Početna stranica » Kupina – Rubus fruticosus

Kupina – Rubus fruticosus

292 pregleda

Narodni nazivi: crna jagoda, crna malina, ježina, kopinje, kupinjača, maljuga, robidnica

Kupina je grm visok do 2 m, čak i 3 m, s tankim i prema tlu povijenim granama. Čitava je biljka prekrivena unatrag svinutim bodljama. Listovi su dlanasto sastavljeni, a s donje strane bodljasti. Cvate od početka ljeta do kasne jeseni, a cvjetovi su male bijele ili ružičaste ružice. Plod je sočna crna kupina. Postoji nekoliko srodnih vrsta crnih kupina koje se neznatno međusobno razlikuju, ali su sve ljekovite. Pradomovina joj je Europa, a udomaćila se u Južnoj i Sjevernoj Americi te Australiji. Kupina raste po živicama i šikarama, među drugim grmljem, uz potoke i polja, po šumskim prosjecima i rubovima šuma, a uzgaja se i plantažno.

Ljekovita svojstva i primjena: Ljekoviti su sjajnocrni plodovi, koje beremo posve zrele. Također se upotrebljavaju korijen i listovi koje beremo bez peteljki. Korijeni se iskapaju u veljači, a najkasnije u ožujku te suše u hladu i čuvaju dobro od vlage da ne izgubi na ljekovitosti i aromi. Jednako tako se listovi i vrškovi moraju sušiti u hladu i dobro čuvati od vlage. U starim njemačkim knjigama nalazimo zapis jedne grofice u njezinu dnevniku: „Kupine liječe i krave i grofice.” Napisala je to jer joj je kao lijek na smrtnoj postelji pomogla kupina, od koje je prethodno ozdravila i krava seljanke koja joj je dala kupinu.
Kupina sadrži mnoge ljekovite tvari, a naročito eterično ulje, tanin, pektin, jantarnu, jabučnu, oksalnu, mliječnu i salicilnu kiselinu te vitamin C. Kupina se primjenjuje za čišćenje krvi, u liječenju rana i osipa, proljeva, vrućine u želucu i crijevima, gripe, bolesti krajnika, grla i zubnoga mesa, bijeloga pranja kod žena i drugih bolesti.

Čaj od listova: Listovi moraju biti dobro osušeni i čuvani u zavezanoj papirnatoj vreći. Usitne se tek uoči upotrebe! Dvije čajne žličice suhih listova kupine prelijemo s 1/4 l kipuće vode i nakon 15 minuta procijedimo. Pije se i grglja kao lijek protiv grlobolje, upale krajnika, dušnika, bolesnih desni i afti u ustima. Osobito preporučujem ovaj čaj kod krvavoga proljeva.

Čaj od korijena: U šalicu hladne vode staviti 2 male žlice korijena, ostaviti preko noći 12 sati, ujutro prokuhati, procijediti te piti toplo i na gutljaje. Vrlo je djelotvoran kod vodene bolesti.

Čajna mješavina: Izmiješaju se jednaki dijelovi suhih listova kupine i kadulje te se priredi čaj. Lijek je to protiv vrućine u želucu i crijevima, protiv crijevne gripe, proljeva i bijeloga pranja. Ne smiju ga piti osobe s tvrdom stolicom. Druga jedna mješavina uključuje 100 g lista kupine, 100 g lista koprive, 50 g bazginih listova i 50 g maslačkova lista. Budućim majkama preporučujem mješavinu od 100 g listova maline, 50 g listova kupine, 50 g stolisnika i 10 g cimetove kore.

Oblozi: Svježi se listovi natuku tako da puštaju sok te se stave na rane i osipe na koži. Osipi se brzo povlače, a rane zacjeljuju. Istodobno se pije čaj od lišća kupine koji čisti krv, a time i liječi sva kožna oboljenja. Terapija traje više dana ili tjedana.

Sok: Od jednakih dijelova kupina i plodova bazge napravi se sok koji je ljekovit protiv svih navedenih bolesti. Od toga se soka može praviti i vino koje ima jednaka ljekovita svojstva.

Sirup: Isprešanomu soku od kupina dodaje se jednaka količina nerafiniranoga šećera, kuha dok ne postane sirup i ulije se u boce, dobro zatvori i čuva na tamnom i hladnom mjestu. Sirup je vrlo djelotvoran kod proljeva u djece, a daje im se triput dnevno po 1 velika žlica.

Hrana: Svi pripravci od plodova kupina ukusna su hrana s ljekovitim učinkom. Osim što čisti krv, pomaže nervoznim ljudima da lakše zaspe. Plodovi se mogu pripremiti na razne načine: marmelada, u rakiji, u vinu, žele, sok, liker, sirup. Korisno je zato obilno skupljati kupinu i zamrznuti je kako bi bila dostupna i zimi.

Napomena! Svi pripravci od kupine, također od maline, mogu se uzimati u neograničenim količinama. To vrijedi i za djecu i za odrasle. Preporuka je trudnicama da piju mjesec dana prije poroda čaj od lišća kupine i sve druge pripravke od te biljke jer će im to pomoći da porod protekne lako i gotovo bezbolno.