Početna stranica » HKM Aachen: U krunidbenom gradu

HKM Aachen: U krunidbenom gradu

668 pregleda

U Drugom svjetskom ratu Aachen je jako stradao. U priči o poslijeratnoj obnovi grada te obnovi industrije mogu se pronaći i detalji o formiranju hrvatske katoličke misije. Potreba grada za radnicima dovela je mnoge Hrvate u Aachen

Aachen je grad s oko 250 000 tisuća stanovnika. Utemeljen je uz ljekovite termalne vode u vrijeme Rimskoga Carstva koje se koriste još i danas, a nazivaju se Carolus Therme. U srednjem vijeku na važnosti posebno dobiva kada postaje carsko sjedište Karla Velikoga. Do 1531. godine Aachen je krunidbeno mjesto njemačkih kraljeva. Uz mnoge povijesne znamenitosti u gradu, na poseban način se ističe krunidbena katedrala u kojoj se nalazi i grob Karla Velikoga. Katedrala je na popisu najvrjednijih nacionalnih spomenika Njemačke. U njoj se ističu veličanstveni mozaici, vitraji, vrijedne relikvije i krunidbena stolica. Riznica katedrale izrazito je bogata i smatra se najvrjednijom u ovom dijelu Njemačke.

U blizini katedrale je sjedište biskupije i veličanstvena gradska vijećnica čija je izgradnja započela 1330. godine. Dva velika događaja po kojima je Aachen naširoko poznat su iznošenje relikvija iz katedrale svakih sedam godina te božićni sajam u vrijeme adventa. Oba događaja privlače veliki broj posjetitelja iz Njemačke, ali i iz susjednih zemalja.

Aachen je danas i studentski grad s poznatim i značajnim sveučilištem. Zemljopisno, nalazi se u pokrajini Sjeverna Rajna-Vestfalija (Nordrhein-Westfalen). U blizini grada je poznati Dreiländereck, mjesto gdje se dodiruju granice triju zemalja: Njemačke, Belgije i Nizozemske.

Nedavno sam čuo od jednoga starijeg Nijemca, koji sada dobrovoljno vodi turiste kroz katedralu, kako je u Drugom svjetskom ratu sudjelovao u noćnim dežurstvima pokraj katedrale i gasio vatru nakon bombardiranja da katedrala ne bi izgorjela. U priči o poslijeratnoj obnovi grada te obnovi industrije mogu se pronaći i detalji o formiranju hrvatske katoličke misije.

Potreba grada za radnicima dovela je mnoge Hrvate u Aachen. Tako franjevac fra Krsto Šušnjara koji je 1957. godine došao na liječenje u Aachen piše da je u okrugu grada našao oko 1800 Hrvata. Fra Krsto je za njih organizirao slavljenje svete mise na hrvatskom jeziku. Godine 1967. službeno je osnovana Hrvatska katolička misija Aachen, a njezin prvi voditelj bio je fra Božo Lovrić, član splitske Franjevačke provincije Presvetoga Otkupitelja. Fra Božo je vodio misiju do 1969. godine. Poslije fra Bože vodstvo misije preuzima fra Dominik Radić i na službi je do 1972. godine. Iste godine misiju preuzima fra Tomislav Čačić, član Provincije Bosne Srebrene. Od tada pa do danas pastoralnu skrb u Hrvatskoj katoličkoj misiji Aachen vodi Franjevačka provincija Bosna Srebrena. Svećenici koji su djelovali u misiji, uz već navedene, od njezina osnutka do danas su: fra Mato Kljajić (1979. – 1993.), fra Franjo Trogrlić (1993. – 2015.), fra Pavo Filipović (2015. – 2020.) i fra Ivica Radić (2020. – danas).

U misiji je danas oko četiri tisuće vjernika. Imamo svoj misijski centar u kojemu su ured, kapela i dvorana za sastanke. U centru održavamo i vjeronauk, susrete franjevačke mladeži, dječje radionice, probe zbora i folklor.

Euharistijska slavlja u misiji

Redovito održavamo mnoge pobožnosti i misna slavlja u kojima neposredno prije početka pripravu započinjemo Gospinom krunicom. Zajednica se okupljala do kraja 2020. godine u crkvi svetoga Petra na misnim slavljima u 13 sati. Potkraj 2020. godine Biskupija Aachen donijela je odluku prenamjene crkve svetoga Petra u sklonište za beskućnike u sklopu Caritasa. Nedavno nam je najavljeno da se više u crkvu svetoga Petra nećemo vratiti. Ondje se sada svakodnevno služe obroci za beskućnike te u crkvi imaju mogućnost dnevnoga boravka. Naša zajednica se premjestila u crkvu Heilig Kreuz u jednoj od središnjih ulica grada i studentske četvrti Aachena. Crkva potječe još iz 1902. godine i krase je povijesni vitraji zbog kojih prostor daje poseban doživljaj, zajedno s velikim drvenim raspelom iza oltara. Svetu misu slavimo u 13 sati svake nedjelje. Svete mise osim centralno u Aachenu slavimo i u filijalama: Alsdorf, Eschweiler, Düren, Jüllich i Heinsberg.

U korizmeno vrijeme petkom održavamo križni put u večernjim satima. Svake godine imamo i pobožnost trinaest utoraka svetome Anti Padovanskom. U adventu slavimo mise zornice s početkom u 6 sati. Poslije zornice okupljamo se na kratkom druženju uz kavu i čaj.

U svrhu izvršavanja pastoralnih zadataka i ciljeva djeluje misijsko pastoralno vijeće koje se sastoji od 14 članova izglasanih u studenom 2021. godine na sljedeće četiri godine mandata. Vijećem presjeda troje članova predsjedništva i potpredsjedništva iz triju različitih filijala. Misijsko pastoralno vijeće očituje naše crkveno zajedništvo. Članovi vijeća služe našim vjernicima kao direktan kontakt u svrhu informacija ili pomoći. Naša se misija uvijek raduje novim članovima koji se nastanjuju na našem području te uvijek vrlo rado pomažemo u raznim situacijama.

Hrvatska katolička misija Aachen može se pohvaliti i lijepom suradnjom s biskupijom te župnim pastoralnim vijećem njemačke župe Heilig Kreuz, pod čijim je ravnanjem crkva u kojoj se trenutno nalazimo.

U zadnjih godinu dana intenzivno smo se posvetili i društvenim mrežama. Na našoj Facebook i Instagram stranici redovito objavljujemo župne obavijesti, događaje i aktivnosti. Time na suvremen način informativni sadržaj vrlo brzo dopire do naših vjernika.

U 2022. godini imali smo dvije duhovne obnove. U korizmeno vrijeme, u ožujku ove godine, gost u našoj misiji bio je dr. sc. don Boris Vidović. Don Boris je profesor na KBF-u u Splitu, psiholog te logoterapeut s dugogodišnjim iskustvom u bračnom i obiteljskom savjetovalištu.

U rujnu, u sklopu našega hodočašća Djevici Siromaha u Banneux, ugostili smo fra Damira Pavića koji je predvodio križni put nakon završetka svetoga misnog slavlja. Fra Damir je sutradan, u nedjelju, predvodio misu u 13 sati te u večernjim satima duhovnu obnovu uz klanjanje pred Presvetim. Duhovne obnove okupile su vjernike kako iz naše misije tako i iz okolnih gradova.

Pastoralne aktivnosti

Naša misija je vrlo aktivna i živa zajednica. Jedna od mnogih inicijativa proizišlih iz misije jest Franjevačka mladež – FRAMA. Jednom tjedno od studenoga 2021. godine, nedjeljom u poslijepodnevnim satima, okupljaju se brojni mladi u misijskim prostorijama na susret. Susreti služe ponajviše međusobnom upoznavanju i razmjeni ideja. Ujesen 2021. godine, dok su COVID mjere dozvoljavale, FRAMA je organizirala božićne radionice za djecu. Imali smo veliki odaziv i interes djece koja su s radošću dolazila na subotnja druženja sa svojim vršnjacima te izrađivala razne zanimljive predmete na temu adventa. U proljeće 2022. godine FRAMA je sudjelovala u projektu kreiranja izložbe u prostorijama njemačke župe Heilig Kreuz – neposredno pored naše crkve. Na izložbi smo imali priliku predstaviti Franjevačku mladež odabravši za temu Pjesmu stvorova svetoga Franje Asiškoga. Tako smo mnoge slučajne prolaznike upoznali s idejom divljenja svemu stvorenome. Naši mladi su raznim fotografijama iz domovine, dvjema ručno naslikanim slikama te dvojezičnom pjesmom stvorova mogli iskazati svoju kreativnu stranu u jednoj od najposjećenijih ulica našega grada. Franjevačka mladež okuplja se i vodi razne prezentacije o vjerskim i svjetovnim temama. Imali su između ostaloga i radionicu gosta, akademskoga slikara gospodina Marijana Dadića koji je pred mladima pokazao kako nastaje umjetničko djelo i naslikao svetoga Franju koji se divi svemu stvorenom. Kao inspiracija poslužila je Pjesma stvorova – neiscrpno djelo našega svetog Franje. Jedan od gostujućih bio je i fra Tomislav Svetinović koji je održao predavanje na temu anđela. Fra Tomo Anđić nam je govorio o životu u afričkim misijama te o radu u Bruxellesu. Kao gosta predavača FRAMA je imala priliku upoznati i fra Marka Hrgotu koji ih je upoznao s gregorijanskim pjevanjem i tradicionalnom liturgijskom koralnom glazbom.

U sklopu pastoralnih aktivnosti imamo i zbor koji je od prije godinu dana postao vrlo aktivan. Članovi zbora redovito se okupljaju na probu svakoga četvrtka u večernjim satima u misijskim prostorijama. Zbor je pod ravnanjem gospodina Joze Perlete koji dva dana pomaže fra Ivici u uredu te uz to priprema zbor za nedjeljno pjevanje. Otkad imamo redovne probe pjevanja, naša misna slavlja su veličanstvenija, a posebno veliki događaji poput prve svete pričesti, krizme i slično.

Folklorna skupina „Vrhobosna” dugotrajni je projekt naše misije. Skupina je aktivna još od 1999. godine. Folklor redovito nastupa na domaćim proslavama, ali putuju i u druge krajeve. Na taj način predstavlja razne kulturne običaje i tradicije iz naše domovine, što plesom što narodnim nošnjama. Folklorna skupina jedan je od ljepših načina kako zadržati našu baštinu i prenijeti ju na mlađe generacije koje su od početka odrastanja daleko od svojih korijena. U folklornoj skupini su i mladi iskazali interes za sudjelovanjem te postali stalni članovi. Imamo razne autentične narodne nošnje iz Hrvatske te Bosne i Hercegovine.

Ove godine je folklorna skupina „Vrhbosna” sudjelovala na međunarodnoj misi za Duhove u filijali Eschweiler u crkvi svetoga Petra i Pavla. Tim povodom okupili su se rimokatolici pripadnici raznih nacija koji žive na našem području te sudjelovali u svečanom misnom slavlju. Svatko je imao priliku sudjelovati pročitavši redak Psalma ili molitve vjernika na svom materinskom jeziku. Geslo međunarodne mise bilo je da je Božja volja da živimo zajedno u miru i harmoniji te međusobnom razumijevanju koliko god različiti bili. Naše su nošnje ostale svima u lijepom sjećanju: dobili smo mnoge pozitivne komentare.

Od 1994. godine u Aachenu aktivno djeluje i nogometni klub Cro Sokoli. Kroz nogometni klub okupljamo se na raznim događanjima domaćih i gostujućih prvenstvenih utakmica. Uvijek se vrlo rado okupimo da podržimo naše nogometaše koji nastupaju pod hrvatskim obilježjima.

U sklopu pripreme za svetu pričest i svetu potvrdu u našoj misiji imamo nastavu vjeronauka koja se održava svake subote u prijepodnevnim satima. Na ovim satovima sudjeluju pripravnici za sakramente, uobičajeno godinu dana prije nego će pristupiti sakramentu. Misija svake godine ima svetu pričest koja se najčešće održava na blagdan Tijelova, te svake dvije godine svetu potvrdu koja bude u svibnju. Vrlo nam je drago da djeca i mladi i dalje kroz živući primjer svojih obitelji i poslije sakramenata sudjeluju u svetim misama. Često se djeca neposredno poslije primanja svete pričesti odluče biti ministranti, što nas uvijek jako veseli. Naši ministranti su naše veliko blago i uvijek ih je divno vidjeti na služenju oko oltara.

Prošle godine smo imali krštenje petoga djeteta u obitelji Markotić. Dijete je krstio kardinal Vinko Puljić koji je tom prigodom 41 krizmaniku podijelio sakrament svete potvrde.

Tradicionalna hodočašća

U misiji tradicionalno na godišnjoj razini organiziramo dva hodočašća. U korizmeno vrijeme imamo hodočašće u Moresnet – Belgija. Ondje se okupljamo uz pobožnost križnoga puta na kalvarijskom brdu. Nakon križnoga puta imamo zajednički objed od onoga što svatko od hodočasnika ponese.

Ove godine smo organizirali 47. hodočašće Djevici Siromaha u Banneux – Belgija. Svetište Banneux poznato je po Marijinim ukazanjima. U svetištu se Gospa ukazala djevojčici Mariette i predstavila se kao „Djevica Siromaha” koja će patnicima olakšati boli. Vjernici iz naše misije su kroz tu simboliku posljednjih desetljeća vrlo vezani za Gospu, Djevicu Siromaha.

Hodočašće Djevici Siromaha održava se treće subote u mjesecu rujnu. U hodočašću sudjeluju sve hrvatske misije iz cijele pokrajine Sjeverna Rajna-Vestfalija. Mladi iz misije organiziraju molitveno-meditativni program, zatim bude sveta ispovijed, sveto misno slavlje, molitva za bolesnike i blagoslov prisutnih. Križni put započinjemo kod kapele svetoga Mihaela Arkanđela te slijedimo šumski put od postaje do postaje. Naš put završavamo kod hrvatske zavjetne kapelice Regina Croatorum. Na hodočašću sudjeluje veliki broj hodočasnika iz Njemačke, Belgije, Nizozemske i Luksemburga. Ove godine je sveto misno slavlje predvodio naš gost fra Janko Ćuro, ravnatelj Franjevačkoga medijskog centra Svjetlo riječi i vikar Provincije Bosne Srebrene.

Mi kao zajednica vrlo rado posjećujemo hodočašća u organizaciji naših susjednih misija. Jedno od tih hodočašća je na Duhovski ponedjeljak u Nevigesu te hodočašće Majci Božjoj Tješiteljici žalosnih u Kevelaeru koje se tradicionalno održava prve subote u mjesecu listopadu.

Humanitarni karakter misije

HKM Aachen na razne načine iskazuje i svoj humanitarni karakter. Već tradicionalno organiziramo korizmene objede nedjeljom poslije mise. Zadnje dvije godine, nažalost, nismo bili u mogućnosti organizirati ih uslijed COVID mjera, no nadamo se kako ćemo moći nastaviti s tim humanitarnim činom dogodine. Preko donacija skupljenih tijekom akcije korizmenih objeda podupiremo različite potrebne institucije i pojedince iz domovine i okruženja.

Nadalje, za vrijeme pobožnosti trinaest utoraka svetom Anti također prikupljamo novčana sredstva pomažući tako potrebite kroz Kruh svetoga Ante. Na sam spomendan svetog Ante, 13. lipnja, svečano završavamo pobožnost uz blagoslov ljiljana, kruha i djece.

Proslavom svetoga Nikole uz zabavu također prikupljamo novac potrebitima u domovini. Posjet svetoga Nikole na zabavi i dijeljenje poklona je neizostavan i uvijek razveseli najmlađe članove naše zajednice. Uslijed COVID mjera prošle smo godine održali svetu misu u našoj crkvi i ugostili svetoga Nikolu kojega su dječica dočekala pjesmom uz podršku FRAME.

Spontano sudjelujemo i u raznim drugim humanitarnim aktivnostima za razne zajednice i pojedince u domovini. Imamo sreću da vjernici naše misije uvijek iskažu dobru volju za svaku akciju i zato im od srca zahvaljujemo!

Poteškoće s kojima se nosimo su prvenstveno manjak osoblja. Nekada je u misiji bilo zaposleno i do pet osoba. Danas je svećenik sam. Potrebna pomoć dolazi na dobrovoljnoj bazi. Nosimo se također s poteškoćom manjka prostora koji nam je potreban za sve naše aktivnosti.

Međutim, uz sve poteškoće, puno je više lijepih strana i sretni smo da imamo mogućnost slaviti svetu misu, sakramente i pobožnosti na hrvatskom jeziku te okupljati se kroz razne sekcije i spontane susrete u našoj misijskoj zajednici.

(Tekst: Daniela Blažević i fra Ivica Radić, Foto: Hkm Aachen – facebook)