Početna stranica » Londonska policija se ispričala zbog upada u crkvu na Veliki petak

Londonska policija se ispričala zbog upada u crkvu na Veliki petak

134 pregleda

Katolički dužnosnici i pripadnici londonske gradske policijske službe obvezali su se popraviti odnos nakon kontroverznog prisilnog završetka službe Velikog petka u poljskoj katoličkoj crkvi Krista Kralja u glavnom gradu, prenosi Crux.

Policijski službenici ušli su u crkvu za vrijeme liturgije Gospodnje Velikoga petka, 2. travnja, prijeteći da će kazniti skupinu ljudi ako odmah ne odu. Službenici su rekli da se tijekom službe nisu poštivali propisi COVID-19 – koji nalažu socijalno distanciranje i nošenje maski. Župni službenici inzistiraju na poštivanju svih propisa koji reguliraju vjerske službe.

Župa pripada Poljskoj katoličkoj misiji za Englesku i Wales, ali nalazi se u granicama Nadbiskupije Southwark koja pokriva London južno od rijeke Temze. Dana 11. travnja nadbiskup John Wilson iz Southwarka, nadzornik Roger Arditti i detektiv nadzornik Andy Wadey iz metropolitanske službe posjetili su crkvu Krista Kralja. Wilson je rekao da je duboko tužan zbog događaja na Veliki petak ali kako crkveni službenici i policija dijele istu želju da napreduju u prijateljstvu, radeći zajedno za opće dobro.

Wadey je dodao kako je namjera policije na Veliki petak bila zaštititi i podržati zajednice u sigurnosti tijekom pandemije koronavirusa.

„Ipak, znamo da su mnogi bili vrlo uznemireni onim što se dogodilo na Veliki petak i zbog toga duboko žalimo”, dodao je. „Policija istinski želi služiti vam i štititi vas na najbolji način. Istinski se nadam da će današnji dan označiti početak obnovljena, dubokog i trajnog odnosa”, zaključio je Wadey.

U pisanoj je poruci monsinjor Stefan Wylężek, vikar delegat Poljske katoličke misije za Englesku i Wales, ono što se dogodilo povezao s evanđeoskim iskazima o Velikom petku i nedjelji Božjega milosrđa.

„Kada je Isus došao svojim učenicima uvečer na dan kada je ustao iz mrtvih, dao im je dva dara: dar mira i moć oprosta grijeha. Nije ih ukorio zbog slabe vjere, niti im je držao prodike o tome kako su se trebali ponijeti tijekom njegove agonije i muke. Prigrlio ih je svojom ljubavlju, šokirane i ranjene kakvi su bili nakon zbivanja Velikoga petka. On nas i danas prigrljuje istom tom ljubavlju. Kao što su apostoli prebrodili svoju tugu, tako se i mi trebamo uzdići nad boli u srcu. Moramo biti iscijeljeni”, napisao je Wylężek.

Za razliku od ostalih dijelova Velike Britanije, Engleska nije provela obustavu bogoslužja tijekom zatvaranja zbog pandemije s početkom u siječnju.