Početna stranica » Izložba božićnih jaslica

Izložba božićnih jaslica

585 pregleda

Na prvu nedjelju došašća, 3. prosinca 2023., u Franjevačkom muzeju i galeriji Gorica - Livno, održana je izložba božićnih jaslica. Ovaj je projekt podržao i samostan svetog Petra i Pavla na Gorici u Livnu, a usko je vezan uz franjevačku duhovnost. Naime, ove godine se obilježava 800-ta obljetnica prvih živih jaslica, koje je u Grecciu uprizorio sveti Franjo Asiški, utemeljitelj Franjevačkog reda

Božićne jaslice su vješto izradili framaši iz Livna, Ljubunčića, Podhuma i Bile. U izradi su im se pridružili i postulanti Franjevačke provincije Bosne Srebrene te Marija Pavić, Josip Gelo, Željka Markov i Marko Lučić. Izložbu je organizirao muzej uz posebnu suradnju s umjetnikom Jurom Semrenom, koji je napravio jedinstven skulpturalni prikaz jaslica s pojedinačnim figurama isklesanim u drvetu. 

Neposredno nakon pučke mise otvorena je izložba na koju se odazvalo mnoštvo ljudi. Posjetitelji su ostali oduševljeni kreativnim jaslicama. Najviše je bilo mladih obitelji i djece, koji su se nakon obilaska jaslica okrijepili kolačima i sokom. 

Samostan i osoblje muzeja zahvaljuju posjetiteljima te ističu, za sve one koji su propustili izložbu, da će jaslice biti izložene sve do 20. prosinca.

(Tekst i fotografije: Anto Ćošković)