnina do povraćanja, samo ponekad znojenje, ali često psihička razdražljivost, afektivna labilnost i vrlo tipična preosjetljivost već na slab zvuk. Ponekad se migrenski napadaj očituje samo u osjećaju neraspoloženosti, umora i “pritiska u glavi”. U brojnih bolesnika opisane poremećaje prate očni skotomi. Bolesnici prije nastupa glavobolje i u njegovom inicijalnom stadiju dobivaju scintilirajuće skotome različitog oblika i jakosti, ispred jednog ili oba oka. Skotomi su uglavnom negativni, tj. to su praznine u vidnom polju koje se doživljavaju kao mrljasti ispad vida. Rjeđi su pozitivni skotomi koji se zamjenjuju za tamne mrlje. Obje vrste skotoma ograničene su svijetlim treperavim rubom i polagano se kreću vidnim poljem. Tijekom cijelog trajanja napadaja bolova jaka se svjetlost doživljava neugodno i često tako bolno da bolesnik zamračuje sobu (strah od svjetla, fotofobija). Napadaj migrene traje više sati, često cijeli dan. Može trajati i više dana. Tegobe redovito popuštaju polagano, slično kao što su i nastale. Bolesnik se većinom nakon toga satima osjeća umoran, kao pretučen i neraspoložen.

Redovit san, tjelovježbe, svjež zrak

U početnom stadiju napadaj se može prekinuti uzimanjem na usta salicilata u obliku aspirina. Ako ta terapija nema uspjeha daju se specifični lijekovi protiv migrene. Važne su i druge mjere kao što je redovit san, tjelovježba, boravak na svježem zraku u prirodi itd. Treba naglasiti važnost zdravog i harmoničnog života u sprečavanju nastanka migrene. Ako su usprkos tome migrene i dalje prisutne, treba još naglašenije pokušati neku od metoda opuštanja koje vam stoje na raspolaganju a to su u nas katolika prije svega razne molitve i ostale duhovne blagodati koje se nude unutar Katoličke Crkve. Ovdje treba biti oprezan jer mnogi autori preporučuju druge tehnike opuštanja kao što su primjerice joga, transcendentalna meditacija, bioenergija – njih treba izbjegavati jer mogu izazvati druge neželjene posljedice.

Imate li migrenu?

Kad vas boli glava, je li:

Katkad “znate” da dolazi, i prije nego što vas zaista zaboli?

Osjećate bubnjanje, duboko u glavi?

Osjećate bol u jednoj strani glave?

Osjećate mučninu ili možda povraćate kad vas boli glava?

Plačete ili mislite da ćete poludjeti od bola?

Imate problema s očima – vidite svjetalce, zvjezdice, isprekidane crte?

Ili predmeti izgledaju tamni, ne vidite ih cijele ili su čudni?

Tako ste blijedi i iscrpljeni da vaša obitelj ili prijatelji primjećuju da ste bolesni?

Smeta li vam buka ili svjetlo?

Smeta li vam da vas se dotakne?

Rado biste bili sami (iako obično kad vam nije dobro volite da vas se tješi)?

Primjećujete li da vam je osjet mirisa promijenjen?

Primjećujete li da se bol pogoršava kada se krećete?

Osjećate li mravce u rukama i nogama?

Glavobolja obično traje između 3 – 4 sata?

Ako ste na nekoliko od ovih pitanja odgovorili sa “da” onda ipak patite od migrene.