Početna stranica » Orban: Nama ne trebaju brojevi, nego mađarska djeca

Orban: Nama ne trebaju brojevi, nego mađarska djeca

125 pregleda

Nove mjere uključuju veći zajam za obitelji s najmanje dvoje djece kako bi im se pomoglo da kupe vlastiti dom, zatim subvencije za kupnju automobila i oslobađanje od poreza za žene koje podižu najmanje četvero djece.

Mađari su naporno radili da ostvare izvanredan gospodarski rast, rekao je prošloga tjedna premijer Viktor Orban u tradicionalnom obraćanju naciji i najavio niz novih povlastica za obitelji kako bi potaknuo demografski rast, a oštro je kritizirao proimigrantski nastrojenu oporbu i europske birokrate.
Jedan od najistaknutijih kritičara masovnog dolaska bliskoistočnih i azijskih migranata u Europu, Orban je rekao da će njegova vlada nastaviti održavati gospodarski rast 2 % iznad prosjeka Europske unije sljedećih godina unatoč očekivanom globalnom usporavanju.

Politika i gospodarstvo duboko su povezani i ova postignuća „ne mogu se pripisati samo slijepoj sreći”, rekao je Orban hvaleći rad svoje vlade za ostvarene uspjehe.
Godine 2009. kada je njegova vlada preuzela vodstvo nakon ljevice, Mađarskoj je trebalo više od samog kriznog upravljanja, trebala joj je cjelovita obnova i novo vodstvo, rekao je Orban.

Broj sklopljenih brakova raste, smanjena je smrtnost dojenčadi, zaposlenost je narasla s 55 na 70 %, rastu plaće, a više je nego udvostručena minimalna plaća, rekao je Orban i ocijenio da nakon deset godina Mađari ponovno vjeruju u budućnost.
„Za nas, nije pobjeda kada naša stranka pobijedi već kada je naša zemlja pobjednička”, rekao je.

Premijer, koji se ranijih godina predstavljao kao branitelj kršćanskih vrijednosti u Europi ugroženoj najezdom muslimana, ponovno je govorio o imigraciji s istoka.
„Sve manje i manje djece rađa se u Europi. Zapad misli da je imigracija odgovor na tu prijetnju. Svako dijete koje nedostaje trebalo bi nadomjestiti drugim koje stiže (s istoka) i tada će brojevi biti u redu”, rekao je Orban, te nastavio: „Ali nama ne trebaju brojevi. Trebaju nam mađarska djeca”, izjavio je i najavio program u sedam točaka za mlade obitelji.

Nove mjere uključuju veći zajam za obitelji s najmanje dvoje djece kako bi im se pomoglo da kupe vlastiti dom, zatim subvencije za kupnju automobila i oslobađanje od poreza za žene koje podižu najmanje četvero djece.
Žene mlađe od 40 godina koje sklope prvi brak mogu dobiti zajam od 10 milijuna forinta (36 tisuća eura), rekao je Orban. Trećina zajma bit će oproštena kada se rodi drugo dijete, a čitav dug otpisan nakon rođenja trećega djeteta.