Početna stranica » Pretilost kod djece

Pretilost kod djece

553 pregleda

Rastom dijete dobiva na tjelesnoj masi kako bi se normalno razvijalo. Ako se stvara previše mase, onda se pojavljuje višak kilograma

U organizmu je nerazmjerno više masti, odnosno masnoga tkiva u odnosu prema nemasnom tkivu pa, ako je idealna težina povećana više od 10 %, kažemo da osoba postaje debela ili predebela. Ovo stanje se naziva pretilošću, debljinom ili gojaznošću, a ubraja se u kronične bolesti. Nažalost, u industrijskim zemljama pretilost djece, ali i odraslih, postaje prava epidemija. Upravo taj nerazmjeran višak masti, masnoga tkiva u organizmu, a ne sama količina kilograma, može uzrokovati neželjene bolesti kao što su šećerna bolest, povišeni krvni tlak, povišena razina kolesterola u krvi, policističnost jajnika, bolesti bubrega i povećanost masti u jetri. Debljina djeluje na brojne organe i organske sustave, a povećava rizik od oboljenja krvožilnoga sustava i smanjuje kakvoću života.

Pretilost je obično prirođena, a pogoduje joj prekomjerno uzimanje hrane, osobito masne i gotove hrane koja se danas može dobiti na svakom uglu. Pretilost se u djece, ali i odraslih, povećava zbog predugoga sjedenja za računalom i pred televizorom. No, ne smijemo zaboraviti da pretilost može biti i znak nekih bolesti kao što je bolest žlijezda s unutarnjim izlučivanjem, bolesti živčanoga sustava, slabe izmjene tvari u tijelu, bolest štitnjače itd. Zbog pretilosti u adolescentno doba mogu nastati navedene bolesti, no ona je i psihičko opterećenje, osobito djevojčicama. Zato se pretilost već kod djece, ali i kasnije, mora spriječiti u prvom redu raznovrsnom, zdravom, umjerenom prehranom i tjelesnim aktivnostima, osobito sportovima. Ako debljina već postoji, onda njezino liječenje mora biti postupno i dugotrajno. Naglo smanjivanje tjelesne težine raznim dijetama vrlo je opasno, poglavito kod djevojčica, jer mogu nastati razne bolesti, reuma, bulimija i slično. Zato se kod djece i mladeži, a nadasve djevojčica, ne smije činiti ništa nasilno, nego valja pokušati razumjeti njihove probleme i zajednički ih rješavati s puno strpljivosti i ljubavi.

Pretpostavlja se da prevelike količine masti u tijelu dovode do kronične upale, posebice u crijevima i želucu, što može dovesti do karcinoma želuca. Pretilost je česta u svakoj dobi – u pubertetu je podjednaka među spolovima, a poslije češća u žena nego u muškaraca. Osnovni uzrok debljine je neravnoteža između unosa i trošenja energije, čemu najviše pridonose sjedilački način života i nepravilna prehrana. Nažalost, debljina je i dječja bolest u Europi, a Hrvatska je sedma u Europi po pretilosti djece.

Gubitkom suvišnih kilograma smanjuje se rizik od prerane smrti i raznih bolesti za 20 %, smanjuje se visoki krvni tlak, a smanji se i povišena glukoza u krvi za 50 %. Isto tako povišeni trigliceridi i kolesterol se umanji za 20 – 30 %. Terapiju lijekovima može se preporučiti samo nakon procjene učinka dijetalnoga režima i adekvatne dnevne fizičke aktivnosti koji nisu donijeli željene rezultate skidanja debljine. Osim redovite dnevne fizičke aktivnosti treba promijeniti i način prehrane. Treba iz prehrane izbaciti masna, slana i gotova jela. Isto tako treba jesti pet puta na dan u manjim porcijama, ali nikada jesti do sitosti. Treba jesti svježe voće i povrće, a smanjiti masti i ugljikohidrate. Treba piti svaki dan najmanje 2 – 3 litre tekućine, najbolja je voda i čajevi, a potpuno ukloniti gazirana pića. Vrlo je važno da se redovito doručkuje. Nažalost, prema znanstvenim studijama, u Hrvatskoj samo 56 % djece redovito doručkuje, 76 % ne jede dovoljno povrća, a 66 % ne jede dovoljno voća. Tjelesnom aktivnošću se bavi samo 30 % dječaka i 17 % djevojčica. To je ozbiljni alarm za roditelje i društvo jer je debljina djece bolest koja prouzrokuje mnoge bolesti pa i one najgore. Zato apeliram na roditelje, nemojte opravdavati debljinu svoga djeteta, shvatite to ozbiljno. Pretilost djece povećava rizik za čak 13 vrsta karcinoma. Međunarodna agencija za istraživanje raka, navodi da je pretilost opasnost za nastanak raka maternice, jednjaka, dojke, bubrega, debeloga crijeva, želuca, jetre, žučnoga mjehura, gušterače, jajnika, tumora moždane ovojnice i štitnjače. Naravno, može se doživjeti moždani i srčani udar. Zato roditelji moraju paziti što djeca jedu i piju, posebice do 11 godina. Ako dijete „natuče” 25 kg viška onda je teško liječiti. Isto tako, ako je dijete pretilo, ono postaje introvertirano i usamljeno, a njegova okolica ga stigmatizira. Postoje biljni pripravci koji mogu pomoći pri mršavljenju ne samo djeci i mladima nego i odraslima, a neke od njih donosim u nastavku.

Čaj od planinske vrkute

U šalicu vrele vode stavite do vrha punu malu žlicu vrkute, promiješajte, poklopite i ostavite poklopljeno 10 minuta, nakon toga procijedite i popijte toplo i na gutljaje. Na dan se piju 2 do 3 šalice ovoga čaja. Pije se svakodnevno tijekom tri tjedna, napravite tjedan pauze, pa ponovno ponovite kuru tri tjedna i tako ponavljajte tijekom tri mjeseca. Nakon tri mjeseca napravite pauzu od najmanje mjesec dana i ciklus se tako može ponavljati. Tim se čajem mršavi, ali isto tako očvrsnu vezivna tkiva, osobito u području trbuha.

Čaj od korijena podbjela

Uz čaj od vrkute vrlo je korisno svakodnevno popiti i čaj od korijena podbjela. Čaj ćemo napraviti na sljedeći način – u šalicu vrele vode stavite vrškom punu malu žlicu suhoga korijena podbjela, promiješajte, poklopite i ostavite 10 minuta poklopljeno, nakon toga procijedite i popijte toplo i na gutljaje. Na dan se piju samo dvije šalice čaja od korijena podbjela. U jedan od navedenih čajeva treba dva puta na dan staviti po malu žlicu švedske gorčice. 

Čaj od mirisave kadulje

U šalicu vrele vode stavite do vrha punu malu žlicu cvjetova i listova mirisave kadulje, promiješajte, poklopite i ostavite poklopljeno najviše tri minute, zatim procijedite i popijte toplo i na gutljaje. Ako se čaj od kadulje ostavi duže od tri minute, onda se otapaju tvari štetne za organizam, posebno tanin. Svaki dan pijete dvije šalice čaja od mirisave kadulje.

Čaj od svježega korijena celera

Za ovaj savjet potreban nam je svježi korijen celera od kojega ćemo napraviti čaj. Korijen celera se opere i sitno nariba. U šalicu vrele vode stavite vrhom pune dvije velike žlice ovoga korijena, naglašavam da za djecu stavite samo jednu malu žlicu, a za mladež jednu veliku žlicu celerova korijena, promiješajte, poklopite i ostavite poklopljeno 15 minuta. Nakon toga procijedite i popijte jednu šalicu ujutro natašte 15 minuta prije doručka i jednu navečer 45 minuta prije spavanja. Ovaj čaj se pije tijekom kure s čajevima od planinske vrkute i podbjela, ali tako da se ovaj čaj pije tri tjedna pa se tri tjedna pauzira i tako stalno bez obzira na to što je kod drugih čajeva ritam drukčiji – kao što sam rekao vrkuta i podbjel se piju tri tjedna, a pauza je samo tjedan dana. Ta se tri tjedna preskaču kako se bubrezi ne bi previše tjerali na rad! Celer ima ljekovite sastojke, uklanja višak tekućine i nepotrebne otpade iz organizma, a istodobno pomaže da se višak masti ne taloži u organizmu.

Čaj od listova breze

Za vrijeme pijenja čajeva koje sam dosad naveo trebalo bi na dan popiti i po dvije šalice čaja od brezinih listova. Pijenjem drugih čajeva uklanja se nepotrebna voda iz tijela, ali s njom odlaze i mnogi minerali. I brezin čaj izbacuje vodu i čisti organizam, ali u njemu ima svih minerala koje organizam treba. Zato bi ga svatko trebao, ne samo kod pretilosti, popiti 1 do 2 šalice na dan, može i bez pravljenja stanki, iako bih nakon tri tjedna preporučio stanku od tjedan dana. U šalicu vrele vode stave se dvije male žlice suhih listova breze, ostavi 10 minuta poklopljeno i procijedi. Pije se toplo i na gutljaje, ujutro jedna šalica natašte i navečer pred spavanje jedna.

Oblozi od jabučnoga octa i vode

Pripremite ovu mješavinu od vode i octa, dvije trećine vode i jedna trećina jabučnoga octa i natopite lanenu krpu ili gazu i stavite ju kao oblog na područje trbuha i tabana. To je najbolje činiti navečer prije spavanja. Neka oblozi ostanu najmanje sat vremena. Oblozi se stavljaju dva do tri puta na dan i mijenjaju se sve vrijeme trajanja kure s čajevima koje sam ovdje naveo.

Hren

Korijen i mladi listovi hrena su vrlo ljekoviti. Mlade listove može se dodati raznim salatama, a korijen u sva variva. Ipak, najbolje je da pripremimo sljedeći pripravak za koji nam je potrebno: 125 g korijena oguljenoga hrena, tri neprskana limuna i tri velike žlice kaduljina, šumskoga ili livadna meda. U mikseru izmiksajte što sitnije korijen hrena i tri limuna koja ste prije toga malo usitnili. Nakon što ste ovo izlijali u staklenku, dodajte med i dobro sve izmiješajte i poklopite. Pripravak čuvajte u hladnjaku. Uzmite po jednu srednju žlicu ovoga pripravka za vrijeme doručka, ručka i večere. Činite ovo svakodnevno tijekom tri tjedna, napravite tjedan pauze pa kuru ponovite. Po potrebi kura se može nastaviti duže vrijeme, ali uvijek nakon tri tjedna morate napraviti pauzu od tjedan do dva. Ovo je djelotvorno i kod djece i kod odraslih pretilih osoba.

Prehrana i način života

Kod pretilosti je vrlo važno promijeniti način života i prehrane. Svaki dan treba šetati najmanje pola sata ili baviti se sportom. Treba izbjegavati masnu hranu i životinjske masti, a koristiti se biljnim uljima, osobito maslinovim i suncokretovim. Prednost valja dati svježem voću i povrću, a jesti što manje kruha i suhe hrane. Tijekom dana odrasli bi morali za ručak i večeru kao začin jelu dodati po malu žlicu, djeci pola male žlice, divljega pelina. Ta je biljka pravi  „pljačkaš masti” u organizmu i pomaže da se višak masti ne zadržava u tijelu. Zato bi bilo dobro da svaka obitelj u vrtu ima divljega pelina.

Za one koji će ozbiljno shvatiti opasnosti pretilosti djece predlažem sljedeću prehranu.

Za doručak su vam potrebni: 1 banana, 1 šalica kefira, pola šalice kozjega mlijeka, mala žlica meda i velika žlica kakaa. Pripremate ga na sljedeći način: bananu ogulite, izrežete i u mikseru izmiksate zajedno s ostalim navedenim sastojcima. Stavite u prikladnu zdjelu, dodajte meda, izmiješajte i pojedite. Uz to nemojte jesti kruh ili bilo što što sadrži škrob, poput tjestenine. Par sati poslije doručka uzmite: 1 šalicu zobenih pahuljica, pola šalice integralnoga brašna, 1 jaje, pola šake brusnice, šaku badema, žlicu maslinova ulja, malu žlicu cimeta, malu žlicu kurkume, 1 žličicu praška za pecivo, malo soli i malu žlicu meda. Sve ovo stavite u mikser, dodajte toliko mlijeka da smjesa postane kao tijesto za pečenje kruha. Smjesu oblikujte u male kolačiće, ostavite 15 minuta u hladnjaku da malo odmori i pecite u peći na 180 stupnjeva 15 minuta.

Za ručak pripremite: jednu vrećicu riže od 125 g, kuhajte 15 minuta na laganoj vatri, dotle pripremite oko 1 kg piletine bez kože, kuhane ili pečene, malo graška kuhanoga na pari i nasječenoga lista peršina ili mlade koprive. Dodajte jednu veliku žlicu maslinova ulja, malo soli i sve dobro izmiješate i pojedete. Između ručka i večere pripremite neku voćnu salatu kao što je mješavina naranče, ananasa, jabuka, krušaka, manga i avokada. Tomu dodajte malu žlicu meda i pojedite. Za večeru ispecite otprilike 200 g fileta ribe, a kao prilog uz to blitvu s kuhanom rižom ili krumpirom.

Ovo je jedan od prijedloga kako možete svome djetetu planirati zdravu prehranu, a važno je da ona sadrži dovoljno svježega voća i povrća te da dijete dnevno popije najmanje 2 l tekućine kako bi se tijelo ispiralo od toksina.


Ovaj članak je već objavljen u reviji Svjetlo riječi. Pretplatite se na digitalno i/ili tiskano izdanje revije.
Čitajte prvi i čitajte o
dmah!