Početna stranica » Povišeni krvni tlak

Povišeni krvni tlak

279 pregleda

Krvni tlak je tlak koji mjerimo unutar arterijskoga dijela krvnožilnoga sustava. Postojanje krvnoga tlaka omogućuje gibanje krvi kroz sve naše arterije i kapilare i dotok krvi u sve naše organe. Vrijednosti krvnoga tlaka ovise o radu srčanoga mišića, ali i o stanju krvnih žila. Krv mora nesmetano prolaziti krvnim žilama, a kod odrasle osobe to je put dug 100 tisuća kilometara. 

Cirkulaciju pokreće skupljanje (kontrakcija) srčanoga mišića. Jako je važno da je dotok krvi u sve organe u cijelome tijelu stabilan i jednolik. U tome veliku ulogu ima elastičnost velikih arterija koje između dvaju srčanih otkucaja dalje potiskuju krv do perifernih dijelova krvotoka. Kako bi se to postiglo, važno je da i srce ravnomjerno kuca, odnosno da se ravnomjerno skuplja i opušta. 

Ritam srčanoga rada osjećamo kao otkucaje bila (pulsa), a događaju se u prosjeku oko 70 puta u minuti (normalno je od 50 do 100 otkucaja srca u jednoj minuti), ukupno više od 100 tisuća puta u jednom danu. Za srce je to naporno jer ono neprekidno stavlja u pokret oko pet do šest litara krvi. 

Srce istiskuje krv u početni dio arterijske krvne mreže u žilu koja se naziva aortom, a u jednom stiskanju (kontrakciji) istisne se oko 70 mililitara krvi. Kada se srce skupi (stegne), povisi se tlak u arterijama, a najviša se točka toga tlaka zove sistolički krvni tlak – pri mjerenju njime se označuje prvi izmjereni broj. Nakon toga, najvišega tlaka – pritiska u fazi opuštanja (relaksacije) srčanoga mišića, odnosno kratke stanke za oporavak srca dolazi do pada tlaka u arterijama. Najniža izmjerena vrijednost u toj se fazi naziva dijastoličkim tlakom. On se u mjerenju navodi kao drugi broj. Ako krvni tlak prijeđe 130/85 milimetara žive (mm Hg), a svakako ako je u više mjerenja bio 140/90 i više, mora ga se redovito pratiti i prema potrebi liječiti.

Opasno je ako se visoki krvni tlak (hypertensio ili hypertonia) ne liječi. On uzrokuje oštećenje krvnih žila i nastaje rizik od srčanoga i moždanoga udara. Što smo stariji, moramo i krvni tlak sve ozbiljnije uzimati u obzir. Stoga osobama s visokim krvnim tlakom savjetujem da uz lijekove i savjete liječnika svakako čine i sljedeće:

Čaj od imele: U staklenu posudu stavite navečer dvije šalice hladne vode, dodajte dvije male žlice imelinih listova i ostavite preko noći (10 – 12 sati) poklopljeno. Ujutro samo podgrijte te popijte šalicu čaja na gutljaje, a drugu šalicu popijte predvečer. Kura traje tri tjedna, jedan tjedan stanke pa opet pijte tri tjedna i sve tako tijekom tri mjeseca. Čaj istodobno smanjuje visoki tlak i povećava niski. Za vrijeme kure jedite dosta prirodne riže i zelene salate s rajčicom i lukom, puno kuhanoga krumpira, kupusa, crvenoga kupusa, cvjetače, jabuka, banana i jagoda. 

Čaj od stolisnika, ružmarina i gospine trave: Kad se kod žena uoči klimakterija pojave srčane smetnje i povišeni krvni tlak, pomaže da ujutro popiju šalicu čaja od stolisnika, tijekom dana šalicu čaja od ružmarina i navečer šalicu čaja od gospine trave. Čajeve morate piti barem tri tjedna.

Čaj od metvice i metvica s kiselim mlijekom: U šalicu vrele vode stavite vrhom punu malu žlicu metvice, ostavite pet minuta poklopljeno, procijedite te popijte toplo i na gutljaje. Ujutro i navečer popijte po šalicu čaja. Kura traje tri tjedna, zatim tjedan pauzirajte pa ponovite kuru još tri tjedna. Umjesto čaja možete žlicu praha mljevene metvice staviti u šalicu kiseloga mlijeka i, nakon što je stajala poklopljena sat vremena, popiti je tijekom večere. 

Čaj od koprive: Osobe s visokim krvnim tlakom morale bi jedan dan u tjednu postiti, ništa ne jesti i piti osim čajeva koji izbacuju vodu iz tijela. Preporučujem u prvome redu koprivu: u litru vrele vode stavite tri vrhom pune velike žlice koprive, ostavite 10 – 15 minuta poklopljeno, procijedite, ulijte u termosicu te tijekom dana popijte toplo i na gutljaje.

Čajna mješavina 1: Uzmite mješavinu od 40 g gospine trave, 40 g matičnjaka, 30 g listova kupine, 20 g stolisnika, 15 g bosiljka i 5 g brđankinih cvjetova, pa tri velike žlice stavite u 0,75 litre vrele vode, ostavite 15 minuta poklopljeno, procijedite te tijekom dana popijte toplo i na gutljaje. Čaj pijte svaki dan dok ne potrošite mješavinu. To je jedan od najboljih lijekova protiv visokoga krvnog tlaka kojemu je uzrok nervoza. 

Čajna mješavina 2: U šalicu vrele vode stavite veliku žlicu mješavine od 300 g cvjetova i listova običnoga gloga, 200 g odoljena i 100 g divlje maćuhice. Ostavite 15 minuta poklopljeno, procijedite, popijte toplo i na gutljaje. Na dan pijete tri šalice tijekom šest tjedana, tjedan pauzirajte i ponovite kuru još šest tjedana.

Med s mlakom vodom i limunovim sokom: Kod nagloga lupanja srca zbog iznenadnoga uzbuđenja ili promjene vremena stavite veliku žlicu domaćega meda u šalicu mlake vode, dodajte dvije velike žlice svježe iscijeđena limunova soka te popijte polako i mirno. Srce će se ubrzo smiriti i nestat će lupanje.

Kava od hrastova ploda žira: Ogulite žir, sitno nasijecite i osušite pa ga ispržite kao kavu, sameljite i pripremite kao kavu, prži se uvijek prije pečenja kave i to isprženo može trajati tjedan dana. Osobama koje ne mogu bez kave, a imaju visoki krvni tlak, preporučujem ovu kavu.

Kupka za noge sa žutom gorušicom: Pola sata prije spavanja napravite kupku za noge. U posudu ulijte vruću vodu temperature 35 °C, dodajte 3 – 4 velike žlice praha mljevenoga sjemena žute gorušice, dobro pomiješajte i stavite u nju noge. U kupki držite noge 20 minuta i bez brisanja navucite tople čarape. U slučaju visokoga krvnoga tlaka voda mora biti do polovine nožnih listova, a kod povišenoga samo do gležnja. U kupku ne smiju ići osobe s bolesnim venama (koje imaju proširene vene, grčeve u nogama pri mirovanju ili otvorene rane).

Avokado: Često napominjem kako bi svi srčani bolesnici morali ujutro pojesti jedan avokado ili barem polovinu. Mora biti zreo, a njegov unutrašnji dio žutozelene boje. Unutrašnji dio izmiksajte s dva češnja češnjaka, malo svježega đumbirova korijena, malo svježega hrenova korijena, svježega soka od jednog limuna, žlicom maslinova ulja i žlicom meda pa pojedite s kruhom od mješavine pšenice, soje i lana. Nakon nekoliko dana osjetit ćete znatno poboljšanje u radu srca. Šećeraši ne smiju jesti avokado.

Shiitake gljiva: Kineska gljiva shiitake prodaje se osušena, ali i svježa. Osim što se koristi u prehrani, pripremljena kuhanjem ili pečenjem. Može se koristiti i u ljekovite svrhe, a između ostalog, pomaže upravo kod snižavanja povišenoga krvnoga tlaka. 

Kneippova kura s toplom i hladnom vodom: Najbolje je da se prije spavanja istuširate toplom i hladnom vodom, a onda samo hladnom, i to tako da najprije hladnom vodom tuširate obje noge, počevši od prepona do tabana, zatim obje ruke, od ramena do vrška prstiju. Na kraju cijelo tijelo istuširajte hladnom vodom. 

Lagana šetnja/sport: Svaki dan barem pola sata šećite na svježemu zraku, najbolje u bjelogoričnoj šumi. Smatra se da je glavni uzrok visokoga tlaka: manjak kisika u krvi i mozgu. Zato nam je potrebno da prilikom šetnje na čistom zraku što više udišemo čisti kisik. Redovito i dovoljno spavajte, izbjegavajte ljutnju i stres. Osobe prekomjerne tjelesne mase moraju učiniti sve da smršave. 

Molitva i duhovna meditacija: za umirenje, koje je nužno kod srčanih smetnji, i visokoga krvnog tlaka pomažu svakodnevna meditacija i molitva, a osobito valja oprostiti i voljeti ljude, napose najbliže.

Prehrana: Svakodnevna se prehrana mora sastojati od dosta svježega voća i povrća, zelene salate i riže. Jedite i dosta ribe, najmanje dvaput tjedno po 300 grama. Mršavu govedinu i teletinu uzmite samo dvaput tjedno po 200 grama. Preporučujem riblja ulja i prehranu s mnogo folne kiseline te obilato luka i češnjaka, a što manje soli. Organizam treba puno kalija jer on odvodi vodu iz stanica, a time se reducira tekućina u krvi. Kalija ima mnogo u voću i povrću, u plodovima graška. Alkohol, kavu i nikotin potpuno izbacite iz svakodnevne upotrebe.