Početna stranica » Obilježen 57. svjetski dan sredstava društvenih komunikacija

Obilježen 57. svjetski dan sredstava društvenih komunikacija

265 pregleda

U nedjelju, 24. rujna u katedrali Rođenja Blažene Djevice Marije, svečanim misnim slavljem obilježen je 57. svjetski dan sredstava društvenih komunikacija na razini Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine i Dan Trebinjsko-mrkanske biskupije

Euharistijsko slavlje predvodio je vrhbosanski nadbiskup metropolita mons. Tomo Vukšić, predsjednik Vijeća za sredstva društvenog priopćivanja BK-a BiH, uz suslavlje mostarsko-duvanjskog biskupa i apostolskog upravitelja trebinjsko-mrkanskog mons. Petra Palića, provincijala Hercegovačke franjevačke provincije fra Joze Grbeša, župnika i biskupskog vikara za ovu hercegovačku biskupiju don Ante Luburića i još 20-ak svećenika, prenosi portal Nedjelja.ba.

Na početku svete mise nazočne je pozdravio mons. Palić napomenuvši kako su danu njihova biskupijskog zajedništva pridružili obilježavanje ovogodišnjeg Svjetskog dana društvenih komunikacija za područje Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine. „Dok danas slavimo Dan Trebinjsko-mrkanske biskupije i blagdan sv. Mihovila arkanđela, molimo i njegov zagovor. Riječ anđeo, od grčke riječi angelos, znači glasnik. Anđeli su glasnici Božje riječi, glasnici Božje poruke, stoga danas svoju molitvu upućujemo Gospodinu za sve djelatnike obavijesnih sredstava da im istina bude na srcu i da njihove riječi i slova, fotografije i život budu u službi izgradnje mira, pravednosti, tolerancije, praštanja i međusobnog poštovanja”, kazao je, među ostalim, mons. Palić.

U prigodnoj propovijedi vrhbosanski nadbiskup osvrnuo se na Papinu poruku za svjetski dan medija u kojoj se ističe kako treba slušati čista srca kako bi se moglo govoriti slijedeći istinu u ljubavi te kako se ne treba bojati razglašavati istinu „makar ona katkad bila i neugodna”.

„Govori se srcem kada onaj, tko nas čita ili sluša, može razumjeti naše sudioništvo u njegovim radostima i strahovima, nadama i patnjama. Tko tako govori, voli drugoga, stalo mu je do njega, štiti ga i ne narušava njegovu slobodu. Ovo vrijedi za djelatnike na polju informacija, ali je također odgovornost svih, posebice onih koji su izabrani obnašati javne službe, jer svi smo pozvani tražiti i govoriti istinu i činiti to umilno i s ljubavlju“, kazao je mons. Vukšić osvrćući se zatim na pisanje sv. Franje Saleškog, zaštitnika novinara i njegovo pravilo: „Dovoljno je dobro voljeti da bi se dobro govorilo”. „To pravilo pokazuje, da se komunikaciju ne smije svesti samo na umijeće ili na neku vrstu strategije, nego ona treba biti ogledalo duše, vidljiva površina oku nevidljive jezgre ljubavi“, pojasnio je ističući ponovno Papin poziv kako je „žurno potrebno afirmirati komunikaciju u kojoj neće biti nikakva neprijateljstva i koja će biti u službi pomirenja i mira među ljudima i narodima”.

Propovjednik je zatim govorio o drugoj prigodi za ovo slavlje – proslava blagdana Mihovila arkanđela, a na kraju je zazvao Božji blagoslov, po zagovoru sv. Mihovila, na Trebinjsku biskupiju i sve njezine župne zajednice, njezina biskupa, svećenike i vjernike, grad i njegove stanovnike.

Na kraju misnog slavlja nazočnima se obratio župnik don Ante koji je zahvalio mons. Vukšiću, biskupu Petru kao i provincijalu fra Jozi, vjernicima koji su pristigli iz brojnih župa Trebinjsko-mrkanske biskupije, te predstavnicima civilne vlasti i sestrama franjevkama koje su sve pripremile za ovu proslavu.

Liturgijsko slavlje svojim pjevanjem animirao je Akademski zbor Pro musica i komorni simfonijski orkestar Pro musica sa solistima: Anita Ljubić, Mia Anić te Daniel i Tomislav Filipović, a pod ravnanjem don Dragana Filipovića koji je i skladao misu u čast Sv. Ivanu Krstitelju. Uživo je ovu sv. misu bilo moguće pratiti putem radio valova i YouTube naloga Radio Marije BiH.