Početna stranica » Molitveni pohod na Bobovac 2019.

Molitveni pohod na Bobovac 2019.

209 pregleda

U subotu, 26. listopada 2019. godine, upriličen je osamnaesti Molitveni dan za Domovinu i šesnaesto hodočašće na Bobovac vjernika-katolika djelatnika Ministarstva obrane i pripadnika Oružanih snaga BiH i redarstvenika na svim entitetskim i državnim razinama zajedno s vjernicima Vrhbosanske nadbiskupije.

Program je započeo okupljanjem kod rijeke Bukovice podno Bobovca odakle su se vjernici u procesiji i molitvi svete krunice uputili prema Bobovcu. Uslijedilo je svečano euharistijsko slavlje koje je predvodio nadbiskup vrhbosanski Vinko kardinal Puljić, a prigodnu propovijed je uputio vojni biskup u Bosni i Hercegovini, mons. Tomo Vukšić.

Na početku svete mise, kardinal Puljić je sve vjernike pozvao da budu svjesni svojih korijena, da mole za našu domovinu i sve narode koji u njoj žive, za slogu i napredak, te da nas ovaj molitveni pohod ojača u našoj vjeri.

U prigodnoj homiliji biskup Vukšić je istaknuo kako je ovaj molitveni pohod lijepa tradicija okupljanja u molitvi gdje kroz svetu misu zahvaljujemo Bogu što nas je obdario blagoslovom ustrajnosti. U tom je duhu prisutne potaknuo da mole za sve ljude koji žive u ovoj lijepoj zemlji: „Neka se odavde s vrha gore razliježe naša molitva za cijeli svijet, ljude i druga stvorenje, jer svi su djelo Božjih ruku i promisla.”

Pred kraj propovjedi poručio je da svi činimo dobra djela: „Neka se vrše samo dobra djela. Neka umre korupcija i nepotizam. Neka sposobnost, stručna sprema i osobna moralnost budu kriteriji pri zapošljavanju i napredovanju. Neka prava i dostojanstvo radnika budu poštovani i neka se mladima omogući radosni pogled u budućnost, te neka za svakoga u ovoj zemlji bude posla i sigurnosti. Neka se poštuje obitelj, uloga oca i majke i neka se ljudski život štiti od samoga začeća. Neka se onima koji to žele omogući povratak i neka prestane iseljavanje; neka se u svemu poštuju osobna i kolektivna prava, identitet i dostojanstvo svakog čovjeka; rane prošlosti neka se zaliječe i nove neka se na stvaraju; u Crkvi i društvu uvijek neka vlada povjerenje i iskrena radost zbog svačijeg napretka.”

Euharistijsko slavlje su pjevanjem animirali bogoslovi Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa u Sarajevu, a po završetku je izmoljena Molitva za Domovinu nakon čega je za sve nazočne bio pripremljen vojnički grah podno Bobovca gdje je, uz zakusku, bilo nastavljeno zajedničko druženje.

Inače, Molitveni pohod na Bobovac pokrenuo je kardinal Puljić u znak sjećanja na dan smrti bosanske kraljice Katarine Kosače, 25. listopada 1478. godine, a sve sa željom ujedinjenja i molitve za našu Domovinu i narod koji u njoj živi.