Početna stranica » Prva žena koja je preletjela Atlantik

Prva žena koja je preletjela Atlantik

261 pregleda

Amelia Earhart najpoznatija je pilotkinja svih vremena, prva žena koja je preletjela Atlantski ocean i koja je uopće pokušala preletjeti cijeli svijet. No, kako je zapravo došlo do njezina prvoga leta i kako je izgledao njezin posljednji let?

Kao desetogodišnjakinja Amelia Earhart prvi je put vidjela zrakoplov na jednom sajmu, no tada nije bila osobito impresionirana, ali desetak godina kasnije sasvim slučajno našla se na izložbi zrakoplova koja ju je zauvijek promijenila. Dok je sa svojom prijateljicom promatrala kako se avion kreće, nešto je u njoj kliknulo, kako je i sama rekla. Tako je 28. prosinca 1920. godine prvi put letjela u zrakoplovu kojim je upravljao pilot Frank Hawks i već je tada osjetila da će zrakoplovstvo odrediti smjer njezina budućega života.

Iako su pred njom bile brojne prepreke koje je morala nadići – od onih financijske prirode pa sve do predrasuda o ženama – nikada nije odustala od svojih snova. Nakon Prvoga svjetskoga rata radila je kao socijalna radnica i čuvala svaki zarađeni novac kako bi mogla kupiti rabljeni avion i kupila je svoga „kanarinca” kako ga je i sama nazvala zbog njegove žute boje.

U to je vrijeme već postojalo nekoliko pilotkinja među kojima se posebno istaknula Neta Snook – prva ikada školovana pilotkinja koja je sama izradila svoj avion i to u obiteljskom dvorištu. Amelia i Neta su uskoro postale vrlo bliske prijateljice, a Neta je Ameliu počela podučavati letenju.

Iako se već počela baviti letenjem, Amelia je zadržala svoj dotadašnji posao jer od letenja nije mogla živjeti. Bilo je tako sve do jednoga popodneva 1928. godine kada je primila poziv koji će joj promijeniti posao.

Naime, dobivši svoju pilotsku dozvolu, Amelia je postala 16. žena na svijetu kojoj je to uspjelo, a već je iza sebe imala nekoliko uspješnih letova i glas o njoj se nadaleko pročuo, te je dobila ponudu da bude prva žena koja će preletjeti Atlantik. Javili su joj se ljudi koji su stojali iza te ideje: izdavač George Putnam koji je o tom poduhvatu planirao napisati knjigu, a kasnije je postao Amelijin suprug, te piloti Wilmer Stultz i Louis Gordon.

Amelia je već tada bila svjetski poznata žena s nesvakidašnjom strašću za letenje i 20. svibnja 1932. godine, kao prva žena u povijesti, krenula je sama na let preko Atlantskog oceana iz Newfoundlanda u Kanadi. I uspjela je preletjeti Atlantik, te postaviti vremenski rekord od 13 sati i 30 minuta, a za ovaj podvig francuska i američka vlada su je odlikovale. Poslije se proslavila i prvim letom od Havaja do Kalifornije.

No, tu se nije zaustavila pa je već u ljeto 1937. godine odlučila postati prvi letač koji će obletjeti svijet. Krenula je s Floride prema istoku. Početkom srpnja, nakon pređene dvije trećine puta iznad Tihog oceana prekinuta je radioveza s njezinim avionom i od tada joj se gubi svaki trag, te je njezin nestanak do današnjega dana ostao nerazriješen. Potraga koju su zajednički pokrenuli američko zrakoplovstvo i mornarica bila je neuspješna. Po uzoru na njezinu životnu priču kasnije je snimljen i film.