Početna stranica » Limun – Citrus limon

Limun – Citrus limon

112 pregleda

Niže zimzeleno stablo ili grm s listovima koji sadrže mirisna eterična ulja. Cvjetovi su snježnobijeli i vrlo mirisni. Plodovi su svima dobro poznati i rabimo ih svakodnevno u prehrani. Pradomovina limuna je vjerojatno Indija, a u Europu je prenesen u 2. stoljeću i tu je postao sredozemna biljka. Uzgaja se u svim toplim krajevima svijeta, pa tako i u našim primorskim krajevima, naročito u Dalmaciji. Uspješno ga možemo uzgajati i u kontinentalnom području, samo ga tada zimi pohranjujemo u zatvorenu, ali svijetlu prostoriju.

Ljekovita svojstva i primjena: Dobro je poznato da limun obiluje vitaminom C i da je stoga vrlo ljekovit. Sadrži mnoge ljekovite tvari, a naročito eteričnoga ulja, limonen, alfa terpineol, alfa pinen, beta pinen, citral, kumarine, flavonoide, vitamine A, B1, B2 i C i sluzi. Djeluje protiv bakterija, reume, uništava slobodne radikale i smanjuje groznicu. Međutim, njegova je ljekovita primjena mnogo šira. Napominjem da ga je već i sv. Hildegarda od Bingena (1098. – 1179.) preporučivala kao lijek koji liječi promuklost, bolove u vratu, zubobolju, povrede te opasne i neugodne polipe u nosu, kurje oči i bradavice. Limun također uklanja prhut, jača kosu i sprečava ispadanje kose.

Čaj: U šalicu vrele vode stave se dvije male žlice suhih limunovih kora od plodova koji su dobiveni biološkim uzgojem, ostavi 15 minuta, procijedi te pije toplo i na gutljaje. Ovaj čaj pojačava probavu i dobro djeluje na želudac i crijeva. Kod kašlja i promuklosti vrlo brzo se može pomoći ako se čaju od korijena čička doda meda i dvije velike žlice svježega limunova soka. Pije se po jedna šalica čaja ujutro i navečer.

Sok: Limunov sok liječi zubobolju, promuklost, bolove u vratu, čireve i povrede u nosu. Pijemo dnevno po 2 – 3 litre ukusno priređene limunade, uz dodatak šumskoga meda ili onoga od kadulje, a kura traje kroz duže vrijeme. Ispiranjem limunovim sokom liječe se opasni i neugodni nosni polipi, a također će nestati i bradavice ako se češće namažu limunovim sokom. Sokom se masira glava te time jača kosa, sprečava se njezino ispadanje i uklanja se prhut. Može se koristiti i sljedeći recept. Jedna velika žlica svježega limunova soka i jedna velika žlica pravoga meda pomiješa se i pojede ujutro i uvečer. To je izvanredan lijek kod problema sa sluznicom u nosu, ustima, grlu i dišnim organima koji su nastali uslijed lošega vremena i naglih klimatskih promjena.   

Za njegu usne šupljine preporučuje se dvije velike žlice svježega limunova soka pomiješati s četiri velike žlice hladne vode. Od toga se uzme dobar gutljaj, glavu dobro nagne unatrag, zatvore se usta pa se kroz zube ispreša i ispljune. Ovo djeluje izvanredno za osvježenje nakon dugoga ležanja, nadražaja na kašalj i groznice. 

Pri skupljanju voća ili povrća često se umrljaju ruke i ne mogu se oprati. To ćemo najlakše učiniti ako uprljane ruke dobro natrljamo svinjskom mašću, operemo poslije toga sapunom i toplom vodom, posušimo ručnikom i namažemo ih svježim limunovim sokom. 

Sok s vodom: Osobe koje pate od peludne hunjavice brzo će si pomoći ako pomiješaju svježi limunov sok s toplom vodom u omjeru 1:1 te tijekom dana nekoliko puta ispiru tom mješavinom nos, a jednako tako nekoliko puta dnevno njome grgljaju grlo.

Limun s medom: Jednu veliku žlicu svježega limunova soka i jednu veliku žlicu pravoga meda dobro izmiješamo i stavimo u hladnjak. Ujutro i uvečer uzme se po jedna mala žlica u usta, usta se zatvore, jezikom mješavina premeće na sve strane tako da zahvati čitavu sluznicu u ustima, a poslije toga se ispljune. Ovim se brzo liječe upale u ustima i desni.

Limun i bobičasto voće: Osobe koje pate od manjka želučanoga soka trebaju jesti često bobičasto voće pomiješano s limunovim sokom. 

Svježa limunova kora: Stavlja se i veže uz kurje oko pa će ono kroz nekoliko dana takve primjene otpasti. Kad se iscijedi limunov sok, kora se može primijeniti za čišćenje kože. Svježe limunove kore mogu se staviti u lanenu vrećicu te u stroj za pranje rublja. Oprano rublje bit će bijelo i čisto bez kemikalija. 

Mješavina soka i kave: Kod glavobolje je vrlo djelotvorno i brzo djeluje ako jednoj šalici crne kave, bez mlijeka i šećera, dodamo svježi sok od pola limuna te popijemo polako i na gutljaje.   

Pozor! Kod bolesti bubrega smije se uzimati limunov sok samo u manjim količinama jer se u protivnom može blokirati kalcij potreban u organizmu. Šećeraši ne smiju trošiti med, ali smiju med od planike koja raste po našim otocima i u Dalmaciji.