Početna stranica » Proslava Dana kraljice Katarine 2019.

Proslava Dana kraljice Katarine 2019.

179 pregleda

U nedjelju, 27. listopada 2019. godine održano je 11. Nacionalno hodočašće bosanskoj kraljici Katarini i susret Franjevačkog svjetovnog reda Bosne i Hercegovine u Kraljevoj Sutjesci. Geslo ovogodišnjeg hodočašća bilo je: „Bog moj i sve moje.”

Program hodočašća započeo je uvodnim pozdravom nacionalne ministre OFS-a BiH Matee Galić, nakon čega je održano kratko predavanje i molitva svete krunice. Svečano euharistijsko slavlje započelo je u 11 sati, a predvodio ga je fra Davor Petrović, duhovni asistent OFS-a Bosne Srebrene, u koncelebraciji sa sutješkim gvardijanom fra Željkom Brkićem i još 15-ak svećenika.

U prigodnoj propovijedi fra Davor je progovorio o duhovnoj oholosti, njezinim posljedicama i o tome kako zapravo dolazimo u nju: „Kada počnemo prezirati, ponižavati drugoga, isticati tuđe mane kako bi u Božjim očima podignuli cijenu svoje pravednosti, onda nastaje grijeh jer, ma koliko bili pravedni i pobožni, nemamo na to pravo”, istaknuo je fra Davor, te nastavio: „Naš prezir prema drugima, uvjerenja da smo nadmoćniji i osjećaj zadovoljstva zbog naših duhovnih napora – znakovi su duhovne oholosti, a ona je problem svih nas i nema ništa opasnije za vjernike jer se ona lagano i neprimjetno uvlači među nas.”

Propovjednik je potom potaknuo vjernike da na druge nikada ne gledaju s visoka, nego da, umjesto toga, svoje pogled dignu prema Bogu jer naš molitveni stav, zapravo, puno govori o našoj nutrini, o onome što se nalazi u našim srcima. „Budimo ponizni, ljubimo jedni druge Kristovom ljubavlju jer smo pred Bogom svi jednaki. Upoznajmo Boga gledajući ga u drugim ljudima i budimo ponizni jer je poniznost glavna vrlina u životu kršćanina koja podrazumijeva i skromno mišljenje o sebi”, rekao je fra Davor.

Svoje je promišljanje zaključio riječima: „Iskreno stanimo pred Boga, na koljenima ga molimo za oprost. Tek tada će Bog moći s nama surađivati, izgrađivati nas i voditi nas kroz naše živote.”

Nakon svete mise upriličen je susret svih mjesnih bratstava OFS-a iz Bosne i Hercegovine, te je i ove godine upriličena 20. Smotra folklora Dani kraljice Katarine u organizaciji HFS Bobovac – Čatići. Na početku je smotre prigodnim riječima se svim sudionicima i posjetiteljima obratio gvardijan fra Željko Brkić izrazivši radost zbog ovoga događaja te Dane kraljice Katarine proglasio otvorenima dok su na smotri nastupile folklorne skupine iz različitih krajeva Bosne i Hercegovine gdje se mogla vidjeti raznolikost običaja, narodnih nošnji i pjesama što je dalo poseban pečat ovome danu i zajedništvu u Kraljevoj Sutjesci.

Inače, posljednja bosanska kraljica Katarina živjela je u sutješkom kraju i kao franjevačka trećoredica ostala u srcu puka do današnjih dana. Ona se slavi kao franjevačka blaženica, a nadamo se da će biti uzdignuta na čast blaženice i svetice u sveopćoj Crkvi.

Franjevački svjetovni red provincije Bosne Srebrene koji nosi ime Kraljica Katarina od obnavljanja svoga rada hodočasti u Kraljevu Sutjesku. Zadnjih deset godina hodočaste i članovi OFS-a Hercegovačke franjevačke provincije.