Početna stranica » Fra Emanuel Josić diplomirao na Muzičkoj akademiji u Sarajevu

Fra Emanuel Josić diplomirao na Muzičkoj akademiji u Sarajevu

172 pregleda

U srpnju ove godine, fra Emanuel Josić, franjevac Bosne Srebrene, diplomirao je na Odsjeku za dirigiranje Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu u klasi profesorice Jasenke Ostojić. U ispitnoj su komisiji bili prof. Ostojić, potom predsjednik komisije prof. Dario Vučić, prof. Rešad Arnautović, te asistenti Alma Aganspahić i Emir Mejremić.

Tijekom studiranja, fra Emanuel je istovremeno vodio i bogoslovske zborove Franjevačke teologije u Sarajevu – Fra Nenad Dujić i Fraternitas, a prošle je godine osnovao mješoviti zbor Magnificat.

Osim toga, dobitnik je nekoliko nagrada na državnim i međunarodnim natjecanjima među kojima je natjecanje solo pjevača Bruna Špiler  na kojemu je 2015. godine osvojio nagradu za najljepši muški glas. Sljedeće je godine na Međunarodnom natjecanju slavenske glazbe u Moskvi osvojio dvije prve nagrade i to iz solo pjevanja i komorne glazbe. Na Međunarodnom natjecanju zborova Lege Artis održanome u Tuzli 2017. godine fra Emanuel je sa zborom Fra Nenad Dujić osvojio nagradu za najbolje izvedeno sakralno djelo, te drugu visoku nagradu. S istim je zborom prošle godine snimio CD koji bi uskoro trebao postati dostupan javnosti.

Inače, fra Emanuel Josić rođen je 13. lipnja 1990. godine u župi Šikara, Tuzla gdje je završio osnovnu i srednju muzičku školu, odsjek za solo pjevanje i odsjek za muzičku teoriju i pedagogiju. Na prijedlog prof. Častmira Dušeka upisao je dirigiranje. Franjevački je habit obukao 2010. godine u Šikari, na Franjevačkoj teologiji diplomirao 2017., a iste je godine zaređen za svećenika. Zbog izvanrednoga glazbenoga dara, pokojni prof. dr. fra Slavko Topić predložio ga je Upravi Provincije i Profesorskom zboru za studij glazbe, te je fra Emanuel već u rujnu 2012. godine započeo studij na Muzičkoj akademiji u Sarajevu na odsjeku za solo pjevanje. Paralelno sa studiranjem vršio je službu drugoga meštra bogoslova i samostanskoga ekonoma. Uz navedeno, fra Emanuel je i suradnik revije Svjetlo riječi, te Kalendara sv. Ante.

Diplomski je ispit položio s najvišom ocjenom, te čestitkama i pohvalama profesora s Akdemije, zatim profesora i bogoslova Franjevačke teologije u Sarajevu, a čestitkama se pridružuje i ekipa Svjetla riječi želeći mu napredak i uspjeh u njegovom daljnjem djelovanju.