Početna stranica » Kako izbjeći stanje preopterećenosti?

Kako izbjeći stanje preopterećenosti?

170 pregleda

Živimo u društvu koje promiče „kulturu hitnosti”, birajući najbrže i najučinkovitije načine za sve, ali ono što je najbrže nije nužno i najbolje za nas

Zdravstveni stručnjaci upozoravaju na posljedice kulture hitnosti na fizičko i mentalno zdravlje. „Pretjerano oslanjanje na ponašanje koje pruža trenutno zadovoljstvo može stvoriti probleme mijenjajući naš mozak, odvraćajući nas od smislenijih težnja i dovodeći do destruktivnih financijskih, društvenih i zdravstvenih ishoda”, piše dr. med. Austin Perlmutter.

Sociolog Zygmunt Bauman u svojoj knjizi Tekuća modernost kaže da je „’kratkoročno’ zamijenilo ‘dugoročno’ i učinilo trenutačnost svojim krajnjim idealom.” Kad nešto ne daje trenutačne rezultate, ljudi su skloni stresu i tjeskobi.

Sadržaj koji konzumiramo na internetu posebno je trenutačan: skrolamo nekoliko sekundi i uopće ne shvaćamo koliko smo sadržaja konzumirali u manje od minute. Imamo čitave filmske kataloge dostupne jednim klikom ili umjetnu inteligenciju koja može obaviti posao u sekundi. Konačno, naša komunikacija s drugima također je neposredna, jer više volimo razmjenu trenutnih poruka nego telefonski poziv.

Trebamo napraviti pauzu i naučiti uživati ​​u trenutku u kojem živimo, posebno ako razgovaramo s prijateljem, članom obitelji ili supružnikom. Moramo posvetiti kvalitetno vrijeme ljudima u našim životima.

U nastavku pročitajte sedam savjeta koji Vam mogu pomoći da živite mirnije i s manje stresa.

  • Dajte si vremena

Budite svjesni što trebate učiniti i dajte si vremena da sve isplanirate bez očekivanja trenutnih rezultata. Dajte si vremena da uživate u svakom trenutku. Ako jedete, iskoristite priliku da uživate u hrani bez žurbe. Ako s nekim razgovarate, posvetite mu punu pozornost. Svi to zaslužuju.

  • Idite u šetnju

Kada osjetite da Vam je um preopterećen, možete se opustiti šetnjom. Dišite duboko dok gledate drveće, slušate pjev ptica i cijenite sve one stvari koje prolaze nezapaženo dok živimo u stalnoj žurbi.

  • Isključite se

Bez sumnje, detoksikacija od tehnologije je nešto što nam može pomoći da ne zasitimo svoj um i pustimo ga da se odmori, pogotovo ako je noć i idemo spavati. 

Stavite svoj mobitel na način rada u zrakoplovu ili isključite obavijesti društvenih mreža kako ne biste morali gledati u telefon svaki put kad zazvoni.

  • Pišite

Jedna od aktivnosti koja Vam može pomoći da razbistrite svoj um je vođenje dnevnika. Bilježite detalje svoga dana: stvari koje ste učinili ili naučili, ideje koje su Vam sinule, sjećanja ili svoje osjećaje. To će Vam pomoći da ispraznite misli i budete mirni.

  • Molite

Svaki dan neko vrijeme posvetite osobnoj molitvi. Otiđite na misu i jednostavno razgovarajte s Bogom koji je uvijek tu za Vas. Svi trebamo biti saslušani. Što može biti bolje od razgovora s Onim koji nas je stvorio i oduvijek volio?

  • Čitajte

Čitanje nam pomaže da se koncentriramo i usredotočimo. Možete odabrati knjigu za duhovni i osobni rast ili zabavu.

  • Usredotočite se na jednu stvar

Radeći jednu po jednu stvar dat će onome što radite smisao i važnost, bilo da se radi o pranju zubi, pisanju izvještaja ili čišćenju kuće.

Pažljivo obavljanje stvari – čak i kućnih poslova – može pomoći u smanjenju stresa. Studija koju su proveli istraživači s Državnog sveučilišta Florida otkrila je da čak i pranje posuđa, ako se usredotočite na osjećaje aktivnosti, može „povećati Vaš opći osjećaj dobrobiti”.

(Izvor: Aleteia)