Početna stranica » Latvijski parlament odbio prijedlog o eutanaziji

Latvijski parlament odbio prijedlog o eutanaziji

132 pregleda

Latvijski parlament glasovao je protiv javne inicijative za legalizaciju eutanazije u baltičkoj naciji, a nekoliko je parlamentaraca govorilo o potrebi poboljšanja skrbi za smrtno bolesne osobe.

Protiv inicijative Za dobru smrt, glasovalo je 38 zastupnika u parlamentu dok je dvoje bilo suzdržano. Otkako je prijedlog predstavljen početkom veljače, parlament je surađivao i s predstavnicima zdravstvenoga sektora kao i s četiri kršćanske crkve koje su uputile prijedlog i savjet protiv legalizacije eutanazije.

Vitālijs Orlovs, liječnik po struci, komentirao je: „Razumijem o čemu se radi u inicijativi, ali naučen sam da se borim do kraja za život svoga pacijenta. Ne mogu zamisliti to da nekome ubrizgam neku supstancu koja će mu pomoći da umre i da za to još budem i plaćen. Jednostavno bih radio protiv sebe, a to ne želim. Ako je moj život vrijedan, tko sam onda ja da tvrdim kako život nekoga od teško bolesnih pacijenata također nije vrijedan?”

Ipak, rezultati glasovanja nisu u potpunosti ubili ideju za ovom inicjativom budući da je zastupnik Artuss Kaimiņš rekao kako vjeruje da u palijativnoj skrbi i dijagnostičkoj medicini još uvijek postoje određena poboljšanja kako bi zastupnici mogli dalje odlučivati o legalizaciji eutanazije.