Početna stranica » Može li se bez križa?

Može li se bez križa?

478 pregleda

Križ nas ojačava za sve nedaće koje će nam život servirati. Zato se zaista isplati uzeti svoj križ, snažno ga zagrliti i nositi dan po dan, poručuje fra Ivan Marija Lotar

U povodu današnjeg blagdana Uzvišenja Svetog Križa, prisjetimo se promišljanja fra Ivana Marije Lotara u kojem sve poziva da prihvate svoje križeve i nose ih u zajedništvu s Isusom Kristom:

Ova deveta postaja za mene najljepšega križnoga puta uvijek na poseban način odzvoni u mojim ušima. Spasitelj kao da uistinu ne razumije kada pita: „Zašto nećeš?” Danas je blagdan Uzvišenja Svetog Križa. Poseban podsjetnik na Kristov dar svima nama. Isuse, ti znaš zašto nam se ne da nositi križ – zato što je teško, naporno, neugodno i neudobno. Zato što se kosi s prvotnim smislom čovjekovim – da se Bogu klanja i da mu služi, a svemu ostalome u Tvoje ime gospodari.

No, kako veli deveta postaja ukratko: bez križa nema spasenja. Gospodin odlazi na križ kako bi nam pokazao svoju neizmjernu ljubav i kako mu nikada ne bismo mogli prigovoriti da nas ne razumije. O, itekako razumije.

Svakomu je njegov križ najveći i najteži. Naravno, jer njega nosi, a tuđe ne nosi. Svakomu je dobro izmjeren i odvagnut njegov križ prije nego što mu je stavljen na leđa. Sve to uzevši u obzir da ćemo ga nositi u zajedništvu sa Spasiteljem i braćom i sestrama. Kada križ postane neizdrživ? Kada ne hodamo s Njim i kada isključimo braću i sestre. Kad se izoliramo i umislimo samima sebi da možemo sami.

Zašto nosimo križ? Zato što ga je Isus nosio i pokazao nam primjer kako doći u Raj. Naša ranjena i slaba narav tako lako postane bahata da se prebrzo uzdigne do Boga, pokušavajući Ga svrgnuti s Njegova mjesta. Križ nas drži čvrsto na zemlji.

On nas ojačava za sve nedaće koje će nam život servirati. Zato se zaista isplati uzeti svoj križ, snažno ga zagrliti i nositi dan po dan!

(Izvor: HKM)