Početna stranica » Ponovno u školi

Ponovno u školi

455 pregleda

Ukoliko vaše dijete polazi prvi put u školu, pokušajte biti uz njega kako biste mu pomogli da se lakše snađe u novom i nepoznatom svijetu, a ako je vaše dijete već đak, dijelimo nekoliko savjeta koje može iskoristiti pri organiziranju svoga vremena na početku nove školske godine

Svaki je mjesec jedan novi početak, a mjesec rujan sa sobom donosi niz početaka: s njime počinje jesen, dozrijevaju mnoge voćke, a rujan nam sa sobom donosi i početak nove školske godine kako za učenike tako i za roditelje. Nadolazi nam još jedna godina u kojoj ćemo svi, kako mali tako i veliki, učiti, naučiti, sazrijevati, dozrijevati, istraživati, proučavati, analizirati, promatrati, razgovarati i rasti zajedno.

Zato, dragi roditelji, ukoliko vaše dijete polazi prvi put u školu, pokušajte biti uz njega kako biste mu pomogli da se lakše snađe u novom i nepoznatom svijetu za njega jer će mu trebati vaša ljubav i podrška. Jutro započnite veselo i optimistično. Otpratite dijete do škole, slijedite upute učiteljice koja će vas dočekati. Za malene đake prvake bit će priređena priredba dobrodošlice, nakon toga djeca kreću na upoznavanje s učiteljicom, novim prijateljima i svojom učionicom. Pričekajte dijete i budite u blizini jer će neki možda i koju suzu pustiti. Nakon završenoga upoznavanja povedite dijete u šetnju, razgovarajte s njim o njegovim dojmovima i doživljajima, poklonite mu sitnicu kako biste mu taj dan učinili još posebnijim.

U razgovoru s djetetom dogovorite pravila i obveze koje mali đak dobiva polaskom u školu:

 • neka dijete samo piše zadaću (uz vašu provjeru učinjenoga)
 • neka dijete samo sprema stvari prema rasporedu (vi provjerite je li sve dobro složeno i je li sav pribor u pernici)
 • neka djetetov odlazak u krevet ne bude nakon 21 sat (u tome budite dosljedni)
 • uvedite dnevni ritam rada i odmora nakon škole.

Važno je da svaki dan provjerite što se radilo u školi, pohvalite svaki napredak. Dijete mora znati da je ono što radi u školi vama važno, ali nemojte biti strogi i prezahtjevni.

Važno je da dijete u prvim danima stekne radnu naviku, nekoj će djeci trebati više vremena za prilagođavanje na novi način rada i obveza koje ih čekaju svaki dan.

Budite strpljivi i uporni, ohrabrujte dijete, ono mora znati da ste uz njega u svakoj situaciji. Zajedno otkrivajte njegove talente i interese.

Draga djeco, ako ste već đaci, za vas je povratak u školu vjerojatno radost zbog ponovnoga susreta s prijateljima iz razreda, susreta s učiteljicom, razrednikom, nastavnicima…

Evo nekoliko savjeta koje možete iskoristiti pri organiziranju svoga vremena na početku nove školske godine:

 • uredi prostor u kojem ćeš učiti
 • zajedno s roditeljima nabavi pribor i školske knjige i bilježnice
 • budi pozitivan u samom startu, fokusiraj se na pozitivne stvari kao što je druženje s prijateljima, sudjelovanje u omiljenim izvannastavnim aktivnostima ili nastavnim predmetima
 • uči redovito jer ako ne učiš, gradivo se s vremenom nagomila i postaje sve teže i teže
 • od prvoga dana redovito piši domaće zadaće te nakon toga ponovi što ste radili u školi i pripremi se za novi dan
 • gradi dobre odnose sa svima u razredu
 • potraži pomoć ukoliko ne uspiješ pratiti tempo u školi; a ako imaš neki problem, obrati se osobama u koje imaš povjerenje (roditelji, učiteljica, razrednik, nastavnik ili pedagog škole)
 • organiziraj se – dan traje 24 sata i za to vrijeme stigneš završiti dnevne obveze, odmoriti se i naspavati se
 • u zdravom tijelu, zdrav duh – ne zaboravi na fizičku aktivnost i kretanje na svježem zraku.

Ovaj članak je već objavljen u reviji Svjetlo riječi. Pretplatite se na digitalno i/ili tiskano izdanje revije.
Čitajte prvi i čitajte odmah!