Početna stranica » HKM Traunreut: Kao svoji na svomu

HKM Traunreut: Kao svoji na svomu

259 pregleda

Brojni vjernici ove misije blagdane Božića, Uskrsa i Duhova provode s rodbinom u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj. S druge strane, brojni Hrvati koji u Njemačku dolaze u potrazi za poslom ostaju upravo u Traunreutu, gdje se zajednica Hrvata u posljednjim desetljećima već formirala i afirmirala

U Bavarskoj, u blizini trećega najvećeg njemačkoga jezera Chiemsee, smješten je gradić Traunreut. Premda mu se ime na hrvatski može prevesti kao ‘Krčevine’ ili slično, ipak je povijest Traunreuta počela drukčije.

Najprije je u ovom malom mjestu, u kojemu danas živi oko 20 tisuća stanovnika, utemeljena tvornica oružja u kojoj se proizvodila municija za njemačku vojsku tijekom Drugoga svjetskog rata. U popratnim objektima stanovali su radnici tvornice sve dok američka vojska 1945. nije zauzela tvornicu, nasreću bez ispaljena metka. Povijest koja je uslijedila bila je ipak mirnija. Po završetku Velikoga rata ovaj su gradić nastanili raseljeni Nijemci. Upravu nad napuštenim tvornicama preuzele su i danas velike tvrtke Siemens i Heidenhain, a mještanima su ponuđena nova radna mjesta.

Pastoral za Hrvate

Povijest kršćanstva u Traunreutu počinje 1954. kad su podignute katolička crkva Presvetoga Otkupitelja i evangelička crkva svetoga Pavla. Već 1960. godine mjestu je priznat status grada, a 1966. gradić je brojio 10 000 stanovnika. Početak pastoralne skrbi za Hrvate – katolike ovoga malog mjesta veže se uz HKM München. Naime, za njih su do 1973. godine brinuli tamošnji svećenici. Dana 12. rujna iste godine osniva se Hrvatska katolička misija Traunreut.

Svećenici koji su prvi preuzeli brigu za vjernike Misije bili su franjevci iz Splita, odnosno fra Berislav Nikić, član Franjevačke provincije Presvetoga Otkupitelja. On je u Traunreutu djelovao od 1973. do 1975. Nakon njega misiju su preuzeli svećenici Krčke biskupije. Do danas najdugovječniji dušobrižnik HKM Traunreut, koji je svojevremeno naslijedio fra Berislava, bio je vlč. Anton Mrakovčić. On je Misiju vodio od 1975. do 1991. godine, a nakon njega je na mjesto upravitelja Misije došao vlč. Mladen Mrakovčić, koji je ondje i ostao do 2000. godine.

S novim milenijem došlo je do promjena u ovoj maloj zajednici hrvatskih vjernika. Naime, upravu nad HKM Traunreut preuzimaju franjevci Bosne Srebrene. Prvi od trojice, fra Mogomir Kikić, ondje je djelovao do 2014. kad je na njegovo mjesto došao fra Pavo Filipović, kolumnist Svjetla riječi. No on je Misijom upravljao samo godinu dana pa je 2015. za novoga upravitelja Misije izabran fra Vislav Krijan.

Danas ovoj zajednici Hrvata – katolika pripada približno 4000 duša, koje nedjeljom sudjeluju na misnim slavljima na četiri lokacije. Osim u središtu misije, u crkvi Presvetoga Otkupitelja, svećenik misu slavi još u crkvi svete Margarete u gradiću Grassauu. Valja pripomenuti da svećenici ove misije vode brigu i o Hrvatima koji žive geografski najbliže domovini, odnosno u Freilassingu i Bad Reichenhallu, gradićima uz austrijsku granicu. I ondje se svake godine slavi sveta misa na hrvatskom jeziku. Uz to, subotom je na rasporedu euharistijsko slavlje u crkvi posvećenoj Majci Božjoj u Burghausenu.

Najbliži domovini

Misija u Traunreutu administrativno pripada Nadbiskupiji München i Freising. Zemljopisni položaj ovoga kraja izrazito je povoljan, a posebno je izražena blizina domovini. Stoga brojni vjernici ove misije blagdane Božića, Uskrsa i Duhova provode s rodbinom u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj. S druge strane, brojni Hrvati koji u Njemačku dolaze u potrazi za poslom, ostaju upravo u Traunreutu, gdje se zajednica Hrvata u posljednjim desetljećima već formirala i afirmirala.

Misijske prostorije u Traunreutu, nažalost, više ne zadovoljavaju potrebe vjerničke zajednice u potpunosti iako su otvorene tek krajem 2001. godine kad ih je blagoslovio pomoćni biskup minhenski i freisinški mons. Engelbert Siebler. Broji jednu veću prostoriju u kojoj se odvijaju gotovo sve aktivnosti, poput vjeronauka za prvopričesnike i krizmanike ili pak susreta različitih sekcija koje postoje u ovoj zajednici. Kapelica i druge prostorije premale su da bi mogle biti od koristi sve većem broju vjernika. Nakon 40 godina djelovanja hrvatskih dušobrižnika, ovo je zapravo dobra vijest jer HKM Traunreut broji relativno mnogo djece.

Na ovom mjestu posebno valja istaknuti angažman Hrvata – katolika oko brige za tradiciju i baštinu njihovih predaka. Njegujući svoje korijene, oni vode računa i o svojoj budućnosti. Posljednji veći jubilej proslavljen je 2013. godine kad je razlog za slavlje bio 40. jubilej postojanja HKM Traunreut. Tom prilikom onamo je doputovao nadbiskup vrhbosanski Vinko kardinal Puljić kako bi s vjerničkom zajednicom proslavio obljetnicu.

Posebno veliku čast vjernici ove misije doživjeli su 2015. godine kad je njihova zajednica posvećena hrvatskomu svecu fra Leopoldu Bogdanu Mandiću. Tim povodom, kotorski biskup mons. Ilija Janjić ustupio je traunreutskim vjernicima moći ovoga velikog sveca koje su potom ugrađene u oltar misijske kapelice.

Uz veliki jubilej 35 godina postojanja HKM Traunreut izdana je prigodna spomen-knjiga. Osim nje, u Traunreutu su Hrvati od 1995. do 2006. godine imali priliku čitati vlastiti list Glas Misije. Od 2006. do danas redovito izlazi liturgijsko-pastoralni listić. Redovito se organiziraju hodočašća ili pak zabavni programi uz velike svetkovine.

Živa zajednica Hrvata – katolika u Traunreutu pokazuje da je moguće živjeti svoju vjeru i u zemljama europskoga Zapada. Uz dobru volju i malo truda te zalaganje svećenika – dušobrižnika Hrvati imaju budućnost i predstavljaju domovinu gdje god dođu. Osobito u Bavarskoj, gdje su, makar u okvirima svoje zajednice, svoji na svomu.